Farklı seviyede kuraklığın bazı ekmeklik
buğday genotiplerinde verim ve verim unsurlarına etkisinin araştırıldığı çalışma
TTAE deneme alanında 2008-2009 ve 2009-2010 yıllarında 15 ekmeklik buğday genotipi
ile yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme
desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Ana parsellerde kuraklık
uygulamaları, alt parsellerde genotipler yer almıştır. Sapa kalkma döneminden
fizyolojik olum dönemine kadar farklı bitki gelişme döneminde kuraklık stresi
uygulanmıştır. Araştırmada; tane verimi, biyolojik verim, hasat indeksi,
metrekarede başak ve başakta başakçık, başakta tane sayısı ve başak uzunluğu
karakterleri ve bu karakterler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Kurak
koşullar bütün çeşitlerde farklı oranlarda tane verimini düşürmüştür. En yüksek
verim Bereket çeşidinde (658.3 kg/da) tespit edilmiştir. Uygulama koşullarında
en yüksek verim 763.8 kg/da ile kuraklık stresi uygulanmayan (KS3) parsellerde
belirlenmiştir. Tam kuraklık uygulamasında tane verimi %40.1 azalırken, sapa
kalkma döneminde %28.0 ve tane dolum döneminde ise %26.2 oranında azalma
olmuştur. Ayrıca sapa kalkma dönemindeki kuraklığın tane dolum dönemindeki
kuraklığa göre tane verimini daha fazla etkilediği görülmüştür. Sapa kalkma
döneminden fizyolojik olum dönemine kadar kuraklık stresi artışına bağlı olarak
tane verimi ile biyolojik verim, metrekarede başak ve başakta tane sayısı
arasında olumlu ve çok önemli ilişki saptanmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2018 |
Gönderilme Tarihi | 22 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 11 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 2 |