Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 75 - 79, 31.03.2011

Öz

Bu derlemenin amacı, Türkiye’de kasaplık canlı hayvan ve kırmızı etin dışarıdan ithaline izin verilmesi sonucu oluşan ve ileride olması muhtemel sonuçların tartışılmasıdır. Ayrıca bu derlemede, canlı hayvan ithalinin yeterli olmaması durumunda et açığını karşılamak için çözüm olarak düşünülen karkas ve dondurulmuş et ithalinin ülke hayvancılığı açısından meydana getireceği olası sonuçlar ile ilgili konular ortaya konulmaya çalışılmıştır

Kaynakça

  • Akbulut ve ark, 2004. Türkiye’de et üretiminin arttırılması için kül- tür ırkı sığır ırklarından yararlanma olanakları. 4.ulusal zoo- tekni bilim kongresi bildirisi.
  • Akman, N., 2006. Cumhuriyetimizin 100.Yılında Türkiye’nin hay- vansal Üretimi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları No:4
  • Akman, N., 2010. İthalatın Gerekçesi Et Fiyatları mıdır? http:// www.acikistihbarat.com/dosyalar/et-ithalatinin-gerekçeleri.
  • Demirbaş, N., Talim, M., 1999. Türkiye’de Et ve Et Ürünleri Sana- yinde Gelişmeler, İTO,No:64, İzmir.
  • Demirbaş, N., Tosun, D., 2005. Türkiye’de Tarımın Sanayi ile En- tegrasyonu, Ortaya Çıkan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(2): 27–34.
  • Karkacıer, O., 2000. Türkiye Süt ve Süt Ürünleri İthal Talep Anali- zi, Turk J Agric For24 (2000) 421–427.
  • Kaymakçı, M., Eliçin, A., Tuncel, E., Pekel, E., Karaca,O., Işın, F.,Taşkın, T., Aşkın, Y., Emsen, H., Özder, M., Selçuk, E., Sönmez, R., 2005. Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği. ZMO bildirileri, Ankara.
  • Peşmen,G., Yardımcı, M., 2008. Avrupa Birliği’ne adaylık süre- cinde Türkiye hayvancılığının genel durumu. Vet Hekim Der Derg, 79(3): 51-56.
  • Saçlı, Y., 2009. Türkiye’de Tarım İstatistikleri. Gelişimi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. DPT Ankara.
  • Sarıözkan, S., 2004. Türkiye’de Hayvansal Ürün Fiyatları ve Girdi Maliyetleri (1995-2004). Erciyes Üniv. Vet. Fak. Derg. 3(2) 105-110, 2006.
  • Tan, S., Dellal, İ., 2002. Kırmızı Et Üretim ve Tüketim Açığını Kapatmak İçin Alternatif Bir Yaklaşım: Hindi Üretimi ve Sözleşmeli Yetiştiricilik Modeli,TEAE Proje Raporu 2002-3, Ankara.
  • Tüik, 2008. Tarımsal İşletme Hayvansal Üretim Araştırması 2006. Sayı:198.
  • Tüik, 2009. Hayvansal Üretim İstatistikleri. www.tuik.gov.tr.
  • Tüik, 2010. Haber Bülteni. Tarımsal İşletme Hayvansal Üretim İsta- tistikleri 2009, Sayı:87.

An Overview to Live Animal and Red Meat Imports of Turkey

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 75 - 79, 31.03.2011

Öz

The purpose of this review was to discuss results obtained by permission of live animal and red meat

imports from abroad in Turkey, and the expected results that will be able to occurred in the future. In the review,

in the event of being insufficient live animal importation, it has been focused on topics which are probable results

of carcass meat and frozen meat imports considered as a solution to close meat deficit in terms of the country’s

livestock.

Kaynakça

  • Akbulut ve ark, 2004. Türkiye’de et üretiminin arttırılması için kül- tür ırkı sığır ırklarından yararlanma olanakları. 4.ulusal zoo- tekni bilim kongresi bildirisi.
  • Akman, N., 2006. Cumhuriyetimizin 100.Yılında Türkiye’nin hay- vansal Üretimi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları No:4
  • Akman, N., 2010. İthalatın Gerekçesi Et Fiyatları mıdır? http:// www.acikistihbarat.com/dosyalar/et-ithalatinin-gerekçeleri.
  • Demirbaş, N., Talim, M., 1999. Türkiye’de Et ve Et Ürünleri Sana- yinde Gelişmeler, İTO,No:64, İzmir.
  • Demirbaş, N., Tosun, D., 2005. Türkiye’de Tarımın Sanayi ile En- tegrasyonu, Ortaya Çıkan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(2): 27–34.
  • Karkacıer, O., 2000. Türkiye Süt ve Süt Ürünleri İthal Talep Anali- zi, Turk J Agric For24 (2000) 421–427.
  • Kaymakçı, M., Eliçin, A., Tuncel, E., Pekel, E., Karaca,O., Işın, F.,Taşkın, T., Aşkın, Y., Emsen, H., Özder, M., Selçuk, E., Sönmez, R., 2005. Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği. ZMO bildirileri, Ankara.
  • Peşmen,G., Yardımcı, M., 2008. Avrupa Birliği’ne adaylık süre- cinde Türkiye hayvancılığının genel durumu. Vet Hekim Der Derg, 79(3): 51-56.
  • Saçlı, Y., 2009. Türkiye’de Tarım İstatistikleri. Gelişimi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. DPT Ankara.
  • Sarıözkan, S., 2004. Türkiye’de Hayvansal Ürün Fiyatları ve Girdi Maliyetleri (1995-2004). Erciyes Üniv. Vet. Fak. Derg. 3(2) 105-110, 2006.
  • Tan, S., Dellal, İ., 2002. Kırmızı Et Üretim ve Tüketim Açığını Kapatmak İçin Alternatif Bir Yaklaşım: Hindi Üretimi ve Sözleşmeli Yetiştiricilik Modeli,TEAE Proje Raporu 2002-3, Ankara.
  • Tüik, 2008. Tarımsal İşletme Hayvansal Üretim Araştırması 2006. Sayı:198.
  • Tüik, 2009. Hayvansal Üretim İstatistikleri. www.tuik.gov.tr.
  • Tüik, 2010. Haber Bülteni. Tarımsal İşletme Hayvansal Üretim İsta- tistikleri 2009, Sayı:87.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Zootekni / Animal Science
Yazarlar

Kadir Karakuş

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 3 Aralık 2010
Kabul Tarihi 18 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karakuş, K. (2011). Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış. Journal of the Institute of Science and Technology, 1(1), 75-79.
AMA Karakuş K. Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Mart 2011;1(1):75-79.
Chicago Karakuş, Kadir. “Türkiye’nin Canlı Hayvan Ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış”. Journal of the Institute of Science and Technology 1, sy. 1 (Mart 2011): 75-79.
EndNote Karakuş K (01 Mart 2011) Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış. Journal of the Institute of Science and Technology 1 1 75–79.
IEEE K. Karakuş, “Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 1, sy. 1, ss. 75–79, 2011.
ISNAD Karakuş, Kadir. “Türkiye’nin Canlı Hayvan Ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış”. Journal of the Institute of Science and Technology 1/1 (Mart 2011), 75-79.
JAMA Karakuş K. Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2011;1:75–79.
MLA Karakuş, Kadir. “Türkiye’nin Canlı Hayvan Ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 1, sy. 1, 2011, ss. 75-79.
Vancouver Karakuş K. Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthaline Genel Bir Bakış. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2011;1(1):75-9.