Cihanbeyli has an important culinary heritage thanks to its historical past and cosmopolitan structure. This study examines the gastronomic values and culinary culture of the district of Cihanbeyli in the province of Konya. The research aims to reveal the importance of local culinary culture in the context of intangible cultural heritage and to ensure that this cultural accumulation is passed on to future generations. Designed as a qualitative research study, data was collected through semi-structured interviews with 15 participants living in Cihanbeyli. The data obtained was classified according to pre-determined themes, and a descriptive analysis was conducted with direct quotations from the participants' statements. As a result, it was determined that Cihanbeyli has a rich culinary culture, and that efforts should be made to preserve this culture and enhance its contribution to local tourism potential. In this regard, it is believed that activities promoting gastronomic tourism, such as increasing the number of geographically indicated products, organizing festivals, opening a gastronomy house, giving more space to local dishes in restaurant menus, and conducting various promotional activities, particularly in the media, will contribute to the development of the region.
Intangible Cultural Heritage Gastronomy Culinary Culture Cihanbeyli
Cihanbeyli, tarihi geçmişi ve kozmopolit yapısıyla önemli bir mutfak kültürü mirasına sahiptir. Bu çalışmada, Konya iline bağlı Cihanbeyli ilçesinin gastronomik değerleri ve mutfak kültürü incelenmiştir. Araştırma, yerel mutfak kültürünün somut olmayan kültürel miras bağlamındaki önemini ortaya koymayı ve bu kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasını hedeflemektedir. Nitel araştırma deseninde tasarlanan çalışmada yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla, Cihanbeyli’de yaşayan 15 katılımcı ile görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, önceden belirlenen temalar çerçevesinde sınıflandırılmış ve katılımcı ifadeleri doğrudan alıntılarla desteklenerek betimsel analiz yapılmıştır. Sonuç olarak, Cihanbeyli’nin zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğu, bu kültürün korunması ve yerel turizm potansiyeline katkılarının artırılması gerektiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda coğrafi işaretli ürün sayısının arttırılması, festivaller düzenlenmesi, gastronomi evi açılması, işletme menülerinde yöreye özgü yemeklere daha çok yer verilmesi ve medya başta olmak üzere çeşitli tanıtım çalışmaları yapılması gibi gastronomi turizmini geliştirici faaliyetlerin bölgenin kalkınmasını sağlayacağı düşünülmektedir.
Somut Olmayan Kültürel Miras Gastronomi Mutfak Kültürü Cihanbeyli
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | MAKALELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 29 Temmuz 2025 |
Kabul Tarihi | 13 Ağustos 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 15 Sayı: 3 |