Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Film ve Dizi Sektörünün Destinasyon Aracı Olarak Şehir Turizmine Katkısı: Midyat Örneği*

Yıl 2024, Cilt: 14 Sayı: 3, 355 - 375, 30.09.2024

Öz

Film ve dizi sektörünün şehir turizmine katkısı, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bölgeleri dünya genelinde tanıtma açısından büyük bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, Midyat, özellikle son yıllarda çeşitli televizyon dizilerinin ve filmlerinin çekim mekânı olarak tercih edilmesiyle turizmde önemli bir ivme kazanmıştır. Midyat'ın benzersiz tarihi dokusu, yöresel kültürü ve göz alıcı manzaraları, bu yapım çalışmaları sayesinde geniş bir izleyici kitlesi tarafından keşfedilmiş ve ilgi odağı haline gelmiştir. Bu da, Midyat'ın şehir turizmi açısından cazip bir destinasyon haline gelmesine olanak sağlamıştır. Film ve dizi sektörünün bu tür bölgelere olan ilgisi, sadece ekonomik anlamda değil, aynı zamanda kültürel ve turistik anlamda da büyük bir katkı sağlayarak yerel ekonomiyi canlandırmış ve yerel kültürün uluslararası alanda tanıtılmasına destek olmuştur. Bu çalışmanın amacı film ve dizi sektörünün destinasyon aracı olarak şehir turizmine katkısının Midyat örneği üzerinden incelenmesidir. Midyat’ta turizm alanında faaliyet gösteren kamu görevlileri (İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Midyat Belediyesi) akademisyenler ve esnaflardan oluşan 26 kişi ile mülakat yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Betimsel analizde, veriler sistematik ve açık bir şekilde betimlenmiş, ardından bulgular düzenli ve yorumlanmış bir şekilde sunulmuştur. İçerik analizinde ise betimsel analizde özetlenen ve yorumlanan veriler daha derinlemesine işlenmiş ve bu analiz sonucunda fark edilemeyen kavramlar ve temalar keşfedilmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda dizi ve filmlerin Midyat'ın turizm sektörüne ve sosyal hayatına olumlu etkileri olduğu açıkça görülmektedir. Popüler yapımların çekimleri sayesinde Midyat, turistler için ilgi çekici bir destinasyon haline gelmiştir. Turist akışındaki artış, şehrin ekonomik hayatını canlandırmış, iş imkanlarını artırmış ve yerel esnafların ve memurların gelirlerini artırmıştır. Dizi ve filmlerin Midyat'ın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmasının yanı sıra sosyal çeşitliliği artırarak şehrin sosyal gelişimine katkı sağladığı gözlemlenmiştir.

Kaynakça

  • Akdu, U. & Akın, M. H. (2016). Film ve dizilerin destinasyon tercihine etkileri. Journal of International Social Research, 9(45).
  • Alkaya, S., & Mutlu Öztürk, H. (2023). Film etkili turizm kapsamında “Zeytin Ağacı” dizisinin göstergebilimsel bir analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies.
  • Atay, L. (2003). Turistik destinasyon pazarlaması ve bir alan uygulaması. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü.
  • Aydın, F., & Koçak, E. (2022). Dizilerin turizm faaliyetlerine etkisi: Gönül Dağı dizisi örneği. lnternational Journal of Geography and Geography Education, 47, 162-186.
  • Beeton: (2005). Aspects of tourism film-induced tourism. Clevedon: Channel View Publications.
  • Beeton: (2010). The advance of film tourism. Tourism and hospitality planning & development, 7(1), 1-6.
  • Buhalis, D. (2000). Marketing the competitive destination of the future. Tourism management, 21(1), 1-27.
  • Busby, G., & Klug, J. (2001). Movie-induced Tourism: The challange of measurement and other issues. Journal of Vacation Marketing, 7(4), 316-332.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Bayram Atış

Mutlu Kaya

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2024
Gönderilme Tarihi 3 Eylül 2024
Kabul Tarihi 16 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Atış, B., & Kaya, M. (2024). Film ve Dizi Sektörünün Destinasyon Aracı Olarak Şehir Turizmine Katkısı: Midyat Örneği*. Journal of Humanities and Tourism Research, 14(3), 355-375.