In this study, it is aimed to reveal whether there is a similarity in the innovation approaches of gastronomy and anarchism through a literature review. Thus, it is thought that an evaluation can be made about how anarchist gastronomy is in terms of innovation. According to the findings obtained from the literature review on gastronomy and anarchist thought, it is evaluated that both sides are in constant motion and renewal. Considering the information obtained, anarchy and gastronomy are diametrically opposed in terms of management approach. However, it is considered that anarchy is a necessary element in any system where innovation and development are desired and gastronomy is not independent from this. For this reason, it is thought that it can be claimed that in terms of innovation, gastronomy is anarchist by nature!.
Bu çalışmada, literatür taraması yolu ile gastronomi ve anarşizmin yenilikçilik yaklaşımlarında bir benzerlik olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Böylece gastronominin yenilikçilik açısından kendi içinde ne kadar anarşist olduğu konusunda bir değerlendirme yapılabileceği düşünülmektedir. Literatür taraması sonucunda gastronomi ve anarşist düşünce konusunda elde edilen bulgulara göre, her iki tarafın da sürekli bir devinim ve yenilenme içinde olduğu değerlendirilmektedir. Elde edilen bilgiler göz önünde bulundurulduğunda yönetim anlayışı açısından anarşi ve gastronomi taban tabana zıttır. Bununla birlikte, yeniliğin ve gelişmenin istendiği her sistemde anarşinin gerekli bir unsur olduğu ve gastronominin de bundan bağımsız olmadığı değerlendirilmektedir. Bu nedenle de “yenilikçilik açısından gastronomi doğası gereği anarşisttir!” değerlendirmesinin yapılabileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi (Diğer) |
Bölüm | Derleme/Literatür Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1 |