Araştırma Makalesi

Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği

Cilt: 9 Sayı: 3 1 Eylül 2012
  • T. Yılmaz
  • D. Gökçe
  • D. Gökçe
  • F. Şavklı
  • S. Çeşmeci
  • S. Çeşmeci
PDF İndir
TR EN

Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği

Öz

Biyolojik, psikolojik ve sosyal değişim ve gelişim sürecini içeren “gençlik döneminde” bulunan bireylerin özellikle üniversite döneminde, kampüs alanlarının büyük bir önemi vardır. Bu dönemi yaşayan engelli gençler dikkate alındığında kampüs alanların önemi daha da artmaktadır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi’nin engelli bireylerin kullanımı açısından uygunluğu, kullanımında yaşayabileceği sorunları ve alandan beklentilerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırmanın sonucunda engelli bireylerin üniversite döneminde sosyal gereksinimlerini karşılamada kampüs alanının önemi belirlenmiş ancak bunun yanında engelli bireylerin söz konusu alanları rahat kullanamamakla beraber bu alanları diğer bireylerle yeterince paylaşamadıkları saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ADA, 2010. Americans with Disabilities Act Standarts for Accessible Design, Department of Justice, USA.
  2. Burcu, E., 2007. Türkiye’de Özürlü Birey Olma: Temel Sosyolojik Özellikleri ve Sorunları Üze rine Bir Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
  3. Ertekin, M., ve Çorbacı, Ö.L., 2010. Üniversite Kampüslerinde Peyzaj Tasarımı (Karabük Üniversitesi Peyzaj Projesi Örneği), Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 2010, 10(1):55-67, Kastamonu.
  4. Gür, A., 2001. Özürlülerin Sosyal Yaşama Uyum Süreçlerinde Sportif Etkinliklerin Rolü, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Başbakanlık Basımevi, Ankara.
  5. OZİDA, 2010. Yerel Yönetimler İçin Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler Teknik El Kitabı, T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Yayınları No:49, ISBN:978-975-19- 4679-9, Anıl Matbaacılık, Ankara.
  6. Önder, S. 2003. Selçuk Üniversitesi Öğrencilerinin Rekreasyonel Eğilim ve Taleplerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 17 (32):2003, 31-38, Konya.
  7. TS 12506. Şehiriçi Yollar – Özürlü ve Yaşlılar İçin Sokak, Cadde, Meydan ve Yollarda Yapısal Önlemler ve İşaretlemelerin Tasarım Kuralları, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  8. TS9111 Özürlü İnsanların İkamet Edeceği Bi naların Düzenlenmesi Kuralları, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

T. Yılmaz Bu kişi benim

D. Gökçe Bu kişi benim

D. Gökçe Bu kişi benim

F. Şavklı Bu kişi benim

S. Çeşmeci Bu kişi benim

S. Çeşmeci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2012

Gönderilme Tarihi

2 Kasım 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, T., Gökçe, D., Gökçe, D., Şavklı, F., Çeşmeci, S., & Çeşmeci, S. (2012). Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(3), 1-10. https://izlik.org/JA79SK43JM
AMA
1.Yılmaz T, Gökçe D, Gökçe D, Şavklı F, Çeşmeci S, Çeşmeci S. Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği. JOTAF. 2012;9(3):1-10. https://izlik.org/JA79SK43JM
Chicago
Yılmaz, T., D. Gökçe, D. Gökçe, F. Şavklı, S. Çeşmeci, ve S. Çeşmeci. 2012. “Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 (3): 1-10. https://izlik.org/JA79SK43JM.
EndNote
Yılmaz T, Gökçe D, Gökçe D, Şavklı F, Çeşmeci S, Çeşmeci S (01 Eylül 2012) Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 3 1–10.
IEEE
[1]T. Yılmaz, D. Gökçe, D. Gökçe, F. Şavklı, S. Çeşmeci, ve S. Çeşmeci, “Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği”, JOTAF, c. 9, sy 3, ss. 1–10, Eyl. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79SK43JM
ISNAD
Yılmaz, T. - Gökçe, D. - Gökçe, D. - Şavklı, F. - Çeşmeci, S. - Çeşmeci, S. “Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9/3 (01 Eylül 2012): 1-10. https://izlik.org/JA79SK43JM.
JAMA
1.Yılmaz T, Gökçe D, Gökçe D, Şavklı F, Çeşmeci S, Çeşmeci S. Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği. JOTAF. 2012;9:1–10.
MLA
Yılmaz, T., vd. “Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 9, sy 3, Eylül 2012, ss. 1-10, https://izlik.org/JA79SK43JM.
Vancouver
1.T. Yılmaz, D. Gökçe, D. Gökçe, F. Şavklı, S. Çeşmeci, S. Çeşmeci. Engellilerin Üniversite Kampüslerinde Ortak Mekanları Kullanabilmeleri Üzerine Bir Araştırma: Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi Örneği. JOTAF [Internet]. 01 Eylül 2012;9(3):1-10. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79SK43JM