Araştırma Makalesi

Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi

Cilt: 13 Sayı: 2 1 Haziran 2023
PDF İndir
EN TR

Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi

Öz

Nefes figürü (Breath Figure) ile polimerik yüzeylerde desen ve gözenek oluşturma yöntemi oldukça yeni olup, bir polimer litografi tekniği olarak literatürde yerini almıştır. Teknolojik maliyetinin düşük olması, çevre dostu olması ve toksik kimyasallar kullanılmaması gibi avantajları sayesinde biyomalzeme üretiminde özellikle gözenekli membran, yara örtüleri ve doku iskelelerinin üretiminde tercih edilmektedir. Biyouyumlu ve biyobozunur poliüretanlar biyomalzeme üretiminde kullanılan polimerlerin başında gelmektedir. Çalışmada, nefes figürü tekniği ile üretilen poliüretan filmlerin gözenekleri içine kurkumin yüklü difenilalaninamid peptit nanopartiküller entegre edilerek bir hibrit yara örtü malzemesi dizayn edilmiştir. Biyouyumluluğu, kimyasal olarak modifiye edilebilirliği, kolay ve ucuz sentezlenebilirliği, olağanüstü̈ dayanıklılığı, termal ve kimyasal stabiliteleri sayesinde peptit nanopartiküller biyomedikal uygulamalarda özellikle ilaç salım uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Kurkumin düşük molekül ağırlıklı bir fenolik bitki bileşenidir. Antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel ve antiviral gibi farmakolojik özelliklerinden dolayı yara tedavilerinde etken madde olarak kullanılmaktadır. Deneysel çalışmalar kapsamında, farklı BF parametreleri ile üretilen poliüretan filmler ışık mikroskobu ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterize edilmiş ve morfolojik özellikleri bakımından yara örtü malzemesi olmaya en uygun aday seçilmiştir. Hazırlanan kurkumin yüklü peptit (FFA/Ccm) nanopartiküller zayıflatılmış toplam yansıma – Fourier dönüşümlü kızılötesi (ATR-FTIR) spektroskopisi ve elektron mikroskopisi ile karakterize edilmiştir. FFA/Ccm nanopartiküllerin kurkumin yükleme kinetikleri UV-görünür bölge spektrofotometrisi ile değerlendirilmiştir. Poliüretan filmin gözenekleri içine FFA/Ccm nanopartiküllerin gömülmesi ile elde edilen hibrit yara örtüsünün morfolojik analizleri SEM ile ve kurkumin salım kinetikleri UV-görünür bölge spektrofotometrisi ile incelenmiştir. Son olarak, hibrit yara örtüsünün sitotoksisite testleri L929 fare fibroblast hücre hattında MTT yöntemiyle değerlendirilmiştir. Geliştirilen hibrit yara örtü malzemesinin biyomedikal uygulamalarda kullanımı gelecek vadetmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Aksaray Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

2019-036

Teşekkür

Bu çalışma Aksaray Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje Numarası: 2019-036. Bu çalışmaya verdiği destekler için Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği, Elektron Mikroskobu Operatörü Mehmet Özcan’a teşekkür ederim

Kaynakça

  1. Akbik, D., Ghadiri, M., Chrzanowski, W., ve Rohanizadeh, R. (2014). Curcumin as a wound healing agent. Life Sciences, 116(1), 1-7.
  2. Alam, S., Panda, J.J., ve Chauhan, V.S. (2012). Novel dipeptide nanoparticles for effective curcumin delivery. Int J Nanomedicine, 7, 4207-4222.
  3. Altunbas, A., Lee, S.J., Rajasekaran, S.A., Schneider, J.P., ve Pochan, D.J. (2011). Encapsulation of curcumin in self-assembling peptide hydrogels as injectable drug delivery vehicles. Biomaterials, 32(25), 5906-5914.
  4. Anand, S., Rykaczewski, K., Subramanyam, S.B., Beysens, D., ve Varanasi, K.K. (2015). How droplets nucleate and grow on liquids and liquid impregnated surfaces. Soft Matter, 11(1), 69-80.
  5. Berthet, M., Gauthier, Y., Lacroix, C., Verrier, B., ve Monge, C. (2017). Nanoparticle-Based Dressing: The Future of Wound Treatment? Trends Biotechnol, 35(8), 770-784.
  6. Bozdoğan, B., Akbal, Ö., Çelik, E., Türk, M., ve Denkbaş, E.B. (2017). Novel layer-by-layer self-assembled peptide nanocarriers for siRNA delivery. RSC Advances, 7(75), 47592-47601.
  7. Chen, S., Lu, X., Huang, Z., ve Lu, Q. (2015). In situ growth of a polyphosphazene nanoparticle coating on a honeycomb surface: facile formation of hierarchical structures for bioapplication. Chemical Communications, 51(26), 5698-5701.
  8. Cong, H., Wang, J., Yu, B., ve Tang, J. (2012). Preparation of a highly permeable ordered porous microfiltration membrane of brominated poly(phenylene oxide) on an ice substrate by the breath figure method. Soft Matter, 8(34), 8835-8839.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Malzeme Üretim Teknolojileri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

27 Mayıs 2023

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2023

Gönderilme Tarihi

19 Aralık 2022

Kabul Tarihi

31 Mart 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bozdoğan, B. (2023). Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi. Journal of the Institute of Science and Technology, 13(2), 1120-1133. https://doi.org/10.21597/jist.1221016
AMA
1.Bozdoğan B. Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2023;13(2):1120-1133. doi:10.21597/jist.1221016
Chicago
Bozdoğan, Betül. 2023. “Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi”. Journal of the Institute of Science and Technology 13 (2): 1120-33. https://doi.org/10.21597/jist.1221016.
EndNote
Bozdoğan B (01 Haziran 2023) Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi. Journal of the Institute of Science and Technology 13 2 1120–1133.
IEEE
[1]B. Bozdoğan, “Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 13, sy 2, ss. 1120–1133, Haz. 2023, doi: 10.21597/jist.1221016.
ISNAD
Bozdoğan, Betül. “Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi”. Journal of the Institute of Science and Technology 13/2 (01 Haziran 2023): 1120-1133. https://doi.org/10.21597/jist.1221016.
JAMA
1.Bozdoğan B. Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2023;13:1120–1133.
MLA
Bozdoğan, Betül. “Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 13, sy 2, Haziran 2023, ss. 1120-33, doi:10.21597/jist.1221016.
Vancouver
1.Betül Bozdoğan. Gözenekli Film – Peptit Nanopartikül Hibrit Yapıların İlaç Salımı Yapan Yara Örtü Malzemesi Olarak Değerlendirilmesi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 01 Haziran 2023;13(2):1120-33. doi:10.21597/jist.1221016

Cited By