Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Konaklama Tesislerine Yönelik Eko Lider Uygulaması

Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 1, 200 - 206, 15.03.2018

Öz

Bu çalışmada, çevreci uygulama olarak eko lider programı incelenmiştir. Bu amaçla, TripAdvisor seyahat yorum sitesinde Fransa, İspanya, İtalya ve Almanya’da bulunan otellerin çevreci uygulamalardaki metin kısımları ele alınmıştır. Eko lider programının farklı seviyelerinde olan konaklama tesislerinin müşteriler tarafından tercih sırasında üst sıralarda yer aldığı ve aynı zamanda beş üzerinden yapılan değerlendirmede 4 ve üzeri puan aldıkları gözlemlenmiştir. Eko lider programında olan konaklama tesislerini, misafirlerin %66,85’i mükemmel olarak değerlendirirken, %27,54’ü çok iyi, %4,5’i ortalama, %0,75’i “kötü” ve %0,36’sı “berbat” şeklinde değerlendirmiştir. Eko lider programında yer alan konaklama tesislerine ait tüm ekolojik uygulamalar ana teması altında altı alt temada (genel, enerji, su, satın alma, atık ve eğitim-inovasyon) en sık kullanılan kelimeler incelenmiştir.

Kaynakça

  • Aykan, E. ve Sevim, B. (2013). Konaklama İşletmelerinde Çevre Yönetimi Uygulamaları ve Algılanan Kurumsal İtibar Üzerindeki Etkisi: Kayseri ve Nevşehir Otelleri Üzerinde Bir Araştırma, İşletme Araştırmaları Dergisi (İAD), 5(3): 93-113. Ceyhan, S. ve Ada, S. (2015). İşletme Fonksiyonları Açısından Çevreye Duyarlı İşletmecilik, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 11(26): 115-137. Deraman, F., Ismail, N., Arifin, A.I.M. & Mostafa, M.I.A. (2017). Green practices in hotel industry: Factors influencing the implementation. Journal of Tourism, Hospitality & Culinary Arts, 9(2), 305-316. Durak, A.(2008). Turizmin Çevreye Etkileri Nevşehir İli Konaklama İşletmeleri Yöneticilerinin Çevre Duyarlılığı İle İlgili Bir Araştırma. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri. Ergülen, A. ve Büyükkeklik, A. (2008). Sürdürülebilir Kalkınmanın Ekonomik ve Çevre Boyutları Açısından Atık Yönetimi ve E-Atıklar, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2): 19-30. Font, X., & Tribe, J. (2001). Promoting green tourism: The future of environmental awards. The International Journal of Tourism Research, 3(1), 9. https://www.tripadvisorsupport.com/hc/tr/articles/200614147-TripAdvisor-Eko-Liderler-Program%C4%B1-nedir-, Erişim Tarihi: 30.05.2017 Nimri, R., Patiar, A., & Kensbock, S. (2017). A green step forward: Eliciting consumers' purchasing decisions regarding green hotel accommodation in Australia. Journal of Hospitality and Tourism Management, 33, 43-50. Üstünay, M. (2008). İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları Çerçevesinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları ve Kimya Sektörüne Yönelik Bir İnceleme, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
Yıl 2018, Cilt: 8 Sayı: 1, 200 - 206, 15.03.2018

Öz

Kaynakça

  • Aykan, E. ve Sevim, B. (2013). Konaklama İşletmelerinde Çevre Yönetimi Uygulamaları ve Algılanan Kurumsal İtibar Üzerindeki Etkisi: Kayseri ve Nevşehir Otelleri Üzerinde Bir Araştırma, İşletme Araştırmaları Dergisi (İAD), 5(3): 93-113. Ceyhan, S. ve Ada, S. (2015). İşletme Fonksiyonları Açısından Çevreye Duyarlı İşletmecilik, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 11(26): 115-137. Deraman, F., Ismail, N., Arifin, A.I.M. & Mostafa, M.I.A. (2017). Green practices in hotel industry: Factors influencing the implementation. Journal of Tourism, Hospitality & Culinary Arts, 9(2), 305-316. Durak, A.(2008). Turizmin Çevreye Etkileri Nevşehir İli Konaklama İşletmeleri Yöneticilerinin Çevre Duyarlılığı İle İlgili Bir Araştırma. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri. Ergülen, A. ve Büyükkeklik, A. (2008). Sürdürülebilir Kalkınmanın Ekonomik ve Çevre Boyutları Açısından Atık Yönetimi ve E-Atıklar, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2): 19-30. Font, X., & Tribe, J. (2001). Promoting green tourism: The future of environmental awards. The International Journal of Tourism Research, 3(1), 9. https://www.tripadvisorsupport.com/hc/tr/articles/200614147-TripAdvisor-Eko-Liderler-Program%C4%B1-nedir-, Erişim Tarihi: 30.05.2017 Nimri, R., Patiar, A., & Kensbock, S. (2017). A green step forward: Eliciting consumers' purchasing decisions regarding green hotel accommodation in Australia. Journal of Hospitality and Tourism Management, 33, 43-50. Üstünay, M. (2008). İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları Çerçevesinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları ve Kimya Sektörüne Yönelik Bir İnceleme, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serkan Bertan

Serap Alkaya

Yayımlanma Tarihi 15 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bertan, S., & Alkaya, S. (2018). Konaklama Tesislerine Yönelik Eko Lider Uygulaması. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(1), 200-206.