Bu çalışma farklı hasat dönemi, kıyma boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının fermantasyon niteliği üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Süt ve hamur olum dönemlerinde silaj makinası ile hasat edilen silajlık mısır, hasat anında ortalama 1 ve 4 cm boyutlarında kıyılmıştır. Elde edilen mısır hasılı 60 lt hacimli plastik variller içinde, basıncı ayarlanabilir hidrolik pres ile 1, 2 ve 3 MPa basınç değerlerinde sıkıştırılarak silolanmış ve fermantasyona bırakılmıştır. Altmış günlük fermantasyon süreci sonunda, mısır silajlarının kimyasal analizleri yapılmış ve silaj yem kalite sınıfları belirlenmiştir. Hasat döneminin ilerlemesi, kıyma boyutunun büyütülmesi ve sıkıştırma basıncının artması silajların kuru madde düzeyini artırmıştır (P
Mısır silajı hasat dönemi kıyma boyutu sıkıştırma düzeyi silaj kalite sınıfı
The aim of this study was to determine the effect of harvest stage, chopping length and compaction
pressure on quality of corn silage. Corn has been harvested by silage machine both in the milk and dough stages and
were chopped within 1 and 4 cm in size and stored in a silo in 60 liter plastic barrels in compression pressure values
1, 2 and 3 MPa. At the end of the sixty days fermentation process, chemical analyses of corn silage were done and
silage quality classes were determined. It was found that the prolonged harvest stage, increased chopping length
and compaction pressure has increased dry matter (P<0.05). The prolonged harvest stage and increased compaction
pressure has insignificant pH value but increased chopping length has significant pH value (P<0.05). Silages
obtained at the end of the study were to be found very good quality class according to the Flieg scoring system. As
a result of the study was concluded harvest to be making at dough stage, the material chopping length is 1 cm and
compaction pressure is 1 MPa for the making of corn silage.
Corn silage harvest stage chopping length compress level class of silage quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Tarımsal Mekanizasyon / Agricultural Mechanization |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2011 |
Gönderilme Tarihi | 2 Aralık 2010 |
Kabul Tarihi | 1 Mayıs 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 2 |