Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, 85 - 90, 30.06.2011

Öz

Bu çalışma farklı hasat dönemi, kıyma boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının fermantasyon niteliği üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Süt ve hamur olum dönemlerinde silaj makinası ile hasat edilen silajlık mısır, hasat anında ortalama 1 ve 4 cm boyutlarında kıyılmıştır. Elde edilen mısır hasılı 60 lt hacimli plastik variller içinde, basıncı ayarlanabilir hidrolik pres ile 1, 2 ve 3 MPa basınç değerlerinde sıkıştırılarak silolanmış ve fermantasyona bırakılmıştır. Altmış günlük fermantasyon süreci sonunda, mısır silajlarının kimyasal analizleri yapılmış ve silaj yem kalite sınıfları belirlenmiştir. Hasat döneminin ilerlemesi, kıyma boyutunun büyütülmesi ve sıkıştırma basıncının artması silajların kuru madde düzeyini artırmıştır (P

Kaynakça

  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuar Kılavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No:895, Ankara.
  • Alçiçek, A., Özkan, K., 1996. Silo yemlerinde destilasyon yöntemi ile süt asiti, asetik asit ve bütirik asit tayini. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 33(2-3), 191-198.
  • Alçiçek, A., Karaayvaz, B.K., 2002. Çiftçi koşullarında silo yemi yapımında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TAYEK/TYUAP 2002 Yılı Hayvancılık Grubu Bilgi Alışveriş Toplantısı Bildirileri, Yayın No: 106. İzmir.
  • A.O.A.C. 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15 th Edn. Vol.1, Washington, D.C.
  • Ashbell, G., Kipnis, T., Titterton, M., Hen, Y., Azrieli, A., Weinberg, Z.G., 2001. Examination of a technology for silage making in plastic bags. Animal Feed Science and Technology 91: 213222.
  • Bilgen, H., Yalçın, H., Öz, H., 1997. Ot balya silajı yapım olanakları üzerine bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 585-591.
  • Bolsen, K.K., 1999. Silage Management in North America in the 1990s. Biotechnology in the Feed Industry. Proceedings of Alltech’s 15th Annual Symposium. USA.
  • Demirel, M., Bolat, D., Çelik, S., Bakıcı, Y., Eratak, S., 2008. Determination of Fermentation and Digestibility Characteristic of Corn, Sunflower and Combination of Corn and Sunflower Silages. Journal of Animal and Veterinary Advances, 7 (6): 707-711.
  • Denek, N., Can, A., Tüfenk, Ş., 2004. Mısır, sorgum ve ayçiçeği hasıllarına değişik katkı maddelerinin katılmasının silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirimine etkisi. Harran Üniv. Zir. Fak. Derg. 8(2): 1-10.
  • Filya, İ., 2001. Silaj fermantasyonu. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg. 32(1), 87-93.
  • Filya, İ., 2002. Silaj Yapımı. Silaj Bitkileri Yetiştirme ve Silaj Yapımı.Hasad Yayıncılık, Kayseri, 59-86.
  • İptaş, S., Avcıoğlu, R., 1997. Mısır, sorgum, sudanotu ve sorgumsudanotu melezi bitkilerinde farklı hasat devrelerinin silo yemi niteliğine etkileri. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Bildiri Kitabı. Hasad Yayıncılık, 42-51, İstanbul.
  • Johnson, R.R., Balwini, T.L., Mc Clure, K.E., Johnson, L.T., 1966. Corn plant maturity. Effect of ın vitro cellulose digestibility and soluble carbonhydrate content. J. Anim. Sci. 1966(25) 617-620.
  • Johnson, L.M., Harrsion, J.H., Davidson, D., Mahanna, W.C., Shinners, K., Linder, D., 2002. Corn Silage Management: Effects of maturity, inoculation and mechanical processing on pack density and aerobic stability. J. Dairy Sci. 85: 434-444.
  • Johnson, H. E., Merry, R. J., Davies, D. R., Kell, D. B., Theodorou, M. K., Griffith, G. W., 2005. Vacuum packing: a model for laboratory-scale silage fermentations. Journal of Applied Microbiology 98 (1): 106-113.
  • Kılıç, A., 1983. Silolamada meydana gelen kayıplar üzerine silo kabının etkinliği. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg.20(3), 167-176.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi, 327 s, İzmir.
  • Mc Donald, P., 1981. The Biochemistry of Silage. J.W. Publ. Manchester.
  • Muruz , H., Yörük, M.A., 2000. Silajın mikrobiyolojisi ve biyokimyası. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1): 130-134.
