Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 1, 47 - 54, 31.03.2012

Öz

Bu çalışmada Konya ili domates üretiminde tarımsal mücadelede kimyasal kullanan üreticilerin çevresel duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada domates üretiminin yoğun olduğu Çumra ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler 50 domates üreticisinden anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin % 25.91’inin kendi deneyimlerine göre tarımsal ilaç seçimi yaptıkları belirlenmiştir. Üreticilerin % 40’ının ilaç kalıntısının yıkama ile kaybolacağını düşündüklerini ve %56’sının ilaçlamadan sonra ambalajlarını rastgele çevreye attıklarını tespit etmişlerdir

Kaynakça

  • Anonim, 2010a. Bitki Koruma Ürünleri. T.C. Tarım ve Köy işle- ri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Demircan, V., Yılmaz, H., 2005. Isparta İli Elma Üretiminde Tarım- sal İlaç Kullanımının Çevresel Duyarlılık ve Ekonomik Açı- dan Analizi. Ekoloji Dergisi 15, 38-48s., İstanbul.
  • Anonim,2011a. Food and Agricultural Organization, www.fao.org.
  • Anonim, 2011b. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatis- tikleri, www.tuik.gov.tr.
  • Oğuz, C., 1996. Konya İli Çumra İlçesinde Domates Yetiştiricili- ği Yapan Tarım İşletmelerinde Verimlilik Analizi Üzerine Bir Çalışma. Türkiye 2. Tarım Kongresi, Çukurova Üniversitesi Basımevi, Adana.
  • Olhan, E., 1997. Türkiye’de Bitkisel Üretimde Girdi Kullanımı- nın Yarattığı Çevre Sorunları ve Organik Tarım Uygulaması- Manisa Örneği. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.

The Analysis of Pesticide Use in Tomato Production in Konya Province in Terms of Environmental Sensitivity Perspective

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 1, 47 - 54, 31.03.2012

Öz

The aim of this research is to determine environmental sensitivity of producers in tomato production

in Konya province. The study was carried out in the main tomato production villages of Çumra. The data used

in this study were obtained by questionnaires applied to 50 tomato producers. Results of this research show that

25.91% of the producers select pesticides based on their own experiences. The study revealed that 40% of the producers

believe that pesticides do not leave residues will be removed by washing. It was also determined that 56%

of the producers dispose used pesticide containers randomly to the environment.

Kaynakça

  • Anonim, 2010a. Bitki Koruma Ürünleri. T.C. Tarım ve Köy işle- ri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Demircan, V., Yılmaz, H., 2005. Isparta İli Elma Üretiminde Tarım- sal İlaç Kullanımının Çevresel Duyarlılık ve Ekonomik Açı- dan Analizi. Ekoloji Dergisi 15, 38-48s., İstanbul.
  • Anonim,2011a. Food and Agricultural Organization, www.fao.org.
  • Anonim, 2011b. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatis- tikleri, www.tuik.gov.tr.
  • Oğuz, C., 1996. Konya İli Çumra İlçesinde Domates Yetiştiricili- ği Yapan Tarım İşletmelerinde Verimlilik Analizi Üzerine Bir Çalışma. Türkiye 2. Tarım Kongresi, Çukurova Üniversitesi Basımevi, Adana.
  • Olhan, E., 1997. Türkiye’de Bitkisel Üretimde Girdi Kullanımı- nın Yarattığı Çevre Sorunları ve Organik Tarım Uygulaması- Manisa Örneği. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy
Yazarlar

Ayşe Esra Peker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2012
Gönderilme Tarihi 5 Ocak 2012
Kabul Tarihi 20 Şubat 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Peker, A. E. (2012). Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi. Journal of the Institute of Science and Technology, 2(1), 47-54.
AMA Peker AE. Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Mart 2012;2(1):47-54.
Chicago Peker, Ayşe Esra. “Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi”. Journal of the Institute of Science and Technology 2, sy. 1 (Mart 2012): 47-54.
EndNote Peker AE (01 Mart 2012) Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi. Journal of the Institute of Science and Technology 2 1 47–54.
IEEE A. E. Peker, “Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 2, sy. 1, ss. 47–54, 2012.
ISNAD Peker, Ayşe Esra. “Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi”. Journal of the Institute of Science and Technology 2/1 (Mart 2012), 47-54.
JAMA Peker AE. Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2012;2:47–54.
MLA Peker, Ayşe Esra. “Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 2, sy. 1, 2012, ss. 47-54.
Vancouver Peker AE. Konya İli Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Çevresel Duyarlılık Analizi. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2012;2(1):47-54.