BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Some Heavy Metals Level in Kashar Cheese Produced in Thrace Region

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 79 - 83, 01.09.2012

Öz

Kaynakça

  • Anonymous 1988. Va ri a n Ana l yti ca l Methods for Gra phite Tube Atomi zers , Va ri a n Aus tra l i a Pty Ltd Mul gra ve, Vi ctori a , Aus tra l i a , Publ i ca ti on No 85 100848-00.
  • Anonymous 1989. Va rian Analytical Methods for Fla me Atomi zers , Va ri a n Aus tra l i a Pty Ltd Mul gra ve, Vi ctori a , Aus tra l i a , Publ i ca ti on No 85 100009-00.
  • Anonymous 1998. Meta l s : Determi na ti on by Atomi c Ads orption Spectrophotometry After Wet Di ges ti on i n Mi crowa ve Oven. In NMKL Method No. 161, p. 8, Nordi c Commi ttee on Food Ana l ys i s , Norwa y.
  • Anonymous 2002. Türk food codex. Communication on determi na ti onof ma xi mum l evel s of s ome conta minants in foods (pp. 1–198). Ankara: T.C. Tarım ve Köy İşl eri Ba ka nl ığı.
  • Ba s ıle, G., V. Ta rallo a nd P. Vıolante, 1978. II. Contenuto i n metalli pesannti nei formaggi a pasta filata prodotti i n Ca mpa ni a . Bollettino dei Laboratori Chimici Procinciali, 29, 38–46.
  • CEM., 1998. Mars-5 Microwave Accelerated Reaction System, pp. 119, CEM Corpora ti on, North Ca rol i na .
  • Da beka , R. W., A. D. Mckenzıe a nd K. Pepper, 2002. Lea d contamination of raisins s ol d i n Ca na da . Food Additives and Contaminants, 19, 47–54.
  • ELLEN, G. a nd J.W. VAN LOON, 1990. Determina ti on of ca dmium a nd Pb i n foods by graphite furnace atomi c a bs orption spectrometry wi th Zeema n ba ckground correcti on: Test with certified reference ma teri a l s . Food Addi t. Conta m. 7, 265–273.
  • FAO/WHO, 1993. Eva l uation of Certain Food Addi ti ves a nd Contaminants. 41st Report of the Joint FAO/WHO Commi tee on Food Additives. WHO techni ca l report s eri es no 837. World Health Orga ni za ti on, Geneva , Swi tzerl a nd.
  • FAO/WHO, 1999. Joi nt FAO/WHO Expert Commıttee On Food Addi ti ve s , Summery and Conclusions, 53 rd Meeti ng, Rome, 1–10 June.
  • Feel ey, R. M., P. E. Crıner, E. W. Murphy, a nd E. W. Toefer, 1972. Ma jor mi nera l el ements i n da i ry products . Research, 61, 505–510
  • FUENTE, M.G., B. CARAZO a nd M. JUARE, 1997. Determination of major mi nera l s i n da i ry products di gested in cl osed vessels using microwave heating. J. Da i ry Sci . 80, 806–811.
  • Hura , C., 2002. Chemi ca l conta mi na nts i n food a nd huma n body, 1990–2000. Cermi Press, Iasi, ISBN 973- 8188- 01-6.
  • IDF, 1992. Tra ce elements i n mi l k a nd mi l k products . International Dairy Federation Bulletin (Brus sels), No. 278.
  • Ji me'nez, A. M., M. A. Herra dor, a nd A. G. As uero, 1984. El ementos tra za en a l i mentos . I. As pectos metodologi cos de s u determi na ci on. Alimentaria, 152, 107–111.
  • John, H. D., G. J. Howa rd, a nd C. Worthy, 1996. Funda menta l toxi col ogy fot chemi s ts , UK Royal Society of Chemistry Information Services, Ca mbri ge, pp. 516.
  • Mendi l , D., 2006. Mi nera l a nd tra ce meta l l evel s i n s ome cheese collected from Turkey. Food Chemistry, 96, 532–537.
  • Moreno-Rojas, R., M. A. Ama ro-Lopez, and G. Zuerera - Cos a no, 1994. Copper,i ron a nd zi nc va ri a ti ons i n Ma nchego-type cheese during the tra ditional cheese- ma ki ng proces s . Food Chemistry, 49, 67–72.
  • Anonymous, (161 1998)., 1998. Meta l s: Determina ti on by Atomi c Ads orption Spectrophotometry After Wet Di gestion i n Mi crowa ve Oven. In NMKL Method No. 161, p. 8, Nordi c Commi ttee on Food Ana l ys i s , Norwa y.(l i tera tür l i s tes i nde yok)
  • Schwa rtz, J., 1994. Soci etal benefi ts of reduci ng l ea d expos ure. Environmental Research, 66, 105–124.
  • Shi l l s , M. E., J. A. Ol s on a nd M. Shi ke, 1994. Modern nutri ti on i n hea l t a nd Di s ea s e. 8th ed.Phi l l . Lea & Febi ger.
  • Şi mşek, O., R. Gül teki n, Ö. Öks üz, O. a nd S. Kurul ta y, 2000. The efect of envi ronmenta l pol l uti on on the hea vy metal content of ra w mi l k. Na hrung, 44, 360- 363.

Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi

Yıl 2012, Cilt: 9 Sayı: 3, 79 - 83, 01.09.2012

Öz

Bu çalışmada Trakya Bölgesinde üretilen kaşar peynirlerinin kurşun (Pb), kalay (Sn), bakır (Cu) ve civa (Hg)
içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bölgeden 50 adet kaşar peyniri örneği toplanmıştır. Örnekler
mikrodalga fırında yakıldıktan sonra ağır metal içerikleri Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS) cihazı
kullanılarak belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre kaşar peyniri örneklerinde ortalama olarak Pb:0.0600 ppm, Sn:
0.0366 ppm, Cu: 0.5036 ppm ve Hg: 0.0214 ppm düzeylerinde belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen
değerler örneklerin ortalama Cu ve Sn içerikleri belirlenen limit değerlerin altında, Pb ve Hg içeriklerinin ise limit
değerlerin üstünde olduğu göstermektedir.

Kaynakça

  • Anonymous 1988. Va ri a n Ana l yti ca l Methods for Gra phite Tube Atomi zers , Va ri a n Aus tra l i a Pty Ltd Mul gra ve, Vi ctori a , Aus tra l i a , Publ i ca ti on No 85 100848-00.
  • Anonymous 1989. Va rian Analytical Methods for Fla me Atomi zers , Va ri a n Aus tra l i a Pty Ltd Mul gra ve, Vi ctori a , Aus tra l i a , Publ i ca ti on No 85 100009-00.
  • Anonymous 1998. Meta l s : Determi na ti on by Atomi c Ads orption Spectrophotometry After Wet Di ges ti on i n Mi crowa ve Oven. In NMKL Method No. 161, p. 8, Nordi c Commi ttee on Food Ana l ys i s , Norwa y.
  • Anonymous 2002. Türk food codex. Communication on determi na ti onof ma xi mum l evel s of s ome conta minants in foods (pp. 1–198). Ankara: T.C. Tarım ve Köy İşl eri Ba ka nl ığı.
  • Ba s ıle, G., V. Ta rallo a nd P. Vıolante, 1978. II. Contenuto i n metalli pesannti nei formaggi a pasta filata prodotti i n Ca mpa ni a . Bollettino dei Laboratori Chimici Procinciali, 29, 38–46.
  • CEM., 1998. Mars-5 Microwave Accelerated Reaction System, pp. 119, CEM Corpora ti on, North Ca rol i na .
  • Da beka , R. W., A. D. Mckenzıe a nd K. Pepper, 2002. Lea d contamination of raisins s ol d i n Ca na da . Food Additives and Contaminants, 19, 47–54.
  • ELLEN, G. a nd J.W. VAN LOON, 1990. Determina ti on of ca dmium a nd Pb i n foods by graphite furnace atomi c a bs orption spectrometry wi th Zeema n ba ckground correcti on: Test with certified reference ma teri a l s . Food Addi t. Conta m. 7, 265–273.
  • FAO/WHO, 1993. Eva l uation of Certain Food Addi ti ves a nd Contaminants. 41st Report of the Joint FAO/WHO Commi tee on Food Additives. WHO techni ca l report s eri es no 837. World Health Orga ni za ti on, Geneva , Swi tzerl a nd.
  • FAO/WHO, 1999. Joi nt FAO/WHO Expert Commıttee On Food Addi ti ve s , Summery and Conclusions, 53 rd Meeti ng, Rome, 1–10 June.
  • Feel ey, R. M., P. E. Crıner, E. W. Murphy, a nd E. W. Toefer, 1972. Ma jor mi nera l el ements i n da i ry products . Research, 61, 505–510
  • FUENTE, M.G., B. CARAZO a nd M. JUARE, 1997. Determination of major mi nera l s i n da i ry products di gested in cl osed vessels using microwave heating. J. Da i ry Sci . 80, 806–811.
