Birçok baklagilin gen merkezi olan Anadolu’da tarım alanları hala nadasa bırakılmaktadır. Baklagiller, kuru tarım alanlarında tahıl-nadas sisteminde tarlayı nadasa bırakmak yerine ekim nöbetine katılabilecek önemli bitkilerdir. Ülkemiz yemeklik baklagiller içerisinde ise en fazla ekimi yapılan bitki nohuttur. Nohut nadas alanlarının değerlendirilmesinde, buğday ve arpa ile ekim nöbetine giren önemli bir yemeklik baklagildir. Yüksek protein içeriğinden dolayı nohut besleyici bir üründür. Yörede nohut tarımının sorunları; nohudun ıslahı, agronomisi, iklim ve toprak koşulları, uygun ekim ve bakım teknikleri ve üreticinin sosyoekonomik yapısını içine alan tamamlayıcı yaklaşımlarla çözmek mümkün olacaktır.Bu çalışmada, Erzurum yöresinde nohut üretiminin karşılaştığı mekanizasyon sorunları belirtilecek ve yörede nasıl bir nohut üretimi yapılması konusunda bilgi verilmeye çalışılacaktır
The agricultural fields have still been fallowed in Anatolia which is gene center of a lot of legumes.
Legumes are important crops used in crop rotation instead of cereal-fallow system in dry agriculture fields. Among
food legumes in Turkey, chickpea is an important legume used in crop rotation with wheat and barley. It is a nutritive
food because of its high protein content. The problems in the chickpea production can be solved by complementary
approaches which include chickpea breeding, chickpea agronomy, weather and soil conditions, suitable
drilling and cultivation techniques and socioeconomic structure of farmers in the region.
In this study, mechanization problems in chickpea production in Erzurum region will be determined and inform
about what kind of chickpea agriculture will be presented.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Tarımsal Mekanizasyon / Agricultural Mechanization |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2011 |
Gönderilme Tarihi | 9 Eylül 2011 |
Kabul Tarihi | 28 Eylül 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 4 |