Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Agro-Tourism Potential of Agricultural Products of Sandıklı District

Yıl 2023, , 26 - 40, 29.06.2023
https://doi.org/10.51525/johti.1288503

Öz

Agro-tourism, which has gained importance in recent years and is one of the alternative tourism types, has emerged with the combination of agriculture and tourism concepts. Turkey has a convenient potential for agro-tourism with its geographical location, climatic conditions, rich water resources and diverse vegetation. Agricultural production and tourism sector have an important place in the economy of Sandıklı. Sandıklı's climatic characteristics and geothermal resources allow for richness of agricultural products. In this study, the agro-tourism potential of agricultural products grown in Sandıklı district was evaluated with SWOT analysis. As a result of the SWOT analysis, it is seen that the strengths of the district in terms of agro-tourism potential are very high. The district, which has a rich culture and deep-rooted history, shows diversity in terms of natural resources and socio-cultural values. In addition, it has been determined that this diversity has an extremely convenient area for use within the scope of agro-tourism. It has been seen that it will be possible to evaluate the agricultural activities carried out right next to the thermal tourism enterprises within the scope of agro-tourism. As a result of the study, it has been determined that Sandıklı can be an agro-tourism center with agro-tourism activities to be implemented with a good planning, taking into account the carrying capacity of the district resources and sustainability principles.

