In this study, such pasta-quality associated characteristics as glutenin low molecular weight
(LMW-1 and LMW-2), protein contents, SDS sedimentation, thousand kernel weight and witreousness rate of
selected 135 genotypes originated from Turkish durum wheat landraces, crosses and registered; ICARDA, CIMMYT
and Azerbaijani origin grown in Diyarbakır were investigated. Thousand kernel weight of the genotypes ranged
from 28.6 to 48.6 g.; protein contents of the genotypes ranged from 10.0% to15.6% ; sedimentation volumes from
10.0 to 26.0 ml. The 85% of the wheat landraces, the 73% of Turkish crosses, the 90% origin of ICARDA, the 92%
origin of CIMMYT and the 66% origin of Azerbaijani were determined to carry LMW-2 glutenin proteins linked
with superior pasta cooking quality. From the wheat genotypes evaluated; Havrani, Hav-27 Menceki, Balcalı-85,
Balcalı-2000, Kunduru, G40, G53, G57, G68, G74, G78, G83, G86, G94, G96, G97, G104, G112, G116, G117 and
G128 were determined to have a high potential in terms of protein quality and usability in hybridization
Crossing block Durum wheat LMW glutenin protein Pasta quality Landraces
Bu çalışmada yazlık durum buğday melez bahçesinde yer alan tescilli, yerel, Türk melez, ICARDA,
CIMMYT ve Azerbaycan menşeli 135 genoipin kaliteleriyle ilgili olarak bin tane ağırlığı (BTA), camsılık oranı
(CO), protein oranı (PRT), SDS sedimantasyon değeri (SDS) ile Düşük Molekül Ağırlıklı Gluten Bantlarına ait
(LMW-1 ve LMW-2) glutenin protein desenleri incelenmiştir. Genotiplerin bin tane ağırlıklarının 28.6-48.6 gr.
protein içeriklerinin %10.0-15.6; protein kalitesini yansıtan sedimantasyon hacimlerinin 10.0-26.0 ml ve camsı
tane oranının 86.0-100 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Makarna pişme kalitesini gösteren LMW glutenin
proteinleri varlığı bakımından, yerel genotiplerin %85’i, Türk melezlerin %73’ü, ICARDA menşeli genotiplerin
%90’ı, CIMMYT menşeli genotiplerin %92’si ve Azerbaycan menşeli genotiplerin %66’sı LMW-2 glutenin
proteinleri ihtiva ettiği tespit edilmiştir. Tüm genotipler LMW-2 glutenin proteinleri ve diğer kalite özellikleri
bakımından birlikte değerlendirildiğinde; yerel kaynaklardan Devedişi, Havrani, Hav-27 ve Menceki; tescilli
çeşitlerden Balcalı-85, Balcalı-2000 ve Kunduru; yabancı kaynaklardan ise G40, G53, G57, G68, G74, G78,
G83, G86, G94, G96, G97, G104, G112, G116, G117 ve G128 genotiplerinin potansiyellerinin yüksek olduğu ve
melezlemelerde genitor olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir
Makarnalık buğday Gluten bandı Makarnalık kalitesi Melez bahçesi Yerel buğday
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ekim 2016 |
Kabul Tarihi | 25 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 |