BibTex RIS Kaynak Göster

Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 1, 43 - 60, 01.12.2013

Öz

Bu araştırmada Kocaeli ilinde yaşayan 384 hane halkından 2010 yılı Ocak ve Şubat aylarında yapılan anketlerle elde edilen veriler yardımıyla, tüketicilerin kırmızı et tüketim tercihleri ve tüketimde etkili faktörler incelenmiştir. Hane halkları üç farklı gelir grubuna göre incelenmiştir. Tüketicilerin bazı sosyo-ekonomik ve demografik özellikleri ile kırmızı et tüketimleri arasındaki ilişkiler Khi-kare testi ile analiz edilmiştir. Analizlerden elde edilen sonuçlara göre, Kocaeli ili kentsel alandaki kırmızı et tüketimi ile tüketicilerin cinsiyet, gelir seviyesi, toplam harcamalar, gıda harcamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkili bulunmuştur.

Kaynakça

  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H. (2004). Aydın İli Çine İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01- 03 Eylül, 2004, Isparta. Cilt 1. Sözlü Bildiriler. 348-354.
  • Armağan, G., Özdoğan, M. (2005). Ekolojik Yumurta ve Tavuk Etinin Tüketim Eğilimleri ve Tüketici Özelliklerinin Belirlenmesi. Hayvansal Üretim 46(2): 14-21.
  • Armağan, G., Akbay, C. (2007). An Econometric Analysis of Urban Households’ Animal Products Consumption in Turkey, Applied Economics, 1-8.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Gökdal, Ö., Ülker, H. (2004). Van İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlığı. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01-03 Eylül, 2004, Isparta. Cilt 1. Sözlü Bildiriler. 361-364.
  • Büyüknisan, O.(2008). Adana İli Kentsel Alanda Tavuk Eti Tüketim Yapısı. (Yüksek Lisans Tezi), Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Adana.
  • Cankurt, M., Miran, B., Şahin, A. (2010). Sığır Eti Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği. Hayvansal Üretim 51(2): 16-22.
  • Cevger, Y., Aral,Y., Demir, P., Sarıözkan, S. (2008). Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İnternet Öğrencilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu ve Tüketici Tercihleri. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 55: 189-194.
  • Engindeniz, S., Çukur, F. (2003). İzmir İli Kemalpaşa İlçesinde Şeftali Üretiminin Teknik ve Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(2): 65-72.
  • Erdal, G., Esengün, K. (2008). Tokat İlinde Balık Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Logit Model İle Analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3): 203-209.
  • Ergönül, B. (2011). Meat Consumption and Buying Behaviors of Consumers Living in Manisa City Center, Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(3):286-290.
  • Erkmen, T., Yüksel, A. (2008). Tüketicilerin Alışveriş Davranış Biçimleri İle Demografik ve Sosyo Kültürel Özelliklerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış, 8(2): 683-727.
  • Ertuğrul, E. (2000). Et ve Et Ürünleri. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Sektörel Araştırmalar Araştırma Müdürlüğü, Ankara.
  • FAPRI (2012). World Livestock: FAPRI-ISU 2011 Agricultural Outlook, http://www.fapri.iastate.edu/outlook/2011/tables/6_livestock.pdf
  • Gujarati, N.D. (2001). Essential of Econometrics, Mc Graw Hill, New York. (Çeviri: Şenesen, Ü., Şenesen, G.G.), Literatür Publication No:33,Istanbul.
  • Günden, C., Miran, B. (2007). Bulanık Eşli Karşılaştırma Yöntemiyle Çiftçilerin Amaç Hiyerarşisinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2): 183-191.
  • Hatırlı, S.A., Demircan, V., Aktaş, A.R. (2004). Isparta İlinde Ailelerin Balık Tüketiminin Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1): 245-256.