Kaynakça

  • Aksever, F., Davraz, A., & Karagüzel, R. (2016). Sandıklı (Afyonkarahisar) havzasında yeraltısuyu seviye değişimini etkileyen faktörler. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22(3), 226-232.
  • Akşit Aşık, N. (2016). Gazipaşa'nın tarım turizmi (agroturizm) potansiyelinin değerlendirilmesi: SWOT analizi. Journal of International Social Research, 9(42), 1942-1954.
  • Akyürek, S., & Karabulut, B. (2017). Gümüşhane ilinin agro-turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(13), 1737-1743.
  • Buğday Derneği (2022). Erişim Tarihi Aralık 1, 2022, http://www.bugday.org
  • Catalino, A. H., & Lizardo, M. (2004). Agriculture, environmental services and agro-tourism in the Dominican Republic. Electronic Journal of Agricultural and Development Economics, 1(853-2016-56097), 87-116.
  • Civelek, M., Dalgın, T., Çeken, H., & Ekiztepe, B. (2013). Menemen yöresinde agro-turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 1-7.
  • Çelik, S., & Gökçe, F. (2016). Turizmin etkilerine yönelik yerel halkın algılamaları: Afyonkarahisar örneği. 3rd International Congress on Social Sciences, China to Adriatic, October 27-30, 231-241.
  • Çıkın, A., Çeken, H., & Uçar, M. (2009). Turizmin tarım sektörüne etkisi, agro-turizm ve ekonomik sonuçları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 15(1 ve 2), 1-8.
  • DHA (2022). Erişim Tarihi Aralık 13, 2022. https://www.dha.com.tr/gundem/eskisehir-de-yetisen-kuskonmaz-6-ulkeye-ihrac-ediliyor-1776242
  • Güngör, S. & Arslan, M. (2004). Turizm ve rekreasyon stratejileri ıçin Swot Analizi, görsel kalite değerlendirmesi, turizm tesislerinin beğenilirliği ve turizm tesisleri durum analizi uygulamasi: Beyşehir İlçesi örneği. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 18(33), 68-72.
  • İstanbullu Dinçer, F. & Emiroğlu, B. D. (2017). Agro-turizm faaliyetleri ve bölgeye olan etkilerinin yerel paydaşların bakış açısıyla incelenmesi: Çanakkale Kazdağı yöresi örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 7(1), 1-17.
  • Kültür Portalı (2022). Erişim Tarihi Aralık 13, 2022, https://www.kulturportali.gov.tr/medya/fotograf/fotodokuman/267/hashas-tarlasi
  • Liu, C. Z. (2006). Agro-tourism and rural planning. In Asian Productivity Organization Seminar. June (20), 19-32.
  • Mansor, N., Rashid, K. M., Mohamad, Z., & Abdullah, Z. (2015). Agro tourism potential in Malaysia. International Academic Research Journal of Business and Technology, 1(2), 37-44.
  • MEB (2022). Erişim Tarihi Aralık 1, 2022, https://marmaraereglisi.meb.gov.tr/www/ilcemizde-tekirdag-foto-kanola-etkinligi-duzenlendi/icerik/937.
  • Mirela, C. S. (2016). Agrotourism and gastronomic tourism, parts of sustainable tourism. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 20(3), 106-109.
  • Nnadi, F. N., & Akwiwu, C. D. (2005). Potentials of agro-tourism for rural development in Nigeria. Journal of Agriculture and Social Research (JASR), 5(1), 96-106.
  • Olimovich, S. (2020). Agrotourism as One of the Prospective Directions of the Tourist Industry. The America Journal of Social Science and Education Innovations, 2(09-39), 254-259.
  • Öksüz, P. (2019). Sandıklı Hüda-i kaplıcalarının kullanıcı memnuniyeti yönünden değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Ölmez, Z. D., & Girgin, G. K. (2015). Kırsal turizmin yöre kalkınmasındaki rolü: Sandıklı yöresi kırsal turizm potansiyeli. International Journal of Social and Economic Sciences, 5(1), 77-84.
  • Sandıklı Belediyesi (2022 ). Erişim Tarihi Aralık 13, 2022, https://sandikli.bel.tr/.
  • Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası (2022). Erişim Tarihi Aralık 1, 2022, https://www.sandiklitso.org.tr/
  • SKB (2015). 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları. Sağlıklı Kentler Birliği, Sandıklı Konferansı Kitabı. Erişim Tarihi Kasım 27, 2022. https://www.skb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/10/Sandikli-Konferans-Kitabi.pdf
  • Songkhla, T. N., & Somboonsuke, B. (2013). Interactions between agro-tourism and Local Agricultural Resources Management: A case study of agro-tourism destinations in Chang Klang District, Southern Thailand. Discourse journal of agriculture and food sciences, 1(4), 54-67.
  • Sü Eröz, S., Akyüz, N. & Özgürel G. (2014). Sandıklı İlçesinin turizm açısından SWOT Analizi ile değerlendirilmesi. Marka Kent Sandıklı Sempozyumu, 15-18 Ekim 2014, Sandıklı/Afyonkarahisar.
  • TÜİK (2013). Türkiye İstatistik Kurumu. “Seçilmiş Göstergelerle Afyonkarahisar 2013”. http://www.tuik.gov.tr/ ilGostergeleri/iller/AFYONKARAHISAR.pdf
  • Türk Patent ve Marka Kurumu (2022). Erişim Tarihi Aralık 14, 2022, https://www.turkpatent.gov.tr/cografi-isaret Türkben, C., Gül, F. & Uzar, Y. (2012). Türkiye'de bağcılığın tarım turizmi (agro-turizm) içinde yeri ve önemi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), 47-50.
  • Uçar, D. & Doğru, A. Ö. (2005). Cbs Projelerinin Stratejik Planlamasi ve Swot Analizinin Yeri. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara.
  • URL 1, Erişim Tarihi Aralık 13, 2022, https://www.haber7.com/seyahat/haber/2982452-fotograf-tutkunlari-mor-beyaz-hashas-foto-safaride-bulustu
  • WWOOF (2022). Worldwide Opportunities on Organic Farms, Erişim Tarihi Aralık 1, 2022, https://wwoofturkey.org/tr/frequently-asked-questions#t26217n165812
  • Yıldırım, A. (1999). Nitel Araştırma Yöntemlerinin Temel Özellikleri ve Eğitim Araştırmalarındaki Yeri ve Önemi. Eğitim ve Bilim, 23(112).

