Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisinin genel amacı, dünya çapında fen bilimleriyle ilgili bilim insanlarının ve ilgili araştırmacıların bilimsel topluluğa araştırma bulgularını yayınlamaları için bir platform sağlamak, mesleki gelişimlerini teşvik etmek ve daha ileri araştırmalar için yeni bakış açıları sağlamaktır.
Dergimiz Bahçe Bitkileri, Bilgisayar Mühendisliği, Bitki Koruma, Biyoloji, Biyosistem Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Fizik, Gıda Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kimya, Makina Mühendisliği, Matematik, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Orman Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Su Ürünleri, Tarım Ekonomisi, Tarımsal Mekanizasyon, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Zootekni ile ilgili alanlarda hazırlanan çalışmaları yayınlamayı amaç edinmiş ve ilgili alanlarda yürütülen çalışmalardan üretilen orijinal araştırma makalelerini, derlemeleri ve teknik notları yayınlamaktadır. Makalelerin tümü yalnızca elektronik olarak yayınlanır, tam metin olarak indirilebilir ve çevrimiçi sürümü ücretsiz olarak kullanılabilir.
Gönderilen makaleler “Kapak Sayfası”, “Kör Makale”, “İntihal Raporu” ve “Telif Hakkı Devir Formu” olmak üzere dört ayrı dosyadan oluşmalıdır. Yazım Kılavuzu için Yazar Rehberi bölümünü inceleyebilirsiniz.
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİ
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisine (Iğdır Üniversitesi FBED) sunulacak makaleler özgün olmalı ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış (bilimsel toplantılarda sunulan ve yalnızca özeti basılan makaleler hariç) veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Özgün araştırma makaleleri yüksek lisans veya doktora tezlerinden üretilmiş ise yazarlar bunu makalenin teşekkür ve bilgilendirme kısmında belirtmelidirler. Dergide yayınlanacak makalelerin bilimsel içerik ile ilgili her türlü sorumluluğu yazar (lar)’a aittir. Derleme makaleler her sayıda en fazla 5 makale ile sınırlıdır.
MAKALE GÖNDERME
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne makaleler https://dergipark.org.tr adresi üzerinde gönderilir.
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİ
Kör Hakemlik
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne gönderilen makalelerin tümü değerlendirme aşamalarında makale yazarları ile makaleyi değerlendiren hakem kimlikleri çift körleme ile gizlenmektedir. Bu nedenle makale yüklenirken yazar(lar) ile ilgili bilgi bulundurmamalıdır. Yazar bilgileri ayrı bir dosyada kapak sayfasında verilmesi gerekmektedir.
Değerlendirme
Iğdır Üniversitesi FBED, dergisine yayınlanmak üzere değerlendirmeye gönderilen makaleler yayın ilkeleri doğrultusunda Baş Editör tarafından ön incelemeye alınır. Baş Editör dergide yayınlanabilecek nitelikte bulmadığı makaleleri Ön Kontrole göndermeden yazar(lar)a iade etme kararı verme hakkına sahiptir. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne gönderilen makaleler Dergipark sayfamızda belirtilen yayın ilkeleri, yazım kuralları ve etik kurallarımıza göre yardımcı editörler tarafından ön kontrolü yapılmaktadır. Bu kurallarımızdan herhangi birine uyulmamış makaleler yazarlara düzeltmeleri amacıyla tekrar gönderilir. Yazar Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’nin yayın ilkeleri, yazım kuralları ve etik kurallarına göre düzeltmeleri en geç 20 gün içerisinde yapıp göndermediği takdirde makale reddedilebilmektedir.
Ön kontrol aşamasından geçen makaleler değerlendirme aşamasına yardımcı editörler tarafından gönderilir. Eğer gönderilen makalenin bilimsel içeriği ve Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi yayın ilkeleri, yazım kuralları ve etik kurallarına uygun olduğuna kanaat getirilirse makale değerlendirmesi amacıyla ilgili danışman kurulumuzun önerisi de alınarak Alan editörüne gönderilir.
Alan editörü makaleyi bilimsel içerik zayıf ve etik kurallara uymayan makaleyi reddedebilir veya bilimsel içerik güçlü olan ve etik kurallara uygunluğunu kabul ederek alanında uzman en az iki hakeme göndererek gönderilerek şekil, içerik, özgün değer, uluslararası literatüre ve bilime/teknolojiye katkı sağlaması bakımından incelettirilir. Alan editörü makaleyi dil editörüne ve istatistik editörüne yönlendirerek kontrol edilmesini isteyebilir. Ayrıca yazım kurallarına uymayan veya anlatım dili yetersiz olan makaleler, düzeltilmek üzere yazar(lar)a iade edilir. Yazar (lar)’ın İngilizce makale göndermeden önce eseri dil yönünden bir dil bilimciye incelettirmesi tavsiye olunur. Belirlenen gereksinimleri karşılayan ve hakem değerlendirmesine uygun bulunan makaleler incelenmek üzere en az iki ya da daha fazla hakeme gönderilir. Yazar(lar) makale konusu ile ilişkili, konusunda uzman ve yazar(lar) ile aynı kurumdan olmayan en az üç potansiyel hakem önermelidirler. Hakemlerin makaleyi değerlendirmek için kabul etmeleri için 15 (onbeş) gün ve makalenin değerlendirmesini tamamlamaları için ise 20 (yirmi) gün süre verilmektedir. Bu süreç zarfında hakemler tarafından düzeltiler alan editörüne, alan editörü de yazara gönderir. Yazar hakem düzeltilerini yaptıktan sonra tekrardan alan editörüne gönderir. Alan editörü de eğer düzeltileri görmek isteyen hakem veya hakemler varsa ilgili hakemlere gönderir. Alan editörü, hakem görüşlerini aldıktan sonra makale hakkındaki kararını baş editörlüğe bildirir.