  • Işın, Ş., Koçak, E. (2003). İzmir İlinde Farklı Üretim Teknikleri Uygulayan Zeytin Sıkma Tesislerinin Ekonomik Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1): 127-134.
  • Karakuş, K., Aygün, T., Alarslan, E. (2008). Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2): 113-120.
  • Karakaş, G. (2010). Tokat İli Kentsel Alanda Et ve Et Ürünleri Tüketiminde Tüketici Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. (Yüksek Lisans Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Ensitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  • Karlı, B., Bilgiç, A. (2007). Factors Affecting Meat and Meat Products Consumption Quantities in Sanliurfa Province. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1): 127-136.
  • Lorcu, F., Bolat, B.A. (2012). Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 71- 85.
  • Mirer, T.W. (1995). Economic Statistic and Econometrics. 3rd Edition, Prentice Hall, Inc., New Jersey.
  • Newbold, P. (1995). Statistics for Business and Economics. New Jersey:Prentice Hall.
  • Özçiçek Dölekoğlu, C. (2003). Tüketicilerin İşlenmiş Gıda Ürünlerinde Kalite Tercihleri, Sağlık Riskine Karşı Tutumları ve Besin Bileşimi Konusunda Bilgi Düzeyleri (Adana Örneği), TEAE, Yayın No: 105, Ankara.
  • Pazarlıoğlu, M.V., Miran, B.,Üçdoğruk, Ş., Abay, C. (2007). Using Econometric Modelling to Predict Demand for Fluid and Farm Milk: A Case Study from Turkey. Food Quality and Preference, 18: 416-424.
  • Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., Aral, Y. (2007). Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin Hayvansal Ürün Tüketim Yapısı ve Alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(3): 171-179.
  • Şeker, İ., Özen, A., Güler, H., Şeker, P., Özden, İ. (2011). Elazığ’da Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketicilerin Hayvan Refahı Konusundaki Görüşleri. Kafkas Üniversitesi VetFakDergisi, 17(4): 543-550.
  • Şengül, S. (2002). Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Kesimde Gelir Gruplarına Göre Gıda Talebi. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21 (1), 257-282.
  • Tarı, R., Pehlivanoğlu, F. (2007). Kocaeli İlinde Tüketici Davranışlarının Gelir-Harcama Grupları İlişkisi Açısından Analizi (Tüketim Harcamaları Profili). Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (13) 2007 / 1: 192-210.
  • Tosun, Ö., Hatırlı, S.A. (2006). Tüketicilerin Kırmızı Et Satın Alım Yerleri Tercihlerinin Analizi: Antalya İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2): 433-445.
  • TUİK (2012a). Hayvansal Üretim İstatistikleri 2011. http://www.tuik.gov.tr
  • TUİK (2012b). Kırmızı Et Üretim İstatistikleri 2011. http://www.tuik.gov.tr
  • Ulaş, B. (2011). Aydın İli Kentsel Alanda Kırmızı Et ve Kanatlı Eti Tüketicilerinin Kararları ve Bunları Etkileyen Faktörler. (Yüksek Lisans Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri EnsitüsüTarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  • Uzunöz, M., Oruç Büyükbay, E., Gülse Bal, H.S. (2008). Kırsal Kadınların Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeyleri (Tokat İli Örneği). Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 35-46.
  • Vural, H., Fidan, H. (2007). Türkiye’de Hayvansal Üretim ve Hayvancılık İşletmelerinin Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2): 49-59.
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Koca, Y. (2010). İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 51(1): 21-30.

