Öz
Araştırmada, J.H.Hale çeşidi şeftali meyvelerinde potasyum permanganat ve modifiye atmosfer paket
(MAP) uygulamasının muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Birinci grup meyvelere sadece MAP
uygulaması yapılırken, ikinci grup meyvelere MAP+potasyum permanganat (KMnO4) saşe uygulaması yapılmıştır.
Meyveler 0-1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 30 gün süreyle depolanmıştır. Soğukta muhafaza
periyodunda 10 günde bir alınan meyve örneklerinde, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre
edilebilir asit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, toplam flavonoid miktarı, yünlüleşme ve paketler içerisindeki
%O2 ve %CO2 miktarları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, KMnO4 uygulamasının modifiye atmosfer paketleme
ile birlikte kullanıldığında özellikle meyve eti sertliğinin korunmasında ve solunumun yavaşlatılmasında etkili
olduğu belirlenmiştir. 30 günlük muhafaza sonunda meyve eti sertliği MAP uygulanmış meyvelerde ortalama 3.9
kg, MAP+KMnO4 uygulanmış meyvelere ise ortalama 5.6 kg olarak bulunmuştur. Başlangıç değeri 282.3 mg
GAE kg-1 olan fenolik madde ve 232.2 mg kg-1 olan flavonoid içeriklerindeki değişimler, muhafaza sürecinde
KMnO4 uygulanmış meyvelerde kontrol grubu meyvelere göre daha yavaş gerçekleşmiştir. KMnO4 uygulamasının
yünlüleşmenin engellenmesi üzerine önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür.