Magazin Medyası ve Gençliğin Nevrotik Evrimi Pop Star, Biz Evleniyoruz, Sevda Masalı v.b. Yarışma Programlarına Eleştirel Bir Bakış
Öz
Ticari TV kanallarında eğlence ağırlıklı programların çoğalması, genel olarak medyadaki magazinleşmeyi de doruk noktasına çıkarmıştır. Özellikle Pop Star, Akademi Türkiye, Biz Evleniyoruz, Aşk Masalı, Şimdi Zayıflamak İstiyorum gibi realty show'lar (gerçeğin gösterileri), bir yandan izleyiciyi maddi yaşamın sıkıntılarından yanılsamalı bir biçimde kurtararak büyülerken; diğer yandan da kültürel anlamda bir dizi çarpıklığa neden olmaktadır. Bu yeni kültürel değerler oldukça sorunludur: “Kendini gerçekleştirmek” yerine “görünmek ve algılanmak”,“olmak” yerine “sahip olmak”, “paylaşmak” yerine “bencilce kazanma hırsı” v.b. mesajlara meşruiyet zemini kazandırılmaya çalışılmaktadır. Bu tür magazin programlarının sunduğu maddi vaatler ise, kimliğe özgü bazı varoluşsal değerlerin ve eleştirel bakış açılarının maddi bir kazançla mübadelesini amaçlamaktadır. Ayrıca bu magazin programları, gerek mahremiyeti teşhir etmede ve gerekse özel yaşamları kamusallaştırmada ahlaki açıdan hiçbir sakınca görmediği gibi, genç insanlara öğütlediği bazı yeni ve sorunlu erdemler nedeniyle de ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu çalışmada temelde magazin medyasının Türkiye kültürel ve toplumsal ortamına yansımaları ve özel olarak da magazin programlarının gençler üzerindeki yıkıcı ahlaki etkilerine odaklanılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, magazin konusu belli bir teknik yöntemden ziyade, tümüyle eleştirel bir yaklaşımla ve kavram bilimsel çerçevede ele alınmış, magazin olgusunun gelişimi konusuna, medya ekonomi politiğinin neden olduğu olaylar ve ilişkiler temelinde ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Baudrillard J (1997) Tüketim Toplumu, Hazal Deliceçaylı ve Ferda Keskin (çev), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
- Baudrillard J (2001) Tam Ekran, Bahadır Gülmez (çev), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- Bourdieu P (2000) Televizyon Üzerine, Turhan Ilgaz (çev), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- Çabuklu Y (2003) Nietzsche’ci Anarşizmin Düşündürdükleri, Virgül Derg, 41, 28-30.
- Duran R (1999) Burası Dünya Polis Radyosu, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- Feyerabend P (1995) Bilgi Üzerine Üç Söyleşi, Cemal Güzel ve Levent Kavas (çev), Metis Yayınları, İstanbul.
- Fiske J (1999) Popüler Kültürü Anlamak, Süleyman İrvan (çev), Ark Yayını, Ankara.
- Gambetti Z ve Güremen R (2003) Liberal Felsefenin Çıkmazları, Radikal II, 31 Ağustos.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yazarlar
Hüseyin Köse
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
19 Kasım 2013
Gönderilme Tarihi
9 Aralık 2013
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2006 Cilt: 4 Sayı: 2