Edible film and coatings have been used in the purpose of packaging products in the food industry in order to protect products against exterior factors, extend shelf life and increase quality. The apple is coated with edible coating (5% propolis and 95% wax) and the effect on the organisms that can consume the coating as nutrients is tried to be determined. For this purpose, apple slices were covered with beeswax and propolis, model organism larvae Drosophila melanogaster Meigen (1830) were inoculated on the coating and life-development was followed, and texture analysis was performed in male and female individuals. Feeding the insect with edible coating (KE) and non-(KUE) apples delayed development times by approximately one day. It was observed that the hardness of the mature individuals fed with KUE was more than the ones in the experimental group. It is thought that the use of this coating is suitable for use as environmentally friendly, since it will not harm other creatures when the product is thrown into the nature after feding.
Gıda sanayiinde, ürünleri dış etkenlere karşı korumak, raf ömrünü uzatmak ve ürün kalitesini artırmak amacıyla yenilebilir film ve kaplamalar, ürünleri ambalajlama aşamasında kullanılmaktadır. Elma, yenilebilir kaplama (%5 propolis ve %95 bal mumu) ile kaplanmış, besin olarak tüketebilecek canlılar üzerindeki etki belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla elma dilimleri bal mumu ve propolis ile kaplanmış olup model organizma larvaları Drosophila melanogaster Meigen (1830) aşılanarak yaşama-gelişimi takip edilmiştir. Dişi ve erkek bireylerde tekstür analizi yapılmıştır. Yenilebilir kaplama olan (KE) ve olmayan (KUE) elmalarla böceğin beslenmesi, gelişim sürelerini yaklaşık bir gün geciktirmiştir. KUE ile beslenen ergin bireylerin sertliğinin deney grubunda bulunanlara oranla daha fazla olduğu görülmüştür. Bu kaplamanın kullanılması, beslenme sonrası ürünün doğaya atıldığı zaman diğer canlılara da zarar vermeyeceği için doğa dostu olarak kullanımının uygun olduğu düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Gıda Mühendisliği / Food Engineering |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 8 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 27 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 4 |