A Research on Red Meat Consumption: A Case Study of Urban Area in Kocaeli Province

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 1, 43 - 60, 01.12.2013

Öz

In the study, it was investigated the factors affecting red meat consumption and consumer
preferences. The data were obtained from face to face interviews from 384 households living
in urban area of Kocaeli province. Households divided to three different groups. The
relationships between the socio-economic and demographic characteristics of consumers and
red meat consumption were analyzed by chi-square test. According to the results, it was found
that there was statistically significant relationship between red meat consumption and gender,
income level, monthly total expenditures and monthly food expenditures of consumers.

Kaynakça

  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H. (2004). Aydın İli Çine İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01- 03 Eylül, 2004, Isparta. Cilt 1. Sözlü Bildiriler. 348-354.
  • Armağan, G., Özdoğan, M. (2005). Ekolojik Yumurta ve Tavuk Etinin Tüketim Eğilimleri ve Tüketici Özelliklerinin Belirlenmesi. Hayvansal Üretim 46(2): 14-21.
  • Armağan, G., Akbay, C. (2007). An Econometric Analysis of Urban Households’ Animal Products Consumption in Turkey, Applied Economics, 1-8.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Gökdal, Ö., Ülker, H. (2004). Van İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlığı. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01-03 Eylül, 2004, Isparta. Cilt 1. Sözlü Bildiriler. 361-364.
  • Büyüknisan, O.(2008). Adana İli Kentsel Alanda Tavuk Eti Tüketim Yapısı. (Yüksek Lisans Tezi), Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Adana.
  • Cankurt, M., Miran, B., Şahin, A. (2010). Sığır Eti Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği. Hayvansal Üretim 51(2): 16-22.
  • Cevger, Y., Aral,Y., Demir, P., Sarıözkan, S. (2008). Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İnternet Öğrencilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu ve Tüketici Tercihleri. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 55: 189-194.
  • Engindeniz, S., Çukur, F. (2003). İzmir İli Kemalpaşa İlçesinde Şeftali Üretiminin Teknik ve Ekonomik Analizi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(2): 65-72.
  • Erdal, G., Esengün, K. (2008). Tokat İlinde Balık Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Logit Model İle Analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3): 203-209.
  • Ergönül, B. (2011). Meat Consumption and Buying Behaviors of Consumers Living in Manisa City Center, Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(3):286-290.
  • Erkmen, T., Yüksel, A. (2008). Tüketicilerin Alışveriş Davranış Biçimleri İle Demografik ve Sosyo Kültürel Özelliklerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış, 8(2): 683-727.
  • Ertuğrul, E. (2000). Et ve Et Ürünleri. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Sektörel Araştırmalar Araştırma Müdürlüğü, Ankara.
  • FAPRI (2012). World Livestock: FAPRI-ISU 2011 Agricultural Outlook, http://www.fapri.iastate.edu/outlook/2011/tables/6_livestock.pdf
  • Gujarati, N.D. (2001). Essential of Econometrics, Mc Graw Hill, New York. (Çeviri: Şenesen, Ü., Şenesen, G.G.), Literatür Publication No:33,Istanbul.
  • Günden, C., Miran, B. (2007). Bulanık Eşli Karşılaştırma Yöntemiyle Çiftçilerin Amaç Hiyerarşisinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2): 183-191.
  • Hatırlı, S.A., Demircan, V., Aktaş, A.R. (2004). Isparta İlinde Ailelerin Balık Tüketiminin Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1): 245-256.
  • Işın, Ş., Koçak, E. (2003). İzmir İlinde Farklı Üretim Teknikleri Uygulayan Zeytin Sıkma Tesislerinin Ekonomik Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1): 127-134.
  • Karakuş, K., Aygün, T., Alarslan, E. (2008). Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2): 113-120.
  • Karakaş, G. (2010). Tokat İli Kentsel Alanda Et ve Et Ürünleri Tüketiminde Tüketici Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. (Yüksek Lisans Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Ensitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  • Karlı, B., Bilgiç, A. (2007). Factors Affecting Meat and Meat Products Consumption Quantities in Sanliurfa Province. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1): 127-136.
  • Lorcu, F., Bolat, B.A. (2012). Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 71- 85.
  • Mirer, T.W. (1995). Economic Statistic and Econometrics. 3rd Edition, Prentice Hall, Inc., New Jersey.
  • Newbold, P. (1995). Statistics for Business and Economics. New Jersey:Prentice Hall.
  • Özçiçek Dölekoğlu, C. (2003). Tüketicilerin İşlenmiş Gıda Ürünlerinde Kalite Tercihleri, Sağlık Riskine Karşı Tutumları ve Besin Bileşimi Konusunda Bilgi Düzeyleri (Adana Örneği), TEAE, Yayın No: 105, Ankara.
  • Pazarlıoğlu, M.V., Miran, B.,Üçdoğruk, Ş., Abay, C. (2007). Using Econometric Modelling to Predict Demand for Fluid and Farm Milk: A Case Study from Turkey. Food Quality and Preference, 18: 416-424.
  • Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., Aral, Y. (2007). Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin Hayvansal Ürün Tüketim Yapısı ve Alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(3): 171-179.
  • Şeker, İ., Özen, A., Güler, H., Şeker, P., Özden, İ. (2011). Elazığ’da Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketicilerin Hayvan Refahı Konusundaki Görüşleri. Kafkas Üniversitesi VetFakDergisi, 17(4): 543-550.
  • Şengül, S. (2002). Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Kesimde Gelir Gruplarına Göre Gıda Talebi. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21 (1), 257-282.
  • Tarı, R., Pehlivanoğlu, F. (2007). Kocaeli İlinde Tüketici Davranışlarının Gelir-Harcama Grupları İlişkisi Açısından Analizi (Tüketim Harcamaları Profili). Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (13) 2007 / 1: 192-210.
  • Tosun, Ö., Hatırlı, S.A. (2006). Tüketicilerin Kırmızı Et Satın Alım Yerleri Tercihlerinin Analizi: Antalya İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2): 433-445.
  • TUİK (2012a). Hayvansal Üretim İstatistikleri 2011. http://www.tuik.gov.tr
  • TUİK (2012b). Kırmızı Et Üretim İstatistikleri 2011. http://www.tuik.gov.tr
  • Ulaş, B. (2011). Aydın İli Kentsel Alanda Kırmızı Et ve Kanatlı Eti Tüketicilerinin Kararları ve Bunları Etkileyen Faktörler. (Yüksek Lisans Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri EnsitüsüTarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  • Uzunöz, M., Oruç Büyükbay, E., Gülse Bal, H.S. (2008). Kırsal Kadınların Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeyleri (Tokat İli Örneği). Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 35-46.
  • Vural, H., Fidan, H. (2007). Türkiye’de Hayvansal Üretim ve Hayvancılık İşletmelerinin Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2): 49-59.
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Koca, Y. (2010). İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 51(1): 21-30.
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA34YK95EV
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yaşar Akçay Bu kişi benim

Öznur Vatansever Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akçay, Y., & Vatansever, Ö. (2013). Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1), 43-60.