Dergide yayınlanacak makalelerin bilimsel içerik ile ilgili bütün sorumluk yazar (lar)’a aittir. "Telif Hakkı Formu" tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve sorumlu yazar tarafından makale ile birlikte ayrı bir ek dosya olarak derginin online başvuru sistemine yüklemelidir. Bütün yazarlar DergiPark sistemine kayıtlı olmalıdır ve makalenin sisteme yüklenmesi sırasında, üst veri/metadata bölümüne bütün yazarların isimleri, çalıştıkları kurumlara ait adres bilgileri, mail adresleri ve ORCID ID numaraları eksiksiz olarak girilmelidir. Yazarlardan herhangi birisi DergiPark sistemine kayıtlı değilse makale askıda beklemekte olup Editör ataması gerçekleşememektedir. Ayrıca, üst veri/metadata bölümüne makalenin özeti (abstract) ve kaynaklar kısmı girilmelidir. Bahsedilen bilgilerden herhangi birinin eksik olması durumunda makale bilgilerin tamamlanması için sorumlu yazara geri iade edilecektir.
İnsan anket ve hayvan deneysel veya klinik çalışmalarda etik kurul onayı alınmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve makale gönderilirken etik komite raporu eklenmelidir. Makalenin kabulünden sonra yazar eklenemez ve yazarların sırası değiştirilemez.
Hakem değerlendirmesi sonrasında revizyona ihtiyaç duyulan makaleler DergiPark sistemi üzerinden yazar(lara) elektronik olarak yönlendirilir. Yazar(lar) hakem(lerin) yorumlarını dikkate almalı, yorum ve eleştirileri tek tek açıklamalıdır. Aynı zamanda hakemlerin eleştirilerine katılmadıkları durumda detaylı bir açıklama hazırlamalıdırlar. Hakem değerlendirilmelerinden geçen makalelere ait düzeltmeler, düzeltmeler listesi ile birlikte en geç 30 gün içerisinde sisteme yüklenerek makale revizyon süreci tamamlanmalıdır. Belirtilen süre yazarın ek süre talep etmesi veya alan editörü kararı ile uzatılabilir. Aksi takdirde mevcut makale yeni sunulan bir makale olarak değerlendirilir. Alan Editörü son karara varmadan önce yazar(lar) tarafından yapılan revizyonları ve düzeltmeleri gözden geçirerek makalenin yayınlanıp yayınlamayacağına ait son kararı verir.
Kaynakça Yazım Stili (APA 6.0 Sürüm)
Dergide kaynakça yazım kuralı olarak APA (6.0) stili dikkate alınmakta olup yazarların aşağıdaki kaynakça yazım kurallarına uygun bir şekilde makalelerini hazırlamaları beklenmektedir. Yazar(lar) makalelerini göndermeden önce kaynakça yazım kurallarını ve yayın ilkelerini kesinlikle okumalı ve bu kural ve ilkelere göre makalelerini hazırlamalıdırlar. Atıf yapma hususunda daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. American Psychological Association. (2012). APA style guide to electronic references (6th ed.). Washington, DC: American Psychological Association. Retrieved from: https://www.apa.org/pubs/books/4210512
Düzenleme
Değerlendirme aşamasında kabul edilen makale bu aşamaya gelir. Bu süreç içerisinde makalenin dergiye göre mizanpajı yapılır. Öncelikle makalenin dergiye göre düzenlenmiş hali yazarlara gönderilir. Yazarlar makalenin son halini kontrol edip düzeltmelerini düzenleme editörlerine bildirirler. Düzenlemeleri yapılan makale dizgi aşamasına gönderilir.
Makalelerin Geri Çekilmesi
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne gönderilmiş makaleler makalelerini yazım denetimi aşamasında veya yayınlanması için kabul edildikten sonra geri çekemezler. Makalenin sorumlu yazarı bu aşamalardan birinde olmayan makalesi için tüm yazarların ıslak imzaları ile imzaladıkları bir dilekçeyi tarayıcıdan tarayarak PDF formatında Dergipark sisteminde yazarla işlem yapıldığı sırada veya fbed@igdir.edu.tr dergimiz mail adresine göndererek talebini bildirir. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi baş editörü ve editör yardımcıları geri çekme talebini onayladıktan sonra sorumlu yazara bildirir. Diğer taraftan geri çekme talebi onaylanmadıkça yazarlar çalışmasını başka bir dergiye değerlendirme için gönderemezler.
Makalenin mizanpajı ve dizgi işlemleri Aşaması
Düzenleme aşamasında olan makaleler Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi dizgi formatına göre hazırlanır ve kontrol amacıyla makalenin sorumlu yazarına PDF formatında gönderilir. Sorunlu yazarın da kontrollerinde geçen makale yayınlanmak üzere sıraya konulur.
Makaleye DOI numarası verilmesi ve yayınlanması Aşaması
Makalenin dizgi işlemleri ve yazar kontrolleri tamamlandıktan sonra Digital Object Identifier (DOI) numarası alınır ve makale erken görünün veya yayında olarak dergi sayfamıza tüm kullanıcıların görmesi amacıyla yerleştirilir.
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Yayın Kuralları gereğince, yazarlardan makale gönderim ve yayın ücreti alınmamaktadır. Dergimizde makale gönderimi ücretsizdir.