Ürünle ilgili değerli bilgileri taşıyan etiketler, tüketiciler açısından da son derece önemlidir. Bireylerin etiket bilgisine göre ürünleri tüketmeye yönelik davranışlarının değişmesi, daha detaylı bilgilerin ambalaj üzerinde bulundurulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada insan beslenmesinde oldukça önemli bir yeri olan süt ve ürünlerinin satın alınması sırasında, tüketicilerin ürün etiket bilgi düzeyini inceleme durumlarının tespiti hedeflenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda kadınların erkeklere nazaran daha duyarlı tüketiciler olduğu, eğitim düzeyi arttıkça bilgi düzeylerinin ve tüketici tercihlerinin değiştiği belirlenmiştir. Etiket bilgisinin incelenmesinde bireylerin en çok üretim ve son kullanma tarihi ile besin ögelerini dikkate aldığı belirlenmiştir. Ürün açısından değerlendirildiğinde, tüketicilerin en fazla uzun ömürlü süt (UHT süt), yoğurt ve beyaz peynirde etiket bilgisine göre değerlendirme yaptığı tespit edilmiştir. Araştırmanın güvenlik analizi yapılarak, Cronbach’s Alpha istatistiği 0,768 olarak bulunmuştur. Araştırmanın sonucu % 77 oranında güvenilir bulunmuştur
Labels which carry valuable information about products are extremely important for the consumers
as well. The change in consumer behavior depending on the label information necessitates more detailed information
to be put on the covers. This study aimed to explore the product label information level of consumers during
purchasing milk and milk products which have an important place in human nutrition. The research results suggested
that women were more sensitive consumers than men and that information levels of consumer preferences
varied as the level of education increases. In the evaluation of label information it was found out that consumers
were mostly concerned about production and expiration dates and nutrition value. In the evaluation of product, it
has been found out that consumers mostly assess depending on label information when they are purchasing UHT
milk, yoghurt and white cheese. The reliability analysis was carried out and the Cronbach’s Alpha Statistic was
found to be reliable with 77%.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Gıda Mühendisliği / Food Engineering |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2011 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2010 |
Kabul Tarihi | 25 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 1 |