Sandıklı İlçesi Tarım Ürünlerinin Agro-Turizm Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi

Yıl 2023, , 26 - 40, 29.06.2023
https://doi.org/10.51525/johti.1288503

Öz

Son yıllarda giderek önem kazanan ve alternatif turizm çeşitlerinden biri olan agro-turizm, tarım ve turizm kavramlarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır. Türkiye, bulunduğu coğrafi konum, iklim koşulları, zengin su kaynakları ve çeşitli bitki örtüsüyle agro-turizm için elverişli bir potansiyele sahiptir. Sandıklı ekonomisinde tarımsal üretim ve turizm sektörünün önemi büyüktür. Sandıklı'nın iklim özellikleri ve jeotermal kaynakların varlığı tarımsal ürün zenginliğine olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, Sandıklı ilçesinde yetiştirilen tarım ürünlerinin agro-turizm potansiyelinin SWOT analizi ile değerlendirmesi yapılmıştır. SWOT analizi sonucunda agro-turizm potansiyeli açısından ilçenin güçlü yönlerinin çok fazla olduğu görülmektedir. Zengin bir kültüre ve köklü bir geçmişe sahip olan ilçe, doğal kaynakları ve sosyo-kültürel değerleri bakımından çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca, bu çeşitliliğin agro-turizm kapsamında kullanma açısından son derece elverişli bir alana sahip olduğu tespit edilmiştir. Termal turizm işletmelerinin hemen yanında sürdürülen tarımsal faaliyetlerin agro-turizm kapsamında değerlendirilmesi mümkün olacağı görülmüştür. Çalışma sonucunda ilçe kaynaklarının taşıma kapasitesi ve sürdürülebilirlik ilkeleri dikkate alınarak iyi bir planlama ile hayata geçirilecek agro-turizm faaliyetleriyle Sandıklı’nın bir agro-turizm merkezi olması sağlanabileceği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Aksever, F., Davraz, A., & Karagüzel, R. (2016). Sandıklı (Afyonkarahisar) havzasında yeraltısuyu seviye değişimini etkileyen faktörler. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22(3), 226-232.
  • Akşit Aşık, N. (2016). Gazipaşa'nın tarım turizmi (agroturizm) potansiyelinin değerlendirilmesi: SWOT analizi. Journal of International Social Research, 9(42), 1942-1954.
  • Akyürek, S., & Karabulut, B. (2017). Gümüşhane ilinin agro-turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(13), 1737-1743.
  • Buğday Derneği (2022). Erişim Tarihi Aralık 1, 2022, http://www.bugday.org
  • Catalino, A. H., & Lizardo, M. (2004). Agriculture, environmental services and agro-tourism in the Dominican Republic. Electronic Journal of Agricultural and Development Economics, 1(853-2016-56097), 87-116.
  • Civelek, M., Dalgın, T., Çeken, H., & Ekiztepe, B. (2013). Menemen yöresinde agro-turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 1-7.
  • Çelik, S., & Gökçe, F. (2016). Turizmin etkilerine yönelik yerel halkın algılamaları: Afyonkarahisar örneği. 3rd International Congress on Social Sciences, China to Adriatic, October 27-30, 231-241.
  • Çıkın, A., Çeken, H., & Uçar, M. (2009). Turizmin tarım sektörüne etkisi, agro-turizm ve ekonomik sonuçları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 15(1 ve 2), 1-8.
  • DHA (2022). Erişim Tarihi Aralık 13, 2022. https://www.dha.com.tr/gundem/eskisehir-de-yetisen-kuskonmaz-6-ulkeye-ihrac-ediliyor-1776242
  • Güngör, S. & Arslan, M. (2004). Turizm ve rekreasyon stratejileri ıçin Swot Analizi, görsel kalite değerlendirmesi, turizm tesislerinin beğenilirliği ve turizm tesisleri durum analizi uygulamasi: Beyşehir İlçesi örneği. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 18(33), 68-72.
  • İstanbullu Dinçer, F. & Emiroğlu, B. D. (2017). Agro-turizm faaliyetleri ve bölgeye olan etkilerinin yerel paydaşların bakış açısıyla incelenmesi: Çanakkale Kazdağı yöresi örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 7(1), 1-17.
  • Kültür Portalı (2022). Erişim Tarihi Aralık 13, 2022, https://www.kulturportali.gov.tr/medya/fotograf/fotodokuman/267/hashas-tarlasi
