Bu araştırma, yoncanın tohum ve bitkisel aksamlarından elde edilen ekstraktların yabani yulaf üzerindeki allelopatik etkilerini belirlemek amacıyla, 2024 yılında, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırma tesadüf parselleri deneme deseninde dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede Nimet yonca çeşidinden (Medicago sativa L.) elde edilen tohum ve bitki ekstratları kullanılmıştır. Elde edilen ekstratlar; yabani yulaf (Avena fatua) bitkilerine uygulanmış, bitkilerin çimlenme oranı, kök uzunlukları, sürgün uzunlukları, yaş ve kuru ağırlıkları gözlemlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; yoncadan elde edilen ekstratların yabani yulaf bitkisi üzerine allelopatik etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. İncelenen özelliklerden yonca tohumundan su ekstraktının %10’luk dozu, bitki etanol ekstraktının %5’lik dozu, tohum etanol ekstraktının %5’lik dozu, bitki ve tohum etanol ekstraktının %10’luk dozları yulaf bitkisinde çimlenmeyi önlemiştir. Yonca tohumunun su ekstraktının %5’lik dozu yulafta çimlenmeyi %35’e düşürürken, bitkiden metanol ekstraktının %10’luk dozu %55’e düşürmüştür. Benzer şekilde tohum su ekstraktının %5’lik dozu yulafta en düşük kök uzunluğu değerine sahip olmuştur.
This research was carried out at Sakarya University of Applied Sciences in 2024, in order to determine the allelopathic effects of extracts obtained from the seeds and vegetative parts of alfalfa on wild oats. The research was conducted in a randomized parcel trial design with four replications. Seeds and plant extracts obtained from Nimet clover variety (Medicago sativa L.) were used in the experiment. Obtained extracts; It was applied to wild oat (Avena fatua) plants, and the germination rate, root length, shoot length, fresh and dry weight of the plants were observed. According to the results obtained from the research; It has been determined that extracts obtained from alfalfa have an allelopathic effect on wild oat plant. Among the traits examined, 10% dose of water extract from alfalfa seed, 5% dose of plant ethanol extract, 5% dose of seed ethanol extract, and 10% dose of plant and seed ethanol extract prevented germination in oat plants. While a 5% dose of water extract of alfalfa seed reduced germination in oats to 35%, a 10% dose of methanol extract from the plant reduced it to 55%. Similarly, 5% dose of seed water extract had the lowest root length value in wild oats.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Tarımda Bitki Biyokimyası ve Fizyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1 |