  • Özdüven, M.L., Koç, F., Polat, C., Coşkuntuna, L., Başkavak, S., Şamlı H.E., 2009. Bazı mısır çeşitlerinde vejetasyon dönemlerinin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Journal of Tekirdağ Agricultural Faculty, 6(2):121129.
  • Polan, C.E., Stieve, D., Garrett, J., 1998. Protein proservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia or microbial ınoculant. Journal of Diary Sience, 81, 765-776.
  • Polat, C., Koç, F., Özdüven, M.L., 2005. The Effect of Lactic Acid Bakteria+Enzyme Mixture Silage Inokulkants and Maize Silage Fermentation and Nutrient Digestibility in Lambs. Journal of Tekirdağ Agricultural Faculty, 2(1): 13-22.
  • Roth, G.W., 2001. Corn Silage Production and Management. College of Agricultural Sciences. Agricultural Research and Coop. Extension, Agronomy Facts 18.
  • SAS, 1982. Use’s Guide. Statistical Analysis Systems. SAS, Cary, NC, USA.
  • Savoie, P. Amyot, A., Theriault, R., 2002. Effect of moisture content, chopping and processing on silage effluent. Transactions of the ASAE, Vol. 45 (4), 907-914.
  • Snell, H.G.J., Oberndorfer, C., Lücke, W., Van den Weghe, H.F.A., 2002. Effects of the colour and thickness of polyethylene film on ensiling conditions and silage quality of chopped maize, as investigated under ambient conditions and in mini-silos. Grass and Forage Science, 57:342-350.
  • Suzuki, M., Lund, C.W., 1980. Improved gas-kiquid chromatography for simultaneous determination ofvolatile fatty acids and lactic acid in silage. J. Agric Food Chem. 28, 1040-1041.
  • Valdez, F.R., Harrison, J.H., Deetz, D.A., Fransen, S.C., 1988. In Vivo Digestibility of Corn and Sunflower Intercropped as a Silage Crop. J. Dairy Science Vol, 71(7):1860-1867.
  • Van Soest, P.J., Robertson, B.J., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Science 74:3583-3597.
  • Yalçın, H., Çakmak, B., 2005. Bazı kaba yemlerin sıkıştırılabilirlik özellikleri. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Kesin Raporu, Proje No:01-ZRF-42, İzmir.
  • Yıldız, N., Bircan, H., 1994. Araştırma ve Deneme Metotları, Atatürk Üniversitesi Yayınları No:697, Erzurum.
  • Yıldız, C., 2008. Farklı Koşullarda Paketlenmiş Mısır Küçük Balya Silajı Yapımı İçin Uygun Parametrelerin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Doktora Tezi, Erzurum.
  • Yıldız, C., Öztürk, İ., Erkmen, Y., 2010. The Effects of Harvest period, chopping lenght and compaction pressure on forage quality of sorghum (Sorghum bicolar L.) silage. Journal of Agricultural Machinery Science, 6 (3): 191-195.
  • Yıldız, C., Öztürk, İ., Erkmen, Y., 2011. Hasat dönemi, kıyma boyutu ve sıkıştırma basıncının sorgum-sudanotu melezi (Sorghum sudanense Staph.) silajının yem niteliği üzerine etkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 41(2):137-143.

The Effects of Different Harvest Stage, Chopping Length and Compaction Pressure on Corn Silage Quality

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, 85 - 90, 30.06.2011

Öz

The aim of this study was to determine the effect of harvest stage, chopping length and compaction

pressure on quality of corn silage. Corn has been harvested by silage machine both in the milk and dough stages and

were chopped within 1 and 4 cm in size and stored in a silo in 60 liter plastic barrels in compression pressure values

1, 2 and 3 MPa. At the end of the sixty days fermentation process, chemical analyses of corn silage were done and

silage quality classes were determined. It was found that the prolonged harvest stage, increased chopping length

and compaction pressure has increased dry matter (P<0.05). The prolonged harvest stage and increased compaction

pressure has insignificant pH value but increased chopping length has significant pH value (P<0.05). Silages

obtained at the end of the study were to be found very good quality class according to the Flieg scoring system. As

a result of the study was concluded harvest to be making at dough stage, the material chopping length is 1 cm and

compaction pressure is 1 MPa for the making of corn silage.

