In this study, we evaluated the potential agricultural biomass of Iğdır (which can be available in any
province of Turkey). Grains, vegetables, fruits and fodder crops are grown in the majority of agricultural areas in
the region. The wastes obtained from these products are either evaluated with traditional method (burning) or stood
idle. In this study, our aim was to contribute to the energy production with modern methods in Iğdır Province by
determining annual agricultural biomass potential. For this purpose, the amount of biomass energy that we can
potentially obtain from the herbal products grown in Iğdır province concerning product groups was calculated
annually. The calculations were performed by considering a fve-years (between 2009-2013) data from the crop
production statistics of Turkish Statistical Institute. The amount of the dry biomass and the calorifc value of the
dry biomass obtained from a unit area were 27.5 tons and 4050 kcal kg-1, respectively. At the end of the study, it is
revealed that the agricultural biomass potential of Turkey’s average was approximately 220 million TOE (ton oil
equivalent) between 2009-2013. The 10% percent of this potential was determined in eastern Anatolia region and
3% of the potential of eastern Anatolia was detected in Iğdır Province. According to the average values of the data
belonged to 2009-2013 years as stated by Turkish Statistical Institute, the average annual value of the available
biomass energy potential of Iğdır Province was determined as 639 thousand TOE, and this value was calculated as
equal to approximately 0.3% of biomass energy potential of Turkey. To convert the determined biomass to energy
with the modern methods is thought to make a signifcant contribution to Turkey’s economy
Biomass potential energy Iğdır dry biomass agricultural area
Bu çalışmada, Türkiye’nin her ilinde bulunabilen tarımsal biyokütlenin Iğdır ili potansiyeli değerlendirilmiştir.
İlde tarım alanlarının büyük çoğunluğunda tahıllar, sebze, meyve ve yem bitkileri yetiştirilmektedir. Bu ürünlerden
elde edilen atıklar, ya geleneksel yöntemle değerlendirilmekte ya da atıl bırakılmaktadır. Bu çalışmayla, Iğdır ilinin
yıllık tarımsal biyokütle potansiyeli belirlenerek, modern yöntemlerle enerji üretilmesine katkıda bulunulması
amaçlanmıştır. Bu amaçla Iğdır ilinde yetiştirilen bitkisel ürünlerden, ürün gruplarına göre elde edilebilecek
biyokütle enerji miktarı yıllık olarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar, Türkiye İstatistik Kurumunun Bitkisel Üretim
İstatistikleri Veri Tabanında, 2009-2013 yılları arasındaki beş yıllık veriler dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir.
Hesaplamalarda, birim alandan elde edilen ortalama kuru biyokütle miktarı ve ortalama kuru biyokütle ısıl değeri
sırasıyla, 27.5 ton ha-1 ve 4050 kcal kg-1 olarak dikkate alınmıştır. Çalışma sonunda, Türkiye’nin 2009-2013 yılları
arası ortalama tarımsal biyokütle potansiyelinin yaklaşık 220 milyon TEP (ton eşdeğer petrol) olduğu saptanmıştır.
Bu potansiyelin yaklaşık %10’unun Doğu Anadolu Bölgesi’nde (DAB) olduğu, DAB’daki potansiyelin ise
%3’ünün Iğdır ilinde üretildiği belirlenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumunun 2009-2013 verileri ortalamasına göre,
Iğdır ilinin mevcut biyokütle enerji potansiyelinin yıllık 639 bin TEP olduğu ve bu değerin Türkiye biyokütle enerji
potansiyelinin yaklaşık %0.3’üne eşit olduğu saptanmıştır. Belirlenen mevcut biyokütlenin modern yöntemlerle
enerjiye dönüştürülmesi ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Biyokütle potansiyeli enerji Iğdır kuru biyokütle tarımsal alan miktarı
Bölüm | Biyosistem Mühendisliği / Biosystem Engineering |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2015 |
Kabul Tarihi | 5 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1 |