  • Liu, C. Z. (2006). Agro-tourism and rural planning. In Asian Productivity Organization Seminar. June (20), 19-32.
  • Mansor, N., Rashid, K. M., Mohamad, Z., & Abdullah, Z. (2015). Agro tourism potential in Malaysia. International Academic Research Journal of Business and Technology, 1(2), 37-44.
  • MEB (2022). Erişim Tarihi Aralık 1, 2022, https://marmaraereglisi.meb.gov.tr/www/ilcemizde-tekirdag-foto-kanola-etkinligi-duzenlendi/icerik/937.
  • Mirela, C. S. (2016). Agrotourism and gastronomic tourism, parts of sustainable tourism. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 20(3), 106-109.
  • Nnadi, F. N., & Akwiwu, C. D. (2005). Potentials of agro-tourism for rural development in Nigeria. Journal of Agriculture and Social Research (JASR), 5(1), 96-106.
  • Olimovich, S. (2020). Agrotourism as One of the Prospective Directions of the Tourist Industry. The America Journal of Social Science and Education Innovations, 2(09-39), 254-259.
  • Öksüz, P. (2019). Sandıklı Hüda-i kaplıcalarının kullanıcı memnuniyeti yönünden değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Ölmez, Z. D., & Girgin, G. K. (2015). Kırsal turizmin yöre kalkınmasındaki rolü: Sandıklı yöresi kırsal turizm potansiyeli. International Journal of Social and Economic Sciences, 5(1), 77-84.
  • Sandıklı Belediyesi (2022 ). Erişim Tarihi Aralık 13, 2022, https://sandikli.bel.tr/.
  • Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası (2022). Erişim Tarihi Aralık 1, 2022, https://www.sandiklitso.org.tr/
  • SKB (2015). 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları. Sağlıklı Kentler Birliği, Sandıklı Konferansı Kitabı. Erişim Tarihi Kasım 27, 2022. https://www.skb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/10/Sandikli-Konferans-Kitabi.pdf
  • Songkhla, T. N., & Somboonsuke, B. (2013). Interactions between agro-tourism and Local Agricultural Resources Management: A case study of agro-tourism destinations in Chang Klang District, Southern Thailand. Discourse journal of agriculture and food sciences, 1(4), 54-67.
  • Sü Eröz, S., Akyüz, N. & Özgürel G. (2014). Sandıklı İlçesinin turizm açısından SWOT Analizi ile değerlendirilmesi. Marka Kent Sandıklı Sempozyumu, 15-18 Ekim 2014, Sandıklı/Afyonkarahisar.
  • TÜİK (2013). Türkiye İstatistik Kurumu. “Seçilmiş Göstergelerle Afyonkarahisar 2013”. http://www.tuik.gov.tr/ ilGostergeleri/iller/AFYONKARAHISAR.pdf
  • Türk Patent ve Marka Kurumu (2022). Erişim Tarihi Aralık 14, 2022, https://www.turkpatent.gov.tr/cografi-isaret Türkben, C., Gül, F. & Uzar, Y. (2012). Türkiye'de bağcılığın tarım turizmi (agro-turizm) içinde yeri ve önemi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), 47-50.
  • Uçar, D. & Doğru, A. Ö. (2005). Cbs Projelerinin Stratejik Planlamasi ve Swot Analizinin Yeri. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara.
  • URL 1, Erişim Tarihi Aralık 13, 2022, https://www.haber7.com/seyahat/haber/2982452-fotograf-tutkunlari-mor-beyaz-hashas-foto-safaride-bulustu
  • WWOOF (2022). Worldwide Opportunities on Organic Farms, Erişim Tarihi Aralık 1, 2022, https://wwoofturkey.org/tr/frequently-asked-questions#t26217n165812
  • Yıldırım, A. (1999). Nitel Araştırma Yöntemlerinin Temel Özellikleri ve Eğitim Araştırmalarındaki Yeri ve Önemi. Eğitim ve Bilim, 23(112).
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sürdürülebilir Turizm, Turizmde Çevre Yönetimi, Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Havva Uzun 0000-0001-8997-2583

Rabia Ersan 0000-0003-1119-4894

Erken Görünüm Tarihi 6 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 27 Nisan 2023
Kabul Tarihi 30 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Uzun, H., & Ersan, R. (2023). Sandıklı İlçesi Tarım Ürünlerinin Agro-Turizm Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi. Journal of Hospitality and Tourism Issues, 5(1), 26-40. https://doi.org/10.51525/johti.1288503