Bu çalışma Erzincan yöresinde yetiştirilen kızılcıkların özelliklerini belirlemek amacıyla 2008-2009 yılları arasında Erzincan’da yapılmıştır. Birinci ve ikinci yıl alınan 63 kızılcık genotipi üzerinde fenolojik, pomolojik ve kimyasal analizler yapılmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 15 adet ümitvar genotip tespit edilmiştir. İncelenen kızılcık genotiplerinde iki yılın ortalama rakamlarına göre; meyve ağırlığı 1.44-4.24 g, meyve hacmi 1.1-3.8 cm³, meyve yoğunluğu 0.6-1.5 g cm-3, pH 2.4-6.6 ve C vitamini miktarı 8.1-34.0 mg 100 g-1 değerleri arasında belirlenmiştir. Genel olarak kızılcıkların koyu kırmızı zemin rengi ve pembe et rengine sahip, tatlarının iyi ve orta buruklukta olduğu saptanmıştır
This study aimed to determine phenological and pomological characteristic of Cornelian Cherries
grown in Erzincan during 2008-2009. Taking into consideration the selection criteria, 63 genotypes were investigated
in the first year. In the second year, 15 genotypes within these genotypes were identified as promising. All
genotypes had a range of 1.44 g and 4.24 g for fruit weight, 1.1 g cm-3 and 3.8 g cm-3 for fruit volume, 0.6 g cm-3
and 1.5 g cm-3 for fruit intensity, %2.4 and 6.6 for pH valves and 8.1 mg 100 g-1 and 34 mg 100 g-1 for ascorbic
acid content. In general, cornelian cherry genotypes investigated had dark-red ground colored, pink colored flesh,
good taste and medium sourness fruits.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2011 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ekim 2011 |
Kabul Tarihi | 26 Kasım 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 4 |