Eşdizimli kelimelerde öncelemenin Türkçe bağlamında incelenmesi

Cilt: 13 Sayı: 2 1 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

Eşdizimli kelimelerde öncelemenin Türkçe bağlamında incelenmesi

Öz

Tekdillilerin zihin sözlüğünün nasıl şekillendiğini açıklamaya çalışan bir çok teşebbüs olmuştur ve şimdiye kadar önerilen her bir model kelime işlemleme sürecinin farklı bir boyutunu ele almıştır. Bu modellerin ortak noktası, betimlemelerinin eşdizimli kelimeler gibi kelime gruplarını göz ardı etmeleri ve yaklaşımlarında paradigmatic ilişkilerin öne çıkmasıdır. Hoey (2005) tarafından ortaya atılan Kelimelerde Önceleme Teorisi, eşdizimli kelimelerin zihin sözlüğünde işlemlenmesine ve bu işlemlenmenin yaratıcı dil üretimimiz için olan önemine bilişsel ve psikodilbilimsel açıdan ışık tutmaya çalışmaktadır. Birçok psikodilbilimsel araştırma Hoey‟in teorisini İngiliz dili bağlamında test etmiştir. Mevcut araştırma ise bu alanda yapılan çalışmaların kapsamını genişletmiş ve eşdizimli kelimelerde önceleme olgusunu Türk dili bağlamında incelemiştir. Ayrıca, sıklığın ve sözcük türünün tartışılan süreçteki muhtemel etkisi, önceleme deneyindeki sözcük karar verme süreleri ve söz konusu bağımsız değişkenler arasındaki ilişki incelenelerek mercek altına alınmıştır. Hoey‟in iddialarını doğrular nitelikte olan bulgular, Türkçe anadil konuşucuları için önemli bir önceleme etkisini işaret etmektedir. Regresyon analizi göstermiştir ki, sıklık ve sözcük türü işlemleme süresinin önemli bir kestiricisidir. Son olarak, sözcük karar süreleri ile eş dizimli kelimelerde sıklık arasında güçlü bir korelasyon tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgularına dayanarak mütevazi bir zihin sözlüğü modeli ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Cangır, H., Büyükkantarcıoğlu, S. N., & Durrant, P. (2017). Investigating collocational priming in Turkish. Journal of Language and Linguistic Studies, 13(2), 465-486. https://izlik.org/JA98LR68ML
AMA
1.Cangır H, Büyükkantarcıoğlu SN, Durrant P. Investigating collocational priming in Turkish. Journal of Language and Linguistic Studies. 2017;13(2):465-486. https://izlik.org/JA98LR68ML
Chicago
Cangır, Hakan, S. Nalan Büyükkantarcıoğlu, ve Philip Durrant. 2017. “Investigating collocational priming in Turkish”. Journal of Language and Linguistic Studies 13 (2): 465-86. https://izlik.org/JA98LR68ML.
EndNote
Cangır H, Büyükkantarcıoğlu SN, Durrant P (01 Aralık 2017) Investigating collocational priming in Turkish. Journal of Language and Linguistic Studies 13 2 465–486.
IEEE
[1]H. Cangır, S. N. Büyükkantarcıoğlu, ve P. Durrant, “Investigating collocational priming in Turkish”, Journal of Language and Linguistic Studies, c. 13, sy 2, ss. 465–486, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98LR68ML
ISNAD
Cangır, Hakan - Büyükkantarcıoğlu, S. Nalan - Durrant, Philip. “Investigating collocational priming in Turkish”. Journal of Language and Linguistic Studies 13/2 (01 Aralık 2017): 465-486. https://izlik.org/JA98LR68ML.
JAMA
1.Cangır H, Büyükkantarcıoğlu SN, Durrant P. Investigating collocational priming in Turkish. Journal of Language and Linguistic Studies. 2017;13:465–486.
MLA
Cangır, Hakan, vd. “Investigating collocational priming in Turkish”. Journal of Language and Linguistic Studies, c. 13, sy 2, Aralık 2017, ss. 465-86, https://izlik.org/JA98LR68ML.
Vancouver
1.Hakan Cangır, S. Nalan Büyükkantarcıoğlu, Philip Durrant. Investigating collocational priming in Turkish. Journal of Language and Linguistic Studies [Internet]. 01 Aralık 2017;13(2):465-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98LR68ML