Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Some Chemical and Pomological Characteristics of Different Hawthorn Genotypes (Crataegus spp.) Fruits Grown in Uşak

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 3, 39 - 44, 30.09.2017

Öz

In the present study; some physical and chemical properties of hawthorn (Crataegus spp.) genotypes
growing in Uşak province. Fruit samples were taken from 15 hawthorn genotypes growing in the region. As physical
properties of genotypes; fruit width and height, fruit weight, number of cores and core weight were determined.
Biochemical contents of genotypes; PH, acidity, total phenolic substance, antioxidant capacity (DPPH) and total
anthocyanin contents were investigated. The fruit weights, fruit size and fruit width were found to be between 0.96-
4.03 g, 10.48-17.43 mm and 12.53-19.94 mm in the examined genotypes, respectively. The study; total phenolics,
antioxidant capacity (DPPH) and total anthocyanin contents of hawthorn genotypes were determined as 960.00-
3626.00 mg GA/g. 2.38-6.12 µg cy-3-glk/g and 19.24-59.24%, respectively



Kaynakça

  • Ağaoğlu S, Çelik H, Çelik M, Fidan Y, Gülşen Y, Günay A, Halloran N, Köksel İ, Yanmaz R, 1995. Genel Bahçe Bitkileri, A.Ü. Ziraat Fak. E.A.G. Vakfı Yayın No: 4, 369 s, Ankara.
  • Bahorun T, Aumjaud E, Ramphul H, Rycha M, Luximon‐Ramma A, Trotin F, Aruoma OI, 2003. Phenolic constituents and antioxidant capacities of Crataegus monogyna (Hawthorn) callus extracts. Molecular Nutrition & Food Research, 47(3), 191-198.
  • Balta MF, Karakaya O, Ekici GK, 2015. Çorumda Yetişen Alıçların (Crataegus spp.) Fiziksel Özellikleri. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(2).
  • Cemeroğlu B, 1992. Meyve ve Sebze Işleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodlari.
  • Chang Q, Zuo Z, 2002. Hawtorn. The Journal of Clinical Pharmacology 42:605-612.
  • Çaliskan O, Gündüz K, Serçe S, Toplu, C, Kamiloglu Ö, Sengül M, Ercisli S, 2012. Phytochemical characterization of several hawthorn (Crataegus spp.) species sampled from the Eastern Mediterranean region of Turkey. Pharmacognosy magazine, 8(29), 16.
  • Davis PH, 1972. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, 4, 133-147.
  • Dorman HD, Koşar M, Kahlos K, Holm Y, Hiltunen R, 2003. Antioxidant properties and composition of aqueous extracts from Mentha species, hybrids, varieties, and cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(16), 4563-4569.
  • Dönmez AA, 2004. The Genus Crataegus L, (Rosaceae) with Special Reference to Hybridisation and Biodiversity in Turkey. Turk, J, Bot,, 28:, s, 29-37.
  • Ercisli S, 2004. A short review of the fruit germplasm resources of Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 51(4), 419-435.
  • Giusti MM, Rodríguez-Saona LE., Griffin D, Wrolstad RE, 1999. Electrospray and tandem mass spectroscopy as tools for anthocyanin characterization. Journal of agricultural and food chemistry, 47, 4657-4664.
  • Karadeniz T, Kalkışım Ö, 1996. Edremit ve Gevaş İlçelerinde Yetişen Alıç Tiplerinin Meyve Özellikleri ve Ümitvar Tiplerin Seçimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (1), s 27-33, Van.
  • Kayacık H, 1981. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistematiği, Cilt II, 4. Baskı, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 2766, Bozak Matbaası, İstanbul.
  • Kostić DA, Velicković JM, Mitić SS, Mitić MN, Randelović SS, 2012. Phenolic content, and antioxidant and antimicrobial activities of Crataegus oxyacantha L (Rosaceae) fruit extract from Southeast Serbia. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 11(1), 117-124.
  • Nas MN, Read PE, 2004. A hypothesis for the development of a defined tissue culture medium of higher plants and micropropagation of hazelnuts. Scienta Horticulturae, 101,189–200.
  • Özcan M, Hacıseferogulları H, Marakoglu T, Arslan D, 2005. Hawthorn (Crataegus spp.) fruit: some physical and chemical properties. Journal of Food Engineering 69, 409- 415.
  • Özgen M, Sorgun E, 2010. Farklı renkteki alıç meyvelerinin pomolojik ve fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi.
  • Pamay B, 1992. Bitki Materyali I Ağaç ve Ağaçcıklar, İstanbul.
  • Singleton VL, Rossi JA, 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144-158.
  • Türkoğlu N, Kazankaya A, Şensoy Rİ, 2005. Pomological Characteristics of Hawthorn Species Found in Van Region. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J Agr Sci), 15(1):17-21.

Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 3, 39 - 44, 30.09.2017

Öz

Yapılan bu araştırmada, Uşak ilinde doğal olarak yetişen alıç (Crataegus spp.) genotiplerinin bazı fziksel
ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bölgede yetişen 15 alıç genotipinden meyve
örneği alınmış ve genotiplerde fziksel özellikler olarak; meyve eni ve boyu, meyve ağırlığı, çekirdek sayısı
ve çekirdek ağırlığı tespit edilmiştir. Genotiplerin biyokimyasl içerikleri olarak ise; suda çözünür kuru madde
(SÇKM), pH, asitlik, toplam fenolik madde, antioksidant kapasitesi (DPPH) ve toplam antosiyanin içerikleri
incelenmiştir. İncelenen genotiplerde meyve ağırlığı 0.96-4.03 g, meyve boyu 10.48-17.43 mm, meyve eni 12.53-
19.94 mm, arasında tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı 960,00-3626.00 mg GA/g ta arasında, toplam
antosiyanin madde miktarı ise 2.38-6.12 µg siy-3-glk/g ve antioksidant kapasitesi (DPPH) ise 19.24-59.24 % olarak
belirlenmiştir



