Bu araştırmada; farklı kısıntılı sulama suyu düzeylerinin geleneksel kısıntılı sulama ve yarı ıslatmalı sulama teknikleriyle uygulanması sonucu hıyar bitkisinde taze ve kuru biyokütle, bitki gövde çapı, yaprak sayısı, meyve boyu, meyve çapı, meyve ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde gibi kalite parametrelerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kontrol konu (Tam sulama) ile birlikte yedi sulama (DI75, APRD75, FPRD75, DI50, APRD50, FPRD50) konusu ele alınmıştır. DI75, APRD75 ve FPRD75 konularının sulama suyu Tam sulama konusuna kıyasla 25% daha azdır. DI50, APRD50 ve FPRD50 konularının sulama suyu ise Tam sulama konusuna kıyasla 50% daha azdır. DI75 ve DI50 bitki kök bölgesinin her iki tarafının ıslatıldığı geleneksel kısıntılı sulama uygulamalarıdır. APRD75 ve APRD50 konularında bitki kök bölgesinin görece olarak bir yarısının ıslatılıp diğer yarsının kuru bırakıldığı ve ıslak/kuru kısımların her sulamada yer değiştirildiği uygulamadır. FPRD75 ve FPRD50 konularında tüm sezon boyunca sabit bir şekilde bitki kök bölgesinin görece olarak bir yarısının ıslatılıp diğer yarsının kuru bırakıldığı uygulamadır. Tam sulama konusuna kıyasla %25 ve 50% su kısıntısı seviyelerinin geleneksel kısıntılı sulama ve yarı ıslatmalı sulama teknikleriyle uygulanması sonucu biyokütle miktarını etkilediği ortaya çıkmıştır. Ancak, bitki gövde çapı, meyve boyu, meyve çapı, meyve ağırlığı ve suda çözünebilir kuru madde parametrelerini etkilemediği belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; su uygulama tekniklerinin (DI, APRD, FPRD) aynı miktarda su verildiği şartlarda hem bitki gelişimine hem de verime önemli etkisi olduğu görülmüştür. Sulama suyunun kısıntı düzeyi artıkça verimde azalma saptanmıştır. Ancak, sulama suyu miktarındaki azalış ile verimdeki düşme oranı aynı olmamıştır. Sulama suyundan tasarruf sağlamaya yönelik araştırmalar özellikle suyun kıt ve pahalı olduğu kurak ve yarı kurak bölgelerde önemini gittikçe artırmaktadır. Bu bağlamda, verimdeki düşüş sulama suyundaki azalma oranından daha küçük kalması PRD konularının bir avantajı olarak görülebilir.
Damla sulama kısıntılı sulama kısmi kök kuruluğu biyokütle meyve çapı meyve ağırlığı
Akdeniz Üniversitesi
This study aimed to examine the effects of varying levels of deficit irrigation applied through partial root drying (PRD) and conventional deficit irrigation on some parameters of cucumber plant such as fresh and dried biomass, plant stem diameter, number of leaf, fruit length, fruit diameter, fruit weight, water soluble dry matter (WSDM). Seven irrigation treatments (DI75, APRD75, FPRD75, DI50, APRD50, FPRD50) were examined together with the control treatment (FULL). The irrigation water of the treatments DI75, APRD75 and FPRD75 are 25% less than the FULL treatment. The irrigation water of the DI50, APRD50 and FPRD50 treatments is 50% less than the FULL treatment. DI75 and DI50 are traditional deficit irrigation applications in which both sides of the plant root zone are wetted. In APRD75 and APRD50 treatments, one half of the plant root zone is wetted and the other half is left dry and the wet/dry parts are switched in each irrigation application. In FPRD75 and FPRD50 treatments, one half of the plant root zone is wetted and the other half is left dry for a fixed period during the entire season. It has been revealed that 25% and 50% water deficit levels affect the amount of biomass as a result of the application of conventional deficit irrigation and partial root drying (PRD) techniques when compared to the FULL treatment. However, it has been found that the parameters such as plant stem diameter, fruit length, fruit diameter, fruit weight and WSDM are not affected. When the results obtained in the research are evaluated; it has been observed that water application techniques (DI, APRD, FPRD) have a significant effect on both plant development and yield when the same amount of water is given. As irrigation water constraint increases, the yield has been found to decrease. However, the decrease in the amount of irrigation water and the decrease in yield have not been the same. Research aiming to save irrigation water is increasingly important, especially in arid and semi-arid regions where water is scarce and expensive. In this regard, the fact that the decrease in yield remains smaller than the rate of decrease in irrigation water can be seen as an advantage of PRD treatments.
Drip irrigation deficit irrigation partial root drying biomass fruit diameter fruit weight
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 8 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 22 Mayıs 2023 |
Gönderilme Tarihi | 26 Mart 2022 |
Kabul Tarihi | 6 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 20 Sayı: 2 |