Bu çalışma kooperatifler ve belediyeler arasındaki iş birlikleriyle kurulan alternatif gıda ağlarının yeni formlarını Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üzerine yürütülen bir örnek olay incelemesine dayalı olarak analiz etmektedir. Araştırma için Tire’de yaşayan 220 süt üreticisinin katıldığı bir anket çalışması yürütülmüştürTire Süt Kooperatifi’nin ortaklarının sosyo-ekonomik yaşamındaki etkisi üzerine bir ampirik araştırma yürütmek küçük çiftçilik, kooperatifler ve tarım-sanayi arasında değişen ilişkiyi analiz etmek için de elzemdir. Tire Süt Kooperatifi özünde küçük çiftçilere ‘dikey entegrasyon’ mekanizması sayesinde şirketler ve şirketlerin ölçek ekonomisiyle rekabet etme şansı veren bir kooperatif modeli olarak kurulmuştur. Fakat sonrasında yerel bölge dışındaki aktörlerle kurduğu sosyal bağ ve dayanışma ağları sayesinde piyasa gücünü arttıran bir kooperatif modeline dönüşmüştür. Kırsal üreticiler ve kentli tüketiciler arasında bağların kurulmasında ve güçlendirilmesinde güven, özgüven ve karşılıklı yardım gibi toplumsal değerleri içeren sosyal normlar önemli bir rol oynamıştır. Araştırmanın bulguları Tire Süt Kooperatifi’nin yerel kalkınmadaki başarısının ekonomik kazanımlardan daha ziyade kültürel aidiyeti pekiştiren ve topluluk oluşturan sosyal değer ve pratiklere ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Bu makalede Tire Süt Kooperatifi’nin girişimcilik faaliyetlerinin kırsal toplulukları ve kentli toplulukları bir araya getiren alternatif gıda ağları kurduğuna ve yerelde etkili siyaset yapabilmenin imkanlarını geliştiren çeşitli sosyal inovasyon süreçlerine işaret ettiği iddia edilecektir.
Tire Süt Kooperatifi kırsal kalkınma alternatif gıda hareketi kooperatif hareketi topluluk oluşturma
This paper analyzes new forms of alternative food networks constructed through partnerships and collaboration between farmers’ cooperative and municipal governments by focusing on a case study of the Tire Dairy Cooperative located in the Aegean province of Izmir, Turkey. For this research, 220 survey interviews were conducted with the cooperative members or non-member villagers living in this town. Conducting an empirical research on this cooperative and the impacts it creates on the socio-economic life of its members is crucial to analyze the changing relationship between small farmers, cooperatives and agro-business. The cooperative, in its origin, was established as a cooperative model giving the small farmers the change to compete with the corporations and their economies of scale through ‘vertical integration’ mechanism. However, it evolves into a cooperative model increasing its market power through social ties and solidarity networks with extra local actors. The social norms including trust, confidence and mutual assistance played a great role in constructing and strengthening these ties between rural producers and urban consumers. Findings suggest that Tire Dairy Cooperative does not only revitalize the rural economy but also foster a sense of community, which encourages social values and practices based on innovation and social inclusion in rural countryside. These alternative food networks work as a social innovation in building networks linking urban consumers and rural producers, which in turn reshape new forms of making politics in local communities.
Tire Dairy Cooperative rural development alternative food networks cooperative movement community building
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1 |
Journal of Business, Innovation and Governance Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.