  • Hura , C., 2002. Chemi ca l conta mi na nts i n food a nd huma n body, 1990–2000. Cermi Press, Iasi, ISBN 973- 8188- 01-6.
  • IDF, 1992. Tra ce elements i n mi l k a nd mi l k products . International Dairy Federation Bulletin (Brus sels), No. 278.
  • Ji me'nez, A. M., M. A. Herra dor, a nd A. G. As uero, 1984. El ementos tra za en a l i mentos . I. As pectos metodologi cos de s u determi na ci on. Alimentaria, 152, 107–111.
  • John, H. D., G. J. Howa rd, a nd C. Worthy, 1996. Funda menta l toxi col ogy fot chemi s ts , UK Royal Society of Chemistry Information Services, Ca mbri ge, pp. 516.
  • Mendi l , D., 2006. Mi nera l a nd tra ce meta l l evel s i n s ome cheese collected from Turkey. Food Chemistry, 96, 532–537.
  • Moreno-Rojas, R., M. A. Ama ro-Lopez, and G. Zuerera - Cos a no, 1994. Copper,i ron a nd zi nc va ri a ti ons i n Ma nchego-type cheese during the tra ditional cheese- ma ki ng proces s . Food Chemistry, 49, 67–72.
  • Anonymous, (161 1998)., 1998. Meta l s: Determina ti on by Atomi c Ads orption Spectrophotometry After Wet Di gestion i n Mi crowa ve Oven. In NMKL Method No. 161, p. 8, Nordi c Commi ttee on Food Ana l ys i s , Norwa y.(l i tera tür l i s tes i nde yok)
  • Schwa rtz, J., 1994. Soci etal benefi ts of reduci ng l ea d expos ure. Environmental Research, 66, 105–124.
  • Shi l l s , M. E., J. A. Ol s on a nd M. Shi ke, 1994. Modern nutri ti on i n hea l t a nd Di s ea s e. 8th ed.Phi l l . Lea & Febi ger.
  • Şi mşek, O., R. Gül teki n, Ö. Öks üz, O. a nd S. Kurul ta y, 2000. The efect of envi ronmenta l pol l uti on on the hea vy metal content of ra w mi l k. Na hrung, 44, 360- 363.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

B. E. Öztürk Bu kişi benim

B. E. Öztürk Bu kişi benim

B. Kaptan

O. Şimşek Bu kişi benim

O. Şimşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2012
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Öztürk, B. E., Öztürk, B. E., Kaptan, B., Şimşek, O., vd. (2012). Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(3), 79-83.
AMA Öztürk BE, Öztürk BE, Kaptan B, Şimşek O, Şimşek O. Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi. JOTAF. Eylül 2012;9(3):79-83.
Chicago Öztürk, B. E., B. E. Öztürk, B. Kaptan, O. Şimşek, ve O. Şimşek. “Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9, sy. 3 (Eylül 2012): 79-83.
EndNote Öztürk BE, Öztürk BE, Kaptan B, Şimşek O, Şimşek O (01 Eylül 2012) Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 3 79–83.
IEEE B. E. Öztürk, B. E. Öztürk, B. Kaptan, O. Şimşek, ve O. Şimşek, “Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi”, JOTAF, c. 9, sy. 3, ss. 79–83, 2012.
ISNAD Öztürk, B. E. vd. “Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9/3 (Eylül 2012), 79-83.
JAMA Öztürk BE, Öztürk BE, Kaptan B, Şimşek O, Şimşek O. Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi. JOTAF. 2012;9:79–83.
MLA Öztürk, B. E. vd. “Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 3, 2012, ss. 79-83.
Vancouver Öztürk BE, Öztürk BE, Kaptan B, Şimşek O, Şimşek O. Trakya Bölgesinde Üretilen Kaşar Peynirlerinin Bazı Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi. JOTAF. 2012;9(3):79-83.