Kaynakça

  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuar Kılavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No:895, Ankara.
  • Alçiçek, A., Özkan, K., 1996. Silo yemlerinde destilasyon yöntemi ile süt asiti, asetik asit ve bütirik asit tayini. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 33(2-3), 191-198.
  • Alçiçek, A., Karaayvaz, B.K., 2002. Çiftçi koşullarında silo yemi yapımında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TAYEK/TYUAP 2002 Yılı Hayvancılık Grubu Bilgi Alışveriş Toplantısı Bildirileri, Yayın No: 106. İzmir.
  • A.O.A.C. 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15 th Edn. Vol.1, Washington, D.C.
  • Ashbell, G., Kipnis, T., Titterton, M., Hen, Y., Azrieli, A., Weinberg, Z.G., 2001. Examination of a technology for silage making in plastic bags. Animal Feed Science and Technology 91: 213222.
  • Bilgen, H., Yalçın, H., Öz, H., 1997. Ot balya silajı yapım olanakları üzerine bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 585-591.
  • Bolsen, K.K., 1999. Silage Management in North America in the 1990s. Biotechnology in the Feed Industry. Proceedings of Alltech’s 15th Annual Symposium. USA.
  • Demirel, M., Bolat, D., Çelik, S., Bakıcı, Y., Eratak, S., 2008. Determination of Fermentation and Digestibility Characteristic of Corn, Sunflower and Combination of Corn and Sunflower Silages. Journal of Animal and Veterinary Advances, 7 (6): 707-711.
  • Denek, N., Can, A., Tüfenk, Ş., 2004. Mısır, sorgum ve ayçiçeği hasıllarına değişik katkı maddelerinin katılmasının silaj kalitesi ve in vitro kuru madde sindirimine etkisi. Harran Üniv. Zir. Fak. Derg. 8(2): 1-10.
  • Filya, İ., 2001. Silaj fermantasyonu. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg. 32(1), 87-93.
  • Filya, İ., 2002. Silaj Yapımı. Silaj Bitkileri Yetiştirme ve Silaj Yapımı.Hasad Yayıncılık, Kayseri, 59-86.
  • İptaş, S., Avcıoğlu, R., 1997. Mısır, sorgum, sudanotu ve sorgumsudanotu melezi bitkilerinde farklı hasat devrelerinin silo yemi niteliğine etkileri. Türkiye Birinci Silaj Kongresi Bildiri Kitabı. Hasad Yayıncılık, 42-51, İstanbul.
  • Johnson, R.R., Balwini, T.L., Mc Clure, K.E., Johnson, L.T., 1966. Corn plant maturity. Effect of ın vitro cellulose digestibility and soluble carbonhydrate content. J. Anim. Sci. 1966(25) 617-620.
  • Johnson, L.M., Harrsion, J.H., Davidson, D., Mahanna, W.C., Shinners, K., Linder, D., 2002. Corn Silage Management: Effects of maturity, inoculation and mechanical processing on pack density and aerobic stability. J. Dairy Sci. 85: 434-444.
  • Johnson, H. E., Merry, R. J., Davies, D. R., Kell, D. B., Theodorou, M. K., Griffith, G. W., 2005. Vacuum packing: a model for laboratory-scale silage fermentations. Journal of Applied Microbiology 98 (1): 106-113.
  • Kılıç, A., 1983. Silolamada meydana gelen kayıplar üzerine silo kabının etkinliği. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg.20(3), 167-176.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi, 327 s, İzmir.
  • Mc Donald, P., 1981. The Biochemistry of Silage. J.W. Publ. Manchester.
  • Muruz , H., Yörük, M.A., 2000. Silajın mikrobiyolojisi ve biyokimyası. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1): 130-134.
  • Özdüven, M.L., Koç, F., Polat, C., Coşkuntuna, L., Başkavak, S., Şamlı H.E., 2009. Bazı mısır çeşitlerinde vejetasyon dönemlerinin silolamada fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri. Journal of Tekirdağ Agricultural Faculty, 6(2):121129.
  • Polan, C.E., Stieve, D., Garrett, J., 1998. Protein proservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia or microbial ınoculant. Journal of Diary Sience, 81, 765-776.
  • Polat, C., Koç, F., Özdüven, M.L., 2005. The Effect of Lactic Acid Bakteria+Enzyme Mixture Silage Inokulkants and Maize Silage Fermentation and Nutrient Digestibility in Lambs. Journal of Tekirdağ Agricultural Faculty, 2(1): 13-22.
  • Roth, G.W., 2001. Corn Silage Production and Management. College of Agricultural Sciences. Agricultural Research and Coop. Extension, Agronomy Facts 18.
  • SAS, 1982. Use’s Guide. Statistical Analysis Systems. SAS, Cary, NC, USA.
  • Savoie, P. Amyot, A., Theriault, R., 2002. Effect of moisture content, chopping and processing on silage effluent. Transactions of the ASAE, Vol. 45 (4), 907-914.
  • Snell, H.G.J., Oberndorfer, C., Lücke, W., Van den Weghe, H.F.A., 2002. Effects of the colour and thickness of polyethylene film on ensiling conditions and silage quality of chopped maize, as investigated under ambient conditions and in mini-silos. Grass and Forage Science, 57:342-350.
  • Suzuki, M., Lund, C.W., 1980. Improved gas-kiquid chromatography for simultaneous determination ofvolatile fatty acids and lactic acid in silage. J. Agric Food Chem. 28, 1040-1041.
  • Valdez, F.R., Harrison, J.H., Deetz, D.A., Fransen, S.C., 1988. In Vivo Digestibility of Corn and Sunflower Intercropped as a Silage Crop. J. Dairy Science Vol, 71(7):1860-1867.
  • Van Soest, P.J., Robertson, B.J., Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Science 74:3583-3597.
  • Yalçın, H., Çakmak, B., 2005. Bazı kaba yemlerin sıkıştırılabilirlik özellikleri. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Kesin Raporu, Proje No:01-ZRF-42, İzmir.
  • Yıldız, N., Bircan, H., 1994. Araştırma ve Deneme Metotları, Atatürk Üniversitesi Yayınları No:697, Erzurum.
  • Yıldız, C., 2008. Farklı Koşullarda Paketlenmiş Mısır Küçük Balya Silajı Yapımı İçin Uygun Parametrelerin Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Doktora Tezi, Erzurum.
  • Yıldız, C., Öztürk, İ., Erkmen, Y., 2010. The Effects of Harvest period, chopping lenght and compaction pressure on forage quality of sorghum (Sorghum bicolar L.) silage. Journal of Agricultural Machinery Science, 6 (3): 191-195.
  • Yıldız, C., Öztürk, İ., Erkmen, Y., 2011. Hasat dönemi, kıyma boyutu ve sıkıştırma basıncının sorgum-sudanotu melezi (Sorghum sudanense Staph.) silajının yem niteliği üzerine etkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 41(2):137-143.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Tarımsal Mekanizasyon / Agricultural Mechanization
Yazarlar

