Yabancı dil yeterliliği başta olmak üzere Türkiye‟de lise öğrencilerinin okumakta olduğu İngiliz edebiyatı dersi öğretiminde ortaya çıkan sorunların araştırılması

Cilt: 13 Sayı: 2 1 Aralık 2017
  • Ceren Işıklı
  • Aslı Özlem Tarakcioglu
PDF İndir
TR EN

Yabancı dil yeterliliği başta olmak üzere Türkiye‟de lise öğrencilerinin okumakta olduğu İngiliz edebiyatı dersi öğretiminde ortaya çıkan sorunların araştırılması

Öz

İngiliz edebiyatının bundan birkaç yıl önce Türkiye‟de lise müfredatına bir ders olarak girmesinin ardından bu dersin öğretiminde birtakım sorunlar yaşanmaya başlamıştır. Ortaya çıkan bu sorunların farklı nedenleri bulunmaktadır: öğrencilerin yabancı dildeki yetersizlikleri, öğretmenlerin mesleki yetersizlikleri, düşük motivasyon düzeyleri, kısıtlı kaynaklar, program ve materyal eksiklikleri. Yaşanan bu sorunların farklı nedenlerden kaynaklanmasına bağlı olarak (öğrenci, öğretmen, dış faktörler ve benzeri), bu çalışmanın temel amacı, bu dersin eğitimini zorlaştıran en önemli sorunu bulup tespit etmektir. Bu problemlerin tespitinde yöntem olarak branş öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Bu amaçla, iki veri toplama aracı kullanılmıştır: öğretmen anketi ve yabancı dildeki yeterlilik testi. Öğretmenlerden alınan görüşler çerçevesinde, öğrencilerden kaynaklanan sorunlar arasında, özellikle yetersiz yabancı dil düzeyleri, bu dersin öğretiminde en önemli sorunu teşkil etmektedir. Bu bağlamda, öğretmenlerin görüşlerini teyit etmek amacı ile lise öğrencilerinin yabancı dildeki gerçek düzeylerini tespit etmek için İngilizce yeterlilik testi uygulanmıştır. Yabancı Diller için Ortak Avrupa Çerçeve Anlaşması (CEFR), Türkiye‟de, öğrencilerin yabancı dil düzeylerinin tespitinde referans belgesi olarak kabul edilmektedir. Bu testin sonuçlarına göre öğrencilerin bir kısmının İngilizce‟deki düzeylerinin CEFR standartlarının altında olduğu görülmektedir. Böylece, öğretmenlerin görüşleri genel olarak teyit edilmiş bulunmaktadır. Sonuç olarak, öğrencilerin yabancı dildeki seviyelerinin milli müfredatta belirtilen ölçütlerin altında kalması İngiliz edebiyatının eğitimini zorlaştıran başlıca bir sorun olarak tespit edilmiştir. Bu çerçevede, İngiliz edebiyatı programının öğrencilerin gerçek düzeyleri dikkate alınarak yeniden yazılması gerekmektedir. Bu çalışmada, İngiliz edebiyatı dersine giren lise öğrencilerine edebiyat bilgilerinin öğretilmesinden ziyade temel İngilizce bilgilerinin öğretilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ceren Işıklı Bu kişi benim

Aslı Özlem Tarakcioglu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Işıklı, C., & Tarakcioglu, A. Ö. (2017). Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency. Journal of Language and Linguistic Studies, 13(2), 82-95. https://izlik.org/JA37UA28MN
AMA
1.Işıklı C, Tarakcioglu AÖ. Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency. Journal of Language and Linguistic Studies. 2017;13(2):82-95. https://izlik.org/JA37UA28MN
Chicago
Işıklı, Ceren, ve Aslı Özlem Tarakcioglu. 2017. “Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency”. Journal of Language and Linguistic Studies 13 (2): 82-95. https://izlik.org/JA37UA28MN.
EndNote
Işıklı C, Tarakcioglu AÖ (01 Aralık 2017) Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency. Journal of Language and Linguistic Studies 13 2 82–95.
IEEE
[1]C. Işıklı ve A. Ö. Tarakcioglu, “Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency”, Journal of Language and Linguistic Studies, c. 13, sy 2, ss. 82–95, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37UA28MN
ISNAD
Işıklı, Ceren - Tarakcioglu, Aslı Özlem. “Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency”. Journal of Language and Linguistic Studies 13/2 (01 Aralık 2017): 82-95. https://izlik.org/JA37UA28MN.
JAMA
1.Işıklı C, Tarakcioglu AÖ. Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency. Journal of Language and Linguistic Studies. 2017;13:82–95.
MLA
Işıklı, Ceren, ve Aslı Özlem Tarakcioglu. “Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency”. Journal of Language and Linguistic Studies, c. 13, sy 2, Aralık 2017, ss. 82-95, https://izlik.org/JA37UA28MN.
Vancouver
1.Ceren Işıklı, Aslı Özlem Tarakcioglu. Investigating problems of English literature teaching to EFL high school students in Turkey with focus on language proficiency. Journal of Language and Linguistic Studies [Internet]. 01 Aralık 2017;13(2):82-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37UA28MN