Bu çalışma, hasat öncesi uygulanan doğal ve sentetik sürgün gelişimi engelleyicilerinin Alegria ve Desiree patates
çeşitlerinde yumru verimi ile tohumluk yumruların depoda dormansi süresi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla,
2018-2019 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada farklı dozlarda dereotu (Anethum graveolens L.), kimyon (Carum carvi
L.), karanfil (Syzygium aromaticum L.) ve nane (Mentha spicata L.) uçucu yağları ile chlorpropham (CIPC) ve maleik
hidrazit (MH) hasattan 30 gün önce bitki yapraklarına uygulanmıştır. Hasat edilen tohumluk yumrular kontrollü şartlarda 5
ay süre ile depolanmış ve 30 gün aralıklarla yumrularda; dormansi süresi, sürgün uzunluğu, ağırlık kaybı ve yumru sertlik
derecesi parametreleri incelenmiştir. Doğal ve sentetik sürgün gelişimi engelleyicileri; patateste vejetasyon süresi ve
toplam yumru verimini önemli derecede etkilemiş ve çeşitlerin uygulamalara tepkisi farklı olmuştur. Çalışmada
uygulamalara bağlı olarak patates çeşitlerinin vejetasyon süreleri 108-157 gün, toplam yumru verimleri ise 1980-4249 kg
da-1 arasında değişmiştir. Uygulamalar yumruların dormansi süresini önemli derecede etkilemiş, her iki çeşitte de en uzun
dormansi süreleri MH ile 1000 ppm karanfil ve 2500 ppm dereotu uçucu yağı uygulamalarında belirlenmiştir. Depolama
devresi sonunda uygulamalara bağlı olarak yumru ağırlık kayıpları %5.32-6.53 arasında değişmiş, CIPC ve karanfil 2500
ppm uygulamaları hariç diğer tüm uygulamalarda ağırlık kayıpları kontrole göre daha düşük olmuştur. Genellikle dormansi
süresini uzatan uygulamalarda sürgün uzunluğu daha kısa olurken, yumru sertlik dereceleri daha yüksek bulunmuştur.
Çalışmada, dormansi süresini uzatan ve ağırlık kayıplarını azaltıcı etki gösteren dereotu ve karanfil uçucu yağlarının hasat
öncesi uygulamalarının tohumluk patates yumrularının depo kayıplarının azaltılması ve fizyolojik yaşlanmanın
geciktirilmesinde kullanılabileceği, bununla birlikte bu uygulamaların farklı dönem ve dozlarda tekrar denenmeleri
gerektiği sonucuna varılmıştır.
Patates dormansi süresi sürgün gelişimi inhibitör hasat öncesi uygulama
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2019-YL1-0013
Bu çalışma, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından “2019-YL1-0013” kodlu proje ile desteklenmiştir.
This study was carried out in 2018-2019 to determine the effects of pre-harvest applications of natural and
synthetic sprout inhibitors on tuber yield and dormancy period of seed tubers (cv. Alegria and Desiree) at storage period.
Different doses of dill (Anethum graveolens L.), caraway (Carum carvi L.), clove (Syzygium aromaticum L.), and
spearmint (Mentha spicata L.) essential oils and chlorpropham (CIPC) and maleic hydrazide (MH) were applied to the
plant leaves at 30 days before harvest. Harvested seed tubers were stored for 5 months under controlled conditions and
dormancy period, sprout length, weight loss and tuber firmness examined at 30-day intervals. All applications significantly
affected the vegetation period and tuber yield in potatoes, and the response of the cultivars to the applications was
different. Vegetation period of varieties ranged between 108-157 days and tuber yields ranged between 1980-4249 kg da-1
depending on the applications. Dormancy period was significantly affected from the applications and the longest dormancy
periods in both cultivars were determined in MH and 1000 ppm clove and 2500 ppm dill essential oil. Tuber weight losses
varied between 5.32-6.53%, and were lower in all applications than the control, except for CIPC and 2500 ppm clove applications. Generally, sprout length was shorter in applications which extended the dormancy period, while tuber firmness were higher. It was concluded that pre-harvest applications of dill and clove essential oils, which prolong
dormancy and reduce weight loss, can be used to reduce storage losses of seed potato tubers and delay physiological aging,
however, these applications should be tried again at different periods and doses.
Potato dormancy period sprouting inhibitor pre-harvest application
2019-YL1-0013
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2019-YL1-0013 |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 26 Kasım 2021 |
Kabul Tarihi | 10 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: özel sayı |