This study was carried out to determine the ripening period, plant height, stem thickness, number
of branch per plant, raceme ratio, seed yield, stem yield, biological yield, harvest index, 1000-seed weight, crude
protein contents in stem and seed of different quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) variety and populations (Cherry
Vanilla, French Vanilla, Mint Vanilla, Moqu-Arrochilla, Oro de Valle, Population-China, Q-52, Rainbow, Read
Head, Sandoval Mix and Titicaca) cultivated under the non-irrigated conditions. The research was conducted in a
completely randomized block design with four replications in the feld of Agricultural Application and Research
Center of Igdir University in the 2015. In the result of research, all parameters examined except for crude protein
in stem were found important. According to these results, the highest seed yield (210.03 kg da-1), harvest index
(38.14%), 1000-seed weight (2.53 g) and earliness (124.75 days) were determined in Titicaca, biological yield
in Oro de Valle (780.58 kg da-1) and the crude protein for seed in French Vanilla (14.64%). Consequently, it was
revealed that all varieties examined can be cultivated for seed production in dry conditions and, especially Titicaca,
Moqu-Arrochilla and Q-52 were determined as hopeful cultivars in terms of seed yield
Nutritional value quinoa non-irrigated conditions seed yield
Bu çalışma kuru koşullarda yetiştirilen farklı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşit ve populasyonlarının
(Cherry Vanilla, French Vanilla, Mint Vanilla, Moqu-Arrochilla, Oro de Valle, Populasyon-Çin, Q-52, Rainbow,
Read Head, Sandoval Mix ve Titicaca) yetişme süresi, bitki boyu, sap kalınlığı, dal sayısı, salkım oranı, tohum
verimi, sap verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, bin tane ağırlığı, sapta ve tohumda ham protein içeriklerinin
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, 2015 yılında Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma
Müdürlüğü deneme sahasında şansa bağlı tam bloklar deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur.
Araştırma sonucunda, sapta ham protein oranı hariç, genotipler arasında çok önemli farklılıklar saptanmıştır. En
yüksek tohum verimi (210.03 kg da-1), hasat indeksi (%38.14), bin tane ağırlığı (2.53 g) ve erkencilik (124.75 gün)
Titicaca, biyolojik verim (780.58 kg da-1) Oro de Valle ve tohumda ham protein oranı (%14.64) ise French Vanilla
çeşitlerinde kaydedilmiştir. Sonuç olarak, incelemeye alının tüm çeşit ve populasyonların kuru koşullarda tohum
üretimi için rahatlıkla yetiştirilebileceği, özellikle de Titicaca, Moqu-Arrochilla ve Q-52 çeşitlerinin tohum verimi
açısından oldukça ümitvar olduğu anlaşılmıştır.
Bölüm | Tarla Bitkileri / Field Crops |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ağustos 2016 |
Kabul Tarihi | 4 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 4 |