BibTex RIS Kaynak Göster

DAVRANIŞLARIN NEDENLERİNİ ALGILAMA: YÜKLEME KURAMLARI

Yıl 1999, Cilt: 1 Sayı: 1, 108 - 120, 12.05.2014

Öz

Günlük yaşamımızda sürekli diğer insanlarla etkileşim içindeyiz. Diğer insanların davranışlarına, tavırlarına ve giyiniş tarzlarına özellikle dikkat ederiz. Bu izlenimlerimize göre de diğer insanlar hakkında yüklemeler yaparız. İnsanlar niye böyle davranıyor? Bu insanların isteklerini ya da korkularını nasıl bilebiliyorsunuz? Karşımızdaki insan hakkındaki düşüncelerimiz ne zaman doğru ve ne zaman yanlıştır? Bu gibi soruları yükleme kuramı yanıtlamaya çalışır. Çünkü insanlar günlük yaşamlarında yalnızca diğer insanların davranışlarını gözlemlemekle kalmaz, aynı zamanda bu davranışı anlamaya ve bu davranışın gelecekte tekrar edip etmeyeceğini tahmin etmeye çalışır.

Bu çalışma yükleme sürecini açıklamaya çalışan üç ana kuramı ele almaktadır. Öncelikle yükleme süreci aşamalarıyla birlikte ortaya konduktan sonra, ilk olarak Heider'in yükleme kuramı belirtilmiştir. Daha sonra Jones ve Davis'in Kuramı, en son olarak ta KeHey'in yükleme kuramı a-na batlarıyla anlatılmıştır. Bu kuramların genel olarak bir karşılaştırılması yapıldıktan sonra yüklemenin kişilerarası ve sosyal sonuçları çalışmada yer almıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Abdullah Koçak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 12 Mayıs 2014
Gönderilme Tarihi 11 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Koçak, A. (2014). DAVRANIŞLARIN NEDENLERİNİ ALGILAMA: YÜKLEME KURAMLARI. Selçuk İletişim, 1(1), 108-120. https://doi.org/10.18094/si.05771