In this study, we investigated the antioxidant capacity and total phenolic and flavonoid contents of aqueous of Ziziphus jujuba from Çanakkale. The antioxidant capacity of the aqueous extract from Ziziphus jujuba fruits was measured by various assays including DPPH radical scavenging, nitric oksit scavenging activity, iron chelating activity and reducing power. Total phenolic and flavonoid content of the extract were measured as pyrocatechol and catechin equivalent respectively, 15.21 ± 1.05 μg pyrocatechol and 2.05 ± 0.45 μg catechin. It is especially important to support the cultivation of this fruit, which is very rich in phenolic and flavonoid substances, and to increase its use among the people. Data suggested that Ziziphus jujuba grown in Çanakkale may be importance source as natural antioxidant when it was compared with standarts and old articles about the same methods.
Jujube Zizyphus Jujuba antioxidant activity total phenolics and flavonoids
Bu çalışmada; Çanakkale’de yetişen Ziziphus Jujuba adlı meyvenin sulu ekstresinin antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik, flavonoid ve antosiyanin madde miktarları tayin edildi. Antioksidan kapasite tayini için; DPPH radikalini süpürme aktivitesi, nitrik oksit giderici etkisi, Fe2+ kelatlama aktivitesi ve indirgeyici gücü belirlendi. Ekstredeki toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları sırasıyla, 1 mg hünnap meyvesinin sulu ekstresinde 15.21 ± 1.05 μg pirokateşole eşdeğer ve 2.05 ± 0.45 μg kateşine eşdeğer olarak bulundu. Özellikle fenolik ve flavonoid madde açısından oldukça zengin olan bu meyvenin tarımının desteklenmesi ve halk arasında kullanımının arttırılması önemlidir. Çanakkale’de yetişen Ziziphus Jujuba, standartlar ve yapılmış bazı çalışmalarla karşılaştırıldığında doğal bir antioksidan madde kaynağıdır.
Hünnap Zizyphus Jujuba antioksidan aktivite toplam fenolik ve flavonidler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği |
Bölüm | Kimya / Chemistry |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 11 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 27 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |