Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Different Seed Amounts on Hydroponic Barley Grass

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 4, 63 - 68, 31.12.2017

Öz

This research was conducted to determine the effects of different seed amount treatments on

hydroponic barley (Hordeum vulgare L. conv. distichon) grass in the conditioning chamber of Karabük University

Eskipazar Vocational School Crop and Animal Production Department between the dates of 15.04.2016 and

15.07.2016. In the study were investigated the effects of different seed amount (S1: 1.1, S2: 2.2, S3: 3.3, S4: 4.4,

S5: 5.5 ve S6: 6.6 kg m-2) treatments on green fodder yield, green fodder grain-1 rate, dry matter rate and losses,

crude protein gains, plant height, and root lenght, crude nutrient (crude protein, ash, fat and fiber) contents, cell

wall components (NDF, ADF, ADL), metabolic energy values and mineral elements (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn,

Zn ve Na) content. According to the results of the research, the highest green fodder seed ratio-1, crude protein gain,

root length, P, Zn and Na values and lowest dry matter losses were obtained from S1 treatment in different seed

amount treatments. The highest crude ash and Ca values were obtained from S5 application while the highest crude

protein, NDF, N and Mg values were obtained from S2 treatment. The highest green fodder yield, plant height,

ADL, metabolic energy, K, Fe and Mn values were obtained from S6 applications. S1 seed amount treatments can

be recommendable in order to produce hydroponic green barley fodder in which having high green fodder seed

ratio-1 and crude protein gain and low dry matter losses.

Kaynakça

  • Alçiçek A, Kılıç A, Ayhan V, Özdoğan M, 2010. Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Zi-raat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. 11-15 Ocak 2010, Ankara.
  • Dung DD, Godwin IR, Nolan JV, 2010. Nutrient content and in sacco digestibility of barley grain and sprouted barley. J. Animal and Veterinary Adv, 9: 2485-2492.
  • Fazaeli H, Golmohammadi HA, Tabatabayee SN, Asgari-Tabrizi M, 2012. Productivity and nutritive value of barley green fodder yield in hydroponic system. World Applied Science Journal, 16(4): 531-539.
  • Geçit HH, 1987. Ekmeklik buğdayda farklı ekim sıklıklarında metrekaredeki fertil başak, başakta tane sayısı ve tane verimi üzerine etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 38: 111-121.
  • JMP, 2007. Statistic and Graphics Guide. Release 7, SAS Institute Inc, Cary, USA.
  • Karaşahin M, 2014. Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 27-33.
  • Kumar K, Soni A, 2014. Elemental ratio and their ımportance in feed and fodder. International Journal of Pure and Applied Bioscience, 2(3): 154-160.
  • Morgan JVR, Hunter R, O’Haire R, 1992. Limiting factors in hydroponic barley grass production. Eighth International Congress on Soilless Culture. Proceedings. International Society for Soilles Culture. Ireland pp. 241-261.
  • Özkan U, Şahin Demirbağ N, 2016. Türkiye’de kaliteli kaba yem kaynaklarının mevcut durumu. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 9 (1): 23-27.
  • Sanchez Del Castillo F, Del Carmen Moreno Perez E, Contreras Magana E, Morales Gomez J, 2013. Hydroponic wheat and barley fodder yields and their effect on weight gain in sheep. Revista Chapingo Serie Horticultura, 19 (4): 35-43.
  • Sönmez F, 1995. Van kıraç koşullarında kışlık olarak ekilen Anadolu-86 arpa çeşidinin verim ve bazı verim öğelerine ekim sıklığı ile fosfor ve azot uygulamalarının etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, (Basılmamış) Doktora Tezi, 115s.
  • Temel O, Özalp M, 2016. Artvin’in Şavşat ilçesinde yetiştirilen korunga (Onobrychis sativa Scop.) yem bitkisinin verimi ve kalitesi üzerine yükseltinin ve bazı toprak özelliklerinin etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31: 106-116.
  • TSE, 2008. Hayvan Yemleri Metabolik (çevrilebilir) Enerji Tayini Kimyasal Metot. Standart No. 9610, Kabul tarihi 3.12.1991, Konfirme tarihi 20.5.2008, Ankara, Türkiye.

Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 4, 63 - 68, 31.12.2017

Öz

Araştırma farklı tohum miktarı uygulamalarının hidroponik arpa (Hordeum vulgare L. conv. distichon)
çimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 15.04.2016 ile 15.07.2016 tarihleri arasında Karabük Üniversitesi
Eskipazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü iklimlendirme odasında yürütülmüştür.
Çalışmada; farklı tohum miktarlarının (S1: 1.1, S2: 2.2, S3: 3.3, S4: 4.4, S5: 5.5 ve S6: 6.6 kg m-2) yeşil yem
verimi, yeşil yem tohum oranı-1, kuru madde oranı ve kaybı, ham protein kazancı, bitki boyu ve kök uzunluğu, ham
besin madde (ham protein, kül, yağ ve selüloz) içerikleri, hücre duvarı bileşenleri (NDF, ADF, ADL), metabolik
enerji değerleri ile mineral madde (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn ve Na) içerikleri üzerine etkileri incelenmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, farklı tohum miktarı uygulamalarında en yüksek yeşil yem tohum oranı-1, ham protein
kazancı, kök uzunluğu, P, Zn ve Na değerleri ile en düşük kuru madde kayıpları S1 uygulamasından elde edilmiştir.
En yüksek ham protein, NDF, N ve Mg değerleri S2 uygulamasından elde edilirken, en yüksek ham kül ve Ca
değerleri S5 uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek yeşil yem verimi, bitki boyu, ADL, metabolik enerji, K, Fe
ve Mn değerleri ise S6 uygulamalarından elde edilmiştir. Yüksek yeşil yem tohum oranı-1 ve ham protein kazancı
ile düşük kuru madde kayıplarına sahip hidroponik yeşil arpa yemi üretimi için S1 tohum miktarı uygulamaları
tavsiye edilebilir niteliktedir.

Kaynakça

  • Alçiçek A, Kılıç A, Ayhan V, Özdoğan M, 2010. Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Zi-raat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. 11-15 Ocak 2010, Ankara.
  • Dung DD, Godwin IR, Nolan JV, 2010. Nutrient content and in sacco digestibility of barley grain and sprouted barley. J. Animal and Veterinary Adv, 9: 2485-2492.
  • Fazaeli H, Golmohammadi HA, Tabatabayee SN, Asgari-Tabrizi M, 2012. Productivity and nutritive value of barley green fodder yield in hydroponic system. World Applied Science Journal, 16(4): 531-539.
  • Geçit HH, 1987. Ekmeklik buğdayda farklı ekim sıklıklarında metrekaredeki fertil başak, başakta tane sayısı ve tane verimi üzerine etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 38: 111-121.
  • JMP, 2007. Statistic and Graphics Guide. Release 7, SAS Institute Inc, Cary, USA.
  • Karaşahin M, 2014. Kaba yem kaynağı olarak hidroponik arpa çimi üretiminde kuru madde ve ham protein verimleri üzerine farklı uygulamaların etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1): 27-33.
  • Kumar K, Soni A, 2014. Elemental ratio and their ımportance in feed and fodder. International Journal of Pure and Applied Bioscience, 2(3): 154-160.
  • Morgan JVR, Hunter R, O’Haire R, 1992. Limiting factors in hydroponic barley grass production. Eighth International Congress on Soilless Culture. Proceedings. International Society for Soilles Culture. Ireland pp. 241-261.
  • Özkan U, Şahin Demirbağ N, 2016. Türkiye’de kaliteli kaba yem kaynaklarının mevcut durumu. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 9 (1): 23-27.
  • Sanchez Del Castillo F, Del Carmen Moreno Perez E, Contreras Magana E, Morales Gomez J, 2013. Hydroponic wheat and barley fodder yields and their effect on weight gain in sheep. Revista Chapingo Serie Horticultura, 19 (4): 35-43.
  • Sönmez F, 1995. Van kıraç koşullarında kışlık olarak ekilen Anadolu-86 arpa çeşidinin verim ve bazı verim öğelerine ekim sıklığı ile fosfor ve azot uygulamalarının etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, (Basılmamış) Doktora Tezi, 115s.
  • Temel O, Özalp M, 2016. Artvin’in Şavşat ilçesinde yetiştirilen korunga (Onobrychis sativa Scop.) yem bitkisinin verimi ve kalitesi üzerine yükseltinin ve bazı toprak özelliklerinin etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31: 106-116.
  • TSE, 2008. Hayvan Yemleri Metabolik (çevrilebilir) Enerji Tayini Kimyasal Metot. Standart No. 9610, Kabul tarihi 3.12.1991, Konfirme tarihi 20.5.2008, Ankara, Türkiye.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Biyosistem Mühendisliği / Biosystem Engineering
Yazarlar

Muhammet Karaşahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 5 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Karaşahin, M. (2017). Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 7(4), 63-68.
AMA Karaşahin M. Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Aralık 2017;7(4):63-68.
Chicago Karaşahin, Muhammet. “Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 7, sy. 4 (Aralık 2017): 63-68.
EndNote Karaşahin M (01 Aralık 2017) Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology 7 4 63–68.
IEEE M. Karaşahin, “Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 7, sy. 4, ss. 63–68, 2017.
ISNAD Karaşahin, Muhammet. “Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 7/4 (Aralık 2017), 63-68.
JAMA Karaşahin M. Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2017;7:63–68.
MLA Karaşahin, Muhammet. “Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 7, sy. 4, 2017, ss. 63-68.
Vancouver Karaşahin M. Farklı Tohum Miktarlarının Hidroponik Arpa Çimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2017;7(4):63-8.