Bu çalışma; ak üçgülün farklı hasat zamanlarındaki verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, 2021 ve 2022 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüş ve çalışmada bitkisel materyal olarak ak üçgülün Rivendel çeşidi kullanılmıştır. Araştırma konusu olarak, ak üçgülün erken çiçeklenme, yarı çiçeklenme, tam çiçeklenme ve çiçeklenme sonrası olmak üzere dört farklı hasat zamanı ele alınmıştır. Araştırmada ak üçgülün sahip olduğu bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı, ham protein oranı, ham protein verimi, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) oranı, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranı, nispi yem değeri ile fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum oranları incelenmiştir. İncelenen bu özelliklerin tümünün ak üçgülün farklı hasat dönemlerinde gösterdiği farklılığın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ak üçgül, her iki yılda da en yüksek bitki boyuna (32.3 cm ve 27.8 cm), yeşil ot verimine (38.367 kg ha-1 ve 52.080 kg ha-1), kuru ot verimine (10.707 kg ha-1 ve 13.424 kg ha-1) ve ham protein verimine (1987 kg ha-1 ve 2544 kg ha-1) tam çiçeklenme aşamasında ulaşmıştır. 2021 yılında en yüksek ham protein ve nispi yem değeri ile en düşük ADF ve NDF oranları erken çiçeklenme ve yarı çiçeklenme, 2022 yılında ise bu özelliklere ait en yüksek değerler ise sadece erken çiçeklenme aşamalarından elde edilmiştir. Her iki yılda da en düşük fosfor ve potasyum oranları ile en yüksek kalsiyum ve magnezyum oranlarının çiçeklenme sonrası aşamadan elde edildiği belirlenmiştir. Sonuç olarak en yüksek verim değerleri ile ortalama kalite değerleri tam çiçeklenme aşamasından elde edildiğinden, ak üçgülün bu aşamada hasat edilmesinin üretici açısından daha avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Çiçeklenme Kuru ot Ham protein Nispi yem değeri Makro elementler
Bu çalışma için etik kuruldan izin alınmasına gerek yoktur.
Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi
PİKOM-Bitki.2019.001
Verdiği katkıdan dolayı Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezine teşekkür ederiz.
This study was conducted to determine the yield and quality characteristics of white clover at different harvest time. The study was carried out according to the randomized blocks experimental design in 2021 and 2022, and the Rivendel variety of white clover was used as the plant material in the study. Four different harvest time of white clover, as early bloom, mid-bloom, full bloom, and after-bloom, were considered as the research subject. In the experiment, the plant height, green forage yield, dry matter yield, dry matter ratio, crude protein, crude protein yield, insoluble fiber in acid detergent (ADF), insoluble fiber in neutral detergent (NDF), relative feed value and phosphorus, potassium, calcium, and magnesium contents of white clover were investigated. It has been determined that the differences in all of these examined features in different harvest time of white clover were statistically significant. In the research, white clover reached the highest plant height (32.3 cm and 27.8 cm), green forage yield (38.367 kg ha-1 and 52.080 kg ha-1), dry matter yield (10.707 kg ha-1 and 13.424 kg ha-1), and crude protein yield (1987 kg ha-1 and 2544 kg ha-1) in full bloom in both years. In 2021, the highest crude protein and relative feed value and the lowest ADF and NDF ratios were obtained during early bloom and mid-bloom, while in 2022, the highest values for these characteristics were obtained only from early bloom stages. It was determined that the lowest phosphorus and potassium contents and the highest calcium and magnesium contents were obtained from the after bloom stage in both years. As a result, since the highest yield values and average quality values are obtained from the full bloom stage, it has been concluded that it was more advantageous for the producer to harvest the white clover at this stage.
Harvest stage Hay Crude protein Relative feed value Macro elements
There is no need to obtain permission from the ethics committee for this study.
Bingol University Pilot University Coordination Centre Unit
PİKOM-Bitki.2019.001
We would like to thank the Pilot University Coordination Central Unit for the support given
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | PİKOM-Bitki.2019.001 |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 24 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 19 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 5 |