Araştırma Makalesi

Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi

Cilt: 5 Sayı: "Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye'de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı 16 Kasım 2023
PDF İndir
TR EN

Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi

Öz

Edebiyat, öğrenciyi yaşamla buluşturan, onun yaşama farklı bir pencereden bakmasını sağlayan, daha farklı olasılıkların da olabileceğini gösteren bir disiplin ve yaşamı anlamanın vazgeçilmez aracıdır. Edebiyatı sadece dersliklerde ve ders kitapları çerçevesinde ele almak, öğrenci, edebiyat ve yaşam arasına bir mesafe koyarak öğrenciyi edebiyattan uzaklaştırmaktadır. Bu nedenle edebiyat, yaşam ve öğrenci arasındaki bağı geliştirip kuvvetlendirecek, hayale, deneye ve keşfe açık, yenilikçi, yaratıcı ve alternatif uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yenilikçi uygulamalardan biri de müzede eğitimdir. Edebiyat eğitimi sürecinde müzeler, sergilediği nesneler ve anlattığı hikâyeler aracılığıyla edebiyatı somutlaştırarak yaşam, edebiyat ve okur arasında bağ kurmakta ve okuru edebiyata yaklaştırmaktadır. Bu nedenle çalışma kapsamında Türk dili ve edebiyatı eğitiminde müzelerin kullanımına yönelik uygulama örnekleri üzerinden Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının müzede edebiyat eğitime ilişkin deneyimlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırma nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışma grubunu Ankara’da bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan on altı Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında altı müzede, 36 saat edebiyat eğitimi çalışması yapılmıştır. Çalışmanın verilerinin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu ve süreç değerlendirme notları kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının müzede gerçekleşen uygulamalara ilişkin deneyimleri farkındalık, katkı ve eleştiri başlıkları altında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda öğretmen adaylarının edebiyatı bütünsel ve disiplinler arası bir bakış açısıyla ele aldıkları, edebiyat eğitiminin müzeler gibi okul dışı öğrenme ortamlarında yapılabileceği konusunda algılarının değiştiği, uygulamanın ardından edebiyata ilişkin sevgi, ilgi, merak ve farkındalıklarının arttığı belirlenmiştir. Bu sonuçlardan hareketle Türk dili ve edebiyatı öğretim programında müzelerin kullanımına ilişkin etkinlik önerilerine ile uygulama örneklerine yer verilmesi ve müzelerdeki eğitim birimleri tarafından Türk dili ve edebiyatı öğretimi kazanımları ile ilişkilendirilmiş öğretim etkinliklerinin hazırlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alver, K. (2006). Edebiyat ve kimlik. Bilig, 13(2), 32-42.
  2. Ambrose, T. & Paine, C. (2006). Museum basics (2nd Ed.). Routledge.
  3. Anderson, D. (1994). The effect of pre-orientating year eight students to the informal learning environment of a science museum on cognitive learning. [Unpublished Master of Education thesis]. Queensland University of Technology, Brisbane, Australia.
  4. Anderson, D. & Lucas, K. B. (1997). The effectiveness of orienting students to the physical features of a science museum prior to visitation. Research in Science Education, 27(4), 485–495. https://doi.org/10.1007/BF02461476
  5. Anderson, D., Piscitelli, B., Weier, K., Everett, M. & Tayler, C. (2002). Children’s museum experiences: Identifying powerful mediators of learning. Curator: The Museum Journal, 45 (3), 213-231. https://doi.org/10.1111/j.2151-6952.2002.tb00057.x
  6. Artar, M. (2010). Müzede öğrenme. Müze eğitimi seminerleri. Bekir Onur (Ed.) Mardin Müzeleri içinde (s.43- 55). Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yay., No:18.
  7. Ata, B. (2002). Müzelerle ve tarihî mekânlarla tarih öğretimi: Tarih öğretmenlerinin “müze eğitimine” ilişkin görüşleri. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi.
  8. Bamberger Y & Tal, T. (2007) Learning in a personal-context: Levels of choice in a free-choice learning environment in science and natural history museums. Science Education, 91(1), 75–95. https://doi.org/10.1002/sce.20174

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Müze Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

11 Kasım 2023

Yayımlanma Tarihi

16 Kasım 2023

Gönderilme Tarihi

7 Ekim 2023

Kabul Tarihi

11 Kasım 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: "Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye'de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Burgul Adıgüzel, F. (2023). Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi. Journal of International Museum Education, 5("Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı), 108-125. https://doi.org/10.51637/jimuseumed.1372702
AMA
1.Burgul Adıgüzel F. Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi. JIMuseumED. 2023;5("Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı):108-125. doi:10.51637/jimuseumed.1372702
Chicago
Burgul Adıgüzel, Ferah. 2023. “Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi”. Journal of International Museum Education 5 ("Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı): 108-25. https://doi.org/10.51637/jimuseumed.1372702.
EndNote
Burgul Adıgüzel F (01 Kasım 2023) Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi. Journal of International Museum Education 5 "Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı 108–125.
IEEE
[1]F. Burgul Adıgüzel, “Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi”, JIMuseumED, c. 5, sy "Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı, ss. 108–125, Kas. 2023, doi: 10.51637/jimuseumed.1372702.
ISNAD
Burgul Adıgüzel, Ferah. “Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi”. Journal of International Museum Education 5/"Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı (01 Kasım 2023): 108-125. https://doi.org/10.51637/jimuseumed.1372702.
JAMA
1.Burgul Adıgüzel F. Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi. JIMuseumED. 2023;5:108–125.
MLA
Burgul Adıgüzel, Ferah. “Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi”. Journal of International Museum Education, c. 5, sy "Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı, Kasım 2023, ss. 108-25, doi:10.51637/jimuseumed.1372702.
Vancouver
1.Ferah Burgul Adıgüzel. Müzede Edebiyat Eğitimi Olur mu? Öğretmen Adaylarının Müzede Edebiyat Eğitimi Deneyimi. JIMuseumED. 01 Kasım 2023;5("Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Müzecilik ve Müze Eğitimi" Özel Sayısı):108-25. doi:10.51637/jimuseumed.1372702

Cited By

 

Flag Counter

JOURNAL OF INTERNATIONAL MUSEUM EDUCATION [JIMuseumED]

by-nc.png This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

27839