Kaynakça

  • Ağaoğlu S, Çelik H, Çelik M, Fidan Y, Gülşen Y, Günay A, Halloran N, Köksel İ, Yanmaz R, 1995. Genel Bahçe Bitkileri, A.Ü. Ziraat Fak. E.A.G. Vakfı Yayın No: 4, 369 s, Ankara.
  • Bahorun T, Aumjaud E, Ramphul H, Rycha M, Luximon‐Ramma A, Trotin F, Aruoma OI, 2003. Phenolic constituents and antioxidant capacities of Crataegus monogyna (Hawthorn) callus extracts. Molecular Nutrition & Food Research, 47(3), 191-198.
  • Balta MF, Karakaya O, Ekici GK, 2015. Çorumda Yetişen Alıçların (Crataegus spp.) Fiziksel Özellikleri. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(2).
  • Cemeroğlu B, 1992. Meyve ve Sebze Işleme Endüstrisinde Temel Analiz Metodlari.
  • Chang Q, Zuo Z, 2002. Hawtorn. The Journal of Clinical Pharmacology 42:605-612.
  • Çaliskan O, Gündüz K, Serçe S, Toplu, C, Kamiloglu Ö, Sengül M, Ercisli S, 2012. Phytochemical characterization of several hawthorn (Crataegus spp.) species sampled from the Eastern Mediterranean region of Turkey. Pharmacognosy magazine, 8(29), 16.
  • Davis PH, 1972. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, 4, 133-147.
  • Dorman HD, Koşar M, Kahlos K, Holm Y, Hiltunen R, 2003. Antioxidant properties and composition of aqueous extracts from Mentha species, hybrids, varieties, and cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(16), 4563-4569.
  • Dönmez AA, 2004. The Genus Crataegus L, (Rosaceae) with Special Reference to Hybridisation and Biodiversity in Turkey. Turk, J, Bot,, 28:, s, 29-37.
  • Ercisli S, 2004. A short review of the fruit germplasm resources of Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 51(4), 419-435.
  • Giusti MM, Rodríguez-Saona LE., Griffin D, Wrolstad RE, 1999. Electrospray and tandem mass spectroscopy as tools for anthocyanin characterization. Journal of agricultural and food chemistry, 47, 4657-4664.
  • Karadeniz T, Kalkışım Ö, 1996. Edremit ve Gevaş İlçelerinde Yetişen Alıç Tiplerinin Meyve Özellikleri ve Ümitvar Tiplerin Seçimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (1), s 27-33, Van.
  • Kayacık H, 1981. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistematiği, Cilt II, 4. Baskı, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 2766, Bozak Matbaası, İstanbul.
  • Kostić DA, Velicković JM, Mitić SS, Mitić MN, Randelović SS, 2012. Phenolic content, and antioxidant and antimicrobial activities of Crataegus oxyacantha L (Rosaceae) fruit extract from Southeast Serbia. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 11(1), 117-124.
  • Nas MN, Read PE, 2004. A hypothesis for the development of a defined tissue culture medium of higher plants and micropropagation of hazelnuts. Scienta Horticulturae, 101,189–200.
  • Özcan M, Hacıseferogulları H, Marakoglu T, Arslan D, 2005. Hawthorn (Crataegus spp.) fruit: some physical and chemical properties. Journal of Food Engineering 69, 409- 415.
  • Özgen M, Sorgun E, 2010. Farklı renkteki alıç meyvelerinin pomolojik ve fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi.
  • Pamay B, 1992. Bitki Materyali I Ağaç ve Ağaçcıklar, İstanbul.
  • Singleton VL, Rossi JA, 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American journal of Enology and Viticulture, 16(3), 144-158.
  • Türkoğlu N, Kazankaya A, Şensoy Rİ, 2005. Pomological Characteristics of Hawthorn Species Found in Van Region. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J Agr Sci), 15(1):17-21.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Bahçe Bitkileri / Horticulture
Yazarlar

Veli Oktan

Muttalip Gündoğdu Bu kişi benim

Ayşen Melda Çoalk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2017
Gönderilme Tarihi 16 Mart 2017
Kabul Tarihi 18 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Oktan, V., Gündoğdu, M., & Çoalk, A. M. (2017). Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi. Journal of the Institute of Science and Technology, 7(3), 39-44.
AMA Oktan V, Gündoğdu M, Çoalk AM. Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Eylül 2017;7(3):39-44.
Chicago Oktan, Veli, Muttalip Gündoğdu, ve Ayşen Melda Çoalk. “Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal Ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi”. Journal of the Institute of Science and Technology 7, sy. 3 (Eylül 2017): 39-44.
EndNote Oktan V, Gündoğdu M, Çoalk AM (01 Eylül 2017) Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi. Journal of the Institute of Science and Technology 7 3 39–44.
IEEE V. Oktan, M. Gündoğdu, ve A. M. Çoalk, “Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 7, sy. 3, ss. 39–44, 2017.
ISNAD Oktan, Veli vd. “Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal Ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi”. Journal of the Institute of Science and Technology 7/3 (Eylül 2017), 39-44.
JAMA Oktan V, Gündoğdu M, Çoalk AM. Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2017;7:39–44.
MLA Oktan, Veli vd. “Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal Ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 7, sy. 3, 2017, ss. 39-44.
Vancouver Oktan V, Gündoğdu M, Çoalk AM. Uşak’ta Yetişen Farklı Alıç (Crataegus spp.) Genotipi Meyvelerinin Bazı Kimyasal ve Pomolojik Karakterlerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2017;7(3):39-44.