Japonca Öğretmenliği Mezunlarının İş Japoncasına Yönelik Tutumsal Eğilimlerinin Sosyolinguistik ve Sosyokültürel Analizi

Cilt: 12 Sayı: 1 1 Haziran 2016
  • Tolga Özşen
  • Aydin Ozbek
PDF İndir
TR EN

Japonca Öğretmenliği Mezunlarının İş Japoncasına Yönelik Tutumsal Eğilimlerinin Sosyolinguistik ve Sosyokültürel Analizi

Öz

Japonca’yı ikinci dil olarak konuşanlar için jestler, mimikler, sessizlik gibi sözsüz iletişim araçları kadar söze dayalı dilbilgisel ve sözcüksel kibarlık ifadeleri de mezuniyet sonrası profesyonel yaşamlarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada Japonca öğrenenlerin kibarlık ifadeleri ve sosyal iletişim becerilerini(sözlü-sözsüz) profesyonel iş hayatlarında etkili olarak kullanıp kullanamadıkları incelenmiştir. Özellikle çalışmamız, Japon Toplumu, Japon Toplumsal Dil Becerileri gibi Japonca’ya Sosyolinguistik açıdan yaklaşan derslerin öğretim programına (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Japonca Öğretmenliği Anabilim Dalı öğretim programı) eklendiği 2010 yılı baz alınarak bu dersleri almadan mezun olan ve bu dersleri alıp mezun olan öğrencilerin iş hayatlarında Japon meslektaşları ile iletişim kurarken zorluk yaşayıp yaşamadıkları hususuna odaklanmıştır. Bahsi geçen derslerde, mezunlar yalnızca dilbilgisel ve sözcüksel kibarlık ifadeleri öğrenmekle kalmayıp, eposta yazım kuralları, telefonla konuşma kuralları, kartvizit değişimi ve hatta iş toplantılarında hangi düzene göre oturulacağı gibi Japon iş ahlakına dayalı kuralları da teorik ve pratik olarak öğrenmişlerdir. Çalışmamıza Japonlarla iletişim halinde bulunan ve halihazırda profesyonel iş yaşamında olan 80 mezun katılmış, ve sözlü / sözsüz iletişim kurallarının eğitiminin dil eğitimindeki faydaları üzerine sosyolinguistik açıdan yaklaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Tolga Özşen Bu kişi benim

Aydin Ozbek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2016

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özşen, T., & Ozbek, A. (2016). A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language. Journal of Language and Linguistic Studies, 12(1), 32-41. https://izlik.org/JA87EL42HD
AMA
1.Özşen T, Ozbek A. A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language. Journal of Language and Linguistic Studies. 2016;12(1):32-41. https://izlik.org/JA87EL42HD
Chicago
Özşen, Tolga, ve Aydin Ozbek. 2016. “A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language”. Journal of Language and Linguistic Studies 12 (1): 32-41. https://izlik.org/JA87EL42HD.
EndNote
Özşen T, Ozbek A (01 Haziran 2016) A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language. Journal of Language and Linguistic Studies 12 1 32–41.
IEEE
[1]T. Özşen ve A. Ozbek, “A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language”, Journal of Language and Linguistic Studies, c. 12, sy 1, ss. 32–41, Haz. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87EL42HD
ISNAD
Özşen, Tolga - Ozbek, Aydin. “A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language”. Journal of Language and Linguistic Studies 12/1 (01 Haziran 2016): 32-41. https://izlik.org/JA87EL42HD.
JAMA
1.Özşen T, Ozbek A. A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language. Journal of Language and Linguistic Studies. 2016;12:32–41.
MLA
Özşen, Tolga, ve Aydin Ozbek. “A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language”. Journal of Language and Linguistic Studies, c. 12, sy 1, Haziran 2016, ss. 32-41, https://izlik.org/JA87EL42HD.
Vancouver
1.Tolga Özşen, Aydin Ozbek. A Sociolinguist and Sociocultural Approach to Attitudinal Dispositions of Graduated Students toward the Business Japanese Language. Journal of Language and Linguistic Studies [Internet]. 01 Haziran 2016;12(1):32-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87EL42HD