Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sinop İli Ayancık İlçesi Başlıca Turizm Potansiyeli Unsurları ile Turizm Türlerinin Belirlenmesi

Yıl 2024, Cilt: 14 Sayı: 4, 721 - 729, 31.12.2024

Öz

Sinop İlinin 55Km doğusunda bulunan Ayancık İlçesi "Maltepe" ve "Ayantepe" arasında Ayancık Çayının oluşturduğu vadi boyunca kurulmuştur. Tarihsel süreç içerisinde birçok farklı devlet ve beylik hükümdarlığı altında kalan yerleşim yeri geçim kaynakları açısından değerlendirildiğinde öne çıkan en temel geçim kaynağı balıkçılık olmuştur. İlçe Cumhuriyetin ilanı sonrasında gelişen endüstriyel imkanlar çerçevesinde sanayileşmenin etkisini görmüştür. Fakat ilerleyen süreçte değişen talep bağlamında İlçenin endüstriyel yapısı zayıflamış ve işkolları azalmaya başlamıştır. Bu noktada turizm, İlçe açısından alternatif iş kolları imkanı sunmaktadır. Burada öne çıkan konuların başında İlçenin sahip olduğu turizm çekicilikleri gelmektedir. Ayancık İlçesi özellikle doğa temelli aktivite içeren turizm tipleri için önemli imkanlara sahiptir. Ayancık İlçesi coğrafi yapısı ve doğal zenginlikleri; doğa yürüyüş turları, deniz ve kıyı turizmi, tabiat anıtları ziyaretleri, akarsu-kıyı turizmi, bisiklet turları, kuş gözlemi, yayla turizmi faaliyetleri için uygundur. Ayancık İlçesinin turizm sektörü açsından yeterli altyapının olmaması, ortalama kalış süreleri ile turizm gelirlerini doğrudan etkilemektedir. Turizm açısından yapılacak stratejik planlamalar ile turizm altyapısındaki eksiklikler giderilerek, turizm potansiyelinin gelirlere yansıması sağlanabilir.

Kaynakça

  • Esen, Fatma (2022). Ayancık Çayı Havzası’nda (Sinop) meydana gelen taşkın olaylarının havza morfometrisi açısından değerlendirilmesi. lnternational Journal of Geography and Geography Education, (47), 233-257.
  • Karadağ, Emrah (2023). Ayancık ve çevresindeki mezar taşları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
  • Kaya, Mutlu (2015). Ayancık ve yakın çevresinin ekoturizm potansiyeli, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Samsun.
  • Kaya, Mutlu; Yılmaz, Cevdet (2018). Bir Anadolu kentinin kuruluş ve gelişmesinde sanayinin etkisi: Ayancık örneği. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5.1: 167- 188.
  • Uslu, Ahmet (2022). Fotogrametri tekniği kullanılarak anıt ağaçların dijital belgelenmesi: Mızık Çamı Tabiat Anıtı örneği. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 24(1), 1-12. Yıldız, Turgay (2013). Ayancık ilçe analizi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Sinop.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Oğuz Diker

Adnan Çetinkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 26 Kasım 2024
Kabul Tarihi 16 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Diker, O., & Çetinkaya, A. (2024). Sinop İli Ayancık İlçesi Başlıca Turizm Potansiyeli Unsurları ile Turizm Türlerinin Belirlenmesi. Journal of Humanities and Tourism Research, 14(4), 721-729.