This research has been conducted in the conditioning chamber of Karabük University Eskipazar
Vocational School Department Crop and Animal Production between the dates of 15.02.2015 and 15.07.2015 in
order to identify the grass juice yield and nutritional values of some cereals (barley, wheat and corn) grown up in
hydroponic environment. In the research, three different cereals (barley, wheat nd corn) have been grown up and
plant yield seed rate, plant and grass yield, grass juice yield and pH, plant height and root length, plant and grass
dry matter content, grass juice energy and macronutrient values (moisture, protein, carbohydrate, fat, dietary ber
and ash) and minerals (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn and Na) have been analyzed. According to results, while
the highest grass juice yield and energy values acquired from corn. While wheat and barley grass juice stand out in
terms of protein, dietary ber, N and Cu and just wheat grass juice comes into prominence in terms of P, K, Fe and
Mn. Moreover, the highest Ca and Zn contents has been obtained from corn and the highest Na content has been
acquired from barley grass juice. Corn can be recommandable to achieve the highest grass juice yield and energy
values. However, according to detailed analysis including vitamins, amino acids and enzymes, it will be better to
give human health-oriented advices.
Araştırma, hidroponik ortamda yetiştirilen bazı tahılların (arpa, buğday ve mısır) çim suyu verim ve besin
değerlerini belirlemek amacıyla 15.02.2015 ile 15.07.2015 tarihleri arasında Karabük Üniversitesi Eskipazar
Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü iklimlendirme odasında yürütülmüştür. Çalışmada; üç
farklı tahıl (arpa, buğday ve mısır) tohumları hidroponik ortamda yetiştirilerek, bitki verimi tohum oranı, bitki ve
çim verimi, çim suyu verimi ve pH, bitki boyu ve kök uzunluğu, bitki ve çim kuru madde oranları, çim suyu enerji
ve makro besin değerleri (rutubet, karbonhidrat, protein, yağ, diyet lif ve kül) ile mineral madde (N, P, K, Ca, Mg,
Fe, Cu, Mn, Zn ve Na) içerikleri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek çim suyu verim ve enerji
değerleri mısırdan elde edilmiştir. Protein, diyet lif, N ve Cu içerikleri bakımından buğday ve arpa çim suyu, P, K,
Fe ve Mn içerikleri bakımından sadece buğday çim suyu ön plana çıkarken, en yüksek Ca ve Zn içerikleri mısır, en
yüksek Na içerikleri ise arpa çim suyundan elde edilmiştir. En yüksek çim suyu verim ve enerji değerleri elde etmek
için mısır tavsiye edilebilir niteliktedir. Ancak vitamin, aminoasit ve enzimleri kapsayan detaylı analizler sonucuna
göre insan sağlığına yönelik tavsiyede bulunmak daha doğru olacaktır.
Bölüm | Tarla Bitkileri / Field Crops |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ağustos 2015 |
Kabul Tarihi | 9 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 4 |