Tarımsal üretimde verimi etkileyen en önemli hususlardan biri stres faktörleridir. Bu
faktörlerden özellikle tuz stresi; yağışsız ve yarı yağışlı yerlerde verimi oldukça sınırlamaktadır. Baklagil
bitkisi olan börülce, insan beslenmesi yanında hayvan yemi olarak da kullanıldığı için önemlidir. Bu
çalışmada yemlik olarak kullanılan Ülkem yem börülcesi çeşidine farklı NaCl konsantrasyonları
uygulanmış ve deneme Tesadüf Parselleri Deneme planına göre 10 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Sonuçta farklı parametreler bakımından değerlendirilerek tuzluluğa toleransı belirlenmeye çalışılmış ve
tuz stresinin çimlenme ve fide gelişimini azalttığı ve 90 mM’ın üzerindeki tuzun bitki üzerinde olumsuz
etki gösterdiği tespit edilmiştir.
One of the most important issues affecting the efficiency of agricultural production are
stress factors.Among these factors, especially salt stress; rainfall and semi-rainy places are quite limited.
Cowpea, which is a legume plant, is important because it is used as animal feed as well as human
nutrition. In this study, different NaCl concentrations were applied to Ulkem forage cowpea cultivar
which was used as a feeder and the experiment was carried out with 10 replications according to the
randomized plot design. After that, it was evaluated for different parameters and salinity tolerance was
determined and salt stress decreased germination and seedling growth and over 90 mM salt had negative
effect on plant.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2020 |
Submission Date | December 13, 2019 |
Acceptance Date | January 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |