Bu
çalışma, farklı oranlarda karıştırılan mürdümük (Lathyrus sativus L.)
ile arpa (Hordeum vulgare L.)
hâsıllarının silaj özellikleri üzerindeki etkisinin araştırılması amacıyla
yapılmıştır. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
deneme tarlasında iki yıl süreyle (2015-2016 ve 2016-2017) yetiştirme
mevsiminde yürütülen bu araştırmada materyal olarak mürdümük bitkisinin GAP
Mavisi çeşidi ile arpa bitkisinin Samyeli çeşidi kullanılmıştır. Deneme de
mürdümük ve arpa yalın olarak üretim için yetiştirilmiştir. Çalışmada; %100
mürdümük, %100 arpa, %75 mürdümük + %25 arpa, %50 mürdümük + %50 arpa, %25
mürdümük + %75 arpa karışım sistemleri kullanılmıştır. Silajlar, ağzı kapaklı
hava almayacak şekilde uniform olarak karıştırılıp sıkıştırılan plastik
kavanozlarda 3’er lt 4 tekerrürlü olarak hazırlanmıştır. Plastik kavanozlar 45
gün sonra açılarak fiziksel muayeneleri (renk, koku, strüktür) ve kimyasal
özellikleri (silaj pH değeri, ADF, NDF, ham protein, ham kül, laktik asit
oranları) tespit edilmiştir. Silajların fiziksel özellikleri yönünden
incelendiğinde; nitelik sınıfı en yüksek %100 arpa silajından elde edilmiş
olup, karışımdaki arpa oranı artıkça silaj kalitesi de artmıştır. Silajların
kimyasal özellikleri açısından bakıldığında; pH değeri için %25 mürdümük + %75
arpa silajı, kuru madde oranı %100 arpa silajı, ADF oranı %50 mürdümük + %50
arpa silajı, NDF oranı %100 mürdümük silajı, ham protein oranı %100 mürdümük
silajı, laktik asit oranı %100 arpa silajı, flieg puanı ise %25 mürdümük + %75
arpa silajından elde edilmiştir. Tüm özellikler yönünden incelendiğinde;
farklı oranlarda karıştırılan mürdümük + arpa silajı için %75 mürdümük + %25
arpa silaj karışımı uygun bulunmuştur.
This
study was aimed to investigate the silage properties of different mixture
proportions of grasspea (Lathrus sativus
L.) and barley (Hordeum vulgare L.)
herbage. Research was carried out during two years (2015-2016 and 2016-2017) in
the experimental field of GAP International Agricultural Research and Training
Center and "GAP Blue" grasspea variety and "Samyeli" barley
variety was used as material. 100% grasspea, 100% barley, 75% grasspea +% 25
barley,% 50 grasspea + 50% barley,% 25 grasspea +% 75 barley mixtures were
tested in the study. The silages were uniformly mixed, pressed in 3 L plastic
jars and sealed tightly with 4 replications. The jars were opened after 45 days
to analyze for physical properties (color, odor and structure) and chemical
properties (silage pH value, ADF, NDF, crude protein, crude ash, lactic acid
ratios). In terms of physical properties of silages; quality class was obtained
from the highest 100% barley silage and the quality of silage increased as the
barley ratio of the mixture increased. In terms of chemical properties of
silages; For the pH value 25% grasspea + 75% barley silage, dry matter
ratio 100% barley silage, ADF ratio 50%
grasspea + 50% barley silage, NDF ratio 100% grasspea silage, crude protein
ratio 100% grasspea silage, lactic acid ratio 100% barley silage, flieg score
was obtained from 25% grasspea + 75% barley silage. When examined in terms of
all features; 75% grasspea + 25% barley silage mixture was found to be suitable
for the mixture of grasspea + barley silage mixed in different proportions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 17 Eylül 2018 |
Kabul Tarihi | 25 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |