Çeşitli Sözlükler ve İlkokul Makedonca Dil Kursu Kitaplarındaki Yeni Sözcüklerin Kavramsal Formulasyonu

Cilt: 11 Sayı: 2 1 Aralık 2015
  • Violeta Janusheva
  • Jana Jurukovska
PDF İndir
TR EN

Çeşitli Sözlükler ve İlkokul Makedonca Dil Kursu Kitaplarındaki Yeni Sözcüklerin Kavramsal Formulasyonu

Öz

Bu makale çeşitli makedon dili sözlükleri, diğer slavik ve slavik olmayan dillerle birlikte ilkokul makedonca dil kursu kitaplarındaki yeni sözcüklerin kavramsal formulasyonunu, hem sözcüksel birimlerin, konuşmacıların aktif sözlüklerinde hazır bulunduğu, zaman periyodu (zaman kriteri) gibi şeylere hem de sözlüksel kriterler, ʺRečnik na makedonskiot jazik so srpskohrvatski tolkuvanjaʺ – RMJ [Sırp hırvatçası tercümeleriyle ile makedonca dili sözlüğü] ve ʺTolkoven rečnik na makedonskiot jazikʺ – TRMJ [Tek dilli makedon dili sözlüğü] de bulunan belirli bir sözcük biriminin varlığı, gibi şeylere özel bir önem atfederek analiz eder. Analizin sonucu gösteriyor ki yeterli miktarda analiz edilmiş sözlüklerde yeni sözcük teriminin çeşitli kavramsal formülasyonları uyumludur, fakat çok genel olmasından ötürü kesinlikten yoksundurlar ve bunun sonucu olurak da yeni sözcük teriminin neyi ifade ettiğine karar vermek çok güçtür. Analiz edilmiş makedonca dil kursu kitaplarında, öğrencilerin bu terimi anlamasını ve özümsemesini ve daha sonraki aşamada dildeki değerlendirmesini etkileyecek farkedilir düzeyde hata, uyuşmazlık ve tutarsızlık vardır. Yeni sözcüklerin teklif edilmiş sınıflandırmasının dilbilimciler, öğretmenler ve öğrenciler için son derece yararlı olduğu ispatlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Violeta Janusheva Bu kişi benim

Jana Jurukovska Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Janusheva, V., & Jurukovska, J. (2015). Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks. Journal of Language and Linguistic Studies, 11(2), 99-116. https://izlik.org/JA84TS48ZA
AMA
1.Janusheva V, Jurukovska J. Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks. Journal of Language and Linguistic Studies. 2015;11(2):99-116. https://izlik.org/JA84TS48ZA
Chicago
Janusheva, Violeta, ve Jana Jurukovska. 2015. “Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks”. Journal of Language and Linguistic Studies 11 (2): 99-116. https://izlik.org/JA84TS48ZA.
EndNote
Janusheva V, Jurukovska J (01 Aralık 2015) Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks. Journal of Language and Linguistic Studies 11 2 99–116.
IEEE
[1]V. Janusheva ve J. Jurukovska, “Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks”, Journal of Language and Linguistic Studies, c. 11, sy 2, ss. 99–116, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84TS48ZA
ISNAD
Janusheva, Violeta - Jurukovska, Jana. “Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks”. Journal of Language and Linguistic Studies 11/2 (01 Aralık 2015): 99-116. https://izlik.org/JA84TS48ZA.
JAMA
1.Janusheva V, Jurukovska J. Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks. Journal of Language and Linguistic Studies. 2015;11:99–116.
MLA
Janusheva, Violeta, ve Jana Jurukovska. “Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks”. Journal of Language and Linguistic Studies, c. 11, sy 2, Aralık 2015, ss. 99-116, https://izlik.org/JA84TS48ZA.
Vancouver
1.Violeta Janusheva, Jana Jurukovska. Conceptual formulation of neologisms in various dictionaries and primary school Macedonian language course textbooks. Journal of Language and Linguistic Studies [Internet]. 01 Aralık 2015;11(2):99-116. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84TS48ZA