Konferans Bildirisi

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma

Cilt: 5 Sayı: 1 14 Mart 2016
PDF İndir
EN TR

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma

Öz

Bu boylamsal çalışmada yeniliğin yayılımı kuramı temelinde (Rogers, 2003) dört yıl arayla Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) benimsenmesi sürecinde uygunluk algısına etki eden faktörler incelenmiştir. Uygunluk, bir yeniliğin potansiyel benimseyicilerinin ihtiyaçları, geçmiş yaşantıları ve var olan değerleri ile tutarlı olarak algılanmasıdır (Rogers, 1962; 2003). Potansiyel benimseyiciler tarafından daha uygun bulunan bir yenilik, daha az belirsizliğe sahiptir. Yeni bir fikrin benimsenmesi, yalnızca o yeni fikrin uygunluğuna değil, yerini alacağı kendisinden önceki fikirlerin uygunluğuna da bağlıdır (Rogers, 2003). Uygunluk Karahanna vd. (2006) tarafından “tercih edilen çalışma tarzı”, “mevcut iş uygulamaları”, “önceki deneyimler” ve “değerler” olmak üzere birbirinden ayrılabilen dört ayrı yapıya bölünmüştür. Tornatzky ve Klein (1982)’e göre yeniliğin “bireylerin gereksinimleri”, “iş sorumluluğu”, “geçmiş yaşantıları” ve “var olan değerleriyle (değer sistemiyle)” uyumlu olması yayılmayı artırmaktadır. Buradan hareketle üniversitede görevli öğretim elemanlarının uygunluk algılarının derinlemesine ve boylamsal olarak irdelenmesiyle yeniliğin benimsenmesi konusundaki çalışmalara katkı sağlanacağı umulmaktadır. Çalışma grubu, Ankara’da bir özel ve iki devlet üniversitesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde görev yapmış ve yapmakta olan öğretim görevlilerinden oluşmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış bir görüşme formu aracılığıyla 2011 ve 2015 yıllarında ses kayıtlarının tutulması ve metine dönüştürülmesi yoluyla toplanmıştır. Veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. 2011 yılında yapılan analizlerde katılımcılar en fazla sosyal ağları ve sosyal ağlar içerisinde de en fazla Facebook’u kullandıklarını belirtmişlerdir. 2015 yılında yapılan analizlerde katılımcılar en fazla bulut bilişim uygulamalarını ve bu uygulamalar içinde özellikle Google Drive ve gmail olmak üzere tüm Google uygulamalarını göstermişlerdir. Verilerin analizi sonucunda her iki yılda da uygunluk algısının sekiz farklı göstergesi bulunmuştur. Yıllar arasında göstergelerin sıralamalarında değişiklikler olduğu görülmüştür. 2015 yılında yapılan analizlerde 2011 yılından farklı olarak “tercih edilen çalışma tarzına uygunluk” göstergesine rastlanmış ancak “kişisel özelliklere uygunluk” göstergesine rastlanmamıştır. Ayrıca ilk sırada “sistem özelliklerinin uygunluğu” göstergesi, ikinci sırada “ihtiyaçlara/gereksinimlere uygunluk”
göstergesi en sık tekrar edilen gösterge olmuşlardır. Elde edilen bulgular alanyazınla ilişkilendirilerek yorumlanmıştır. Mevcut alanyazın araştırmalarına benzer olarak BİT’in benimsenmesi sürecinde uygunluk algısına etki eden dört göstergeye ve mevcut alanyazın araştırmalarından farklı olarak dört farklı göstergeye daha ulaşılmıştır. Yıllara göre gerçekleşen bu değişimin nedenleri ve olası sonuçları ayrıca tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Ümmühan Yücel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

14 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

14 Mart 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yücel, Ü., & Usluel, Y. (2016). Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi, 5(1), 1-12. https://izlik.org/JA57TD65BX
AMA
1.Yücel Ü, Usluel Y. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi. 2016;5(1):1-12. https://izlik.org/JA57TD65BX
Chicago
Yücel, Ümmühan, ve Yasemin Usluel. 2016. “Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma”. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi 5 (1): 1-12. https://izlik.org/JA57TD65BX.
EndNote
Yücel Ü, Usluel Y (01 Mart 2016) Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi 5 1 1–12.
IEEE
[1]Ü. Yücel ve Y. Usluel, “Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma”, Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi, c. 5, sy 1, ss. 1–12, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57TD65BX
ISNAD
Yücel, Ümmühan - Usluel, Yasemin. “Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma”. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi 5/1 (01 Mart 2016): 1-12. https://izlik.org/JA57TD65BX.
JAMA
1.Yücel Ü, Usluel Y. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi. 2016;5:1–12.
MLA
Yücel, Ümmühan, ve Yasemin Usluel. “Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma”. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi, c. 5, sy 1, Mart 2016, ss. 1-12, https://izlik.org/JA57TD65BX.
Vancouver
1.Ümmühan Yücel, Yasemin Usluel. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Benimsenmesi Sürecinde Uygunluk Algısına Etki Eden Faktörler: Boylamsal Bir Çalışma. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi [Internet]. 01 Mart 2016;5(1):1-12. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57TD65BX