Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TV Dizilerinde Alt Gelir Grubunun Temsili

Yıl 2021, Cilt: 11 Sayı: 4, 690 - 701, 31.12.2021

Öz

İnsanın öz varlığı ötekinin de doğal olarak oluşmasına yol açmaktadır. Ötekileştirme bütünleşip bir araya gelebilecek toplum için en büyük engellerden biridir. Diğer yandan, kötülük problemi içinde ötekileştirme önemli oranda yer işgal etmektedir. Kendini güçlü gören bireyler toplumsal olarak zayıf gördükleri bireylere olumsuz biçimde yaklaşabilmektedir. Bu davranış biçiminde güçlü bireylerin cezalardan bir biçimde sıyrılıyor olmasının da etkisi bulunmaktadır. Medya içerikleri hayat temsillerini yansıtarak belli stereotipler oluşmasını sağlayabilir. Toplum içinde yaşayan insanlar medyanın bu temsilerinden etkilenebilmektedir. Medya içerikleri içinde ötekileştirici ifadeler mizahi yöntemlerle aktarılmış olsa dahi sonuçları olumsuz olabilmektedir. Bu araştırma bağlamında Türk televizyonlarında çeşitli dönemlerde yayınlanmış beş dizi ötekileştirme bağlamında incelenmiştir. Çalışmada belge analizi yöntemi kullanılmış olup dizilerin sahne ve diyalogları incelemeye tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda dizlerde temsil edilen alt sınıf insanların daha çok eğitimsiz, cahil ve uyumsuz olarak aktarıldıkları gözlenmiştir. Ayrıca bu kimselerin ahlaki yapıları da sorunlu gösterilmiş yalancı, dedikoducu, açgözlü, avantacı bireyler biçiminde tasvir edilmişlerdir. Yine, dizilerde yer alan diyaloglarda bu bireylerle ilgili aşağılayıcı, küçük düşürücü ve ötekileştirici ifadelere yer verilmiştir.

Kaynakça

  • Adorno, T. W. (2000). Minima Moralia. (Çev. Orhan Koçak & Ahmet Doğukan). İstanbul: Metis Yayınları. Adorno, T. W. (2011). Kültür Endüstrisi Kültür Yönetimi. (Çev. Nihat Ülner- Musatafa Tüzel- Elçin Gen). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Althusser, L. (2011). “İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları”, Zizek, Slavoj (Der.) İdeolojiyi Haritalamak (Çev. Sibel Kibar). Ankara: Dipnot Yayınları
  • Arendt, H. & Eichmann, A. (2009). Kötülüğün Sıradanlığı. (Çev. Bahadır Sina Şener). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Aristoteles. (1995). Retorik. (Çev. Mehmet H. Doğan). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Assoun, P. L. (2014). Frankfurt Okulu. (Çev. Işık Ergüden). Ankara: Dost Yayınları.
  • Badiou, A. (2013). Etik Kötülük Kavrayışı Üzerine Bir Deneme. (Tuncay Birkan). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Baudrillard, J. (1991). Sessiz Yığınların Gölgesinde Ya da Toplumsalın Sonu. (Çev. Oguz Adanır). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Olgun Küçük Bu kişi benim

Mevlut Can Koçak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Küçük, O., & Koçak, M. C. (2021). TV Dizilerinde Alt Gelir Grubunun Temsili. Journal of Humanities and Tourism Research, 11(4), 690-701.