Cihat Yıldız

İsmail Öztürk Bu kişi benim

Yücel Erkmen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2011
Gönderilme Tarihi 2 Aralık 2010
Kabul Tarihi 1 Mayıs 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yıldız, C., Öztürk, İ., & Erkmen, Y. (2011). Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 1(2), 85-90.
AMA Yıldız C, Öztürk İ, Erkmen Y. Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Haziran 2011;1(2):85-90.
Chicago Yıldız, Cihat, İsmail Öztürk, ve Yücel Erkmen. “Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu Ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 1, sy. 2 (Haziran 2011): 85-90.
EndNote Yıldız C, Öztürk İ, Erkmen Y (01 Haziran 2011) Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology 1 2 85–90.
IEEE C. Yıldız, İ. Öztürk, ve Y. Erkmen, “Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 1, sy. 2, ss. 85–90, 2011.
ISNAD Yıldız, Cihat vd. “Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu Ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 1/2 (Haziran 2011), 85-90.
JAMA Yıldız C, Öztürk İ, Erkmen Y. Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2011;1:85–90.
MLA Yıldız, Cihat vd. “Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu Ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 1, sy. 2, 2011, ss. 85-90.
Vancouver Yıldız C, Öztürk İ, Erkmen Y. Farklı Hasat Dönemi, Kıyma Boyutu ve Sıkıştırma Basıncının Mısır Silajının Fermantasyon Niteliği Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2011;1(2):85-90.