Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma ve uygulama arazisinde 2019-2020 ve 2020-2021 yetiştirme sezonunda yürütülen bu araştırmada kışlık ve yazlık olarak ekilen bazı oleik ve linoleik aspir çeşitlerinin tohum verimi ve kalite öğelerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada 9 adet aspir çeşidi (Dinçer, Balcı, Linas, Olas, Göktürk, Olein, Asol, Hasankendi ve Koç 42) materyal olarak kullanılmış, denemeler kışlık ve yazlık olarak, ‘Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ne göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Tarımsal ve teknolojik özelliklerin belirlenmesi amacıyla araştırmada, bitki boyu (cm), dal sayısı (adet) tabla sayısı (adet), tabladaki tohum sayısı (adet), tabla çapı (cm), 1000 tane ağırlığı (g), olgunlaşma süresi (gün), tohum verimi (kg da-1), yağ oranı (%), yağ verimi (kg da-1), linoleik ve oleik yağ asitleri (%) gibi karakterler incelenmiştir. Yapılan varyans analizi sonucuna göre dönem ve çeşitlerin etkisi incelenen tüm karakterler bakımından istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre kışlık olarak ekilen aspir çeşitlerinin tohum verimi ve yağ oranı değerleri sırasıyla 147.78 kg da-1 ve %32.76 olarak saptanırken yazlık ekimlerde bu değerler 79.88 kg da-1 ve %34.90 olarak gerçekleşmiştir. Oleik yağ asidi oranı ise ekimlerin kışlık ve yazlık olarak yapılmasına göre farklılık göstermekle birlikte kışlık ekimlerde %28.32 olarak gerçekleşirken yazlık ekimlerde ise bu oran %31.45 olarak gerçekleşmiştir. Araştırmanın sonucu bir bütün olarak irdelendiğinde, Tekirdağ ekolojik koşullarında aspir bitkisinin kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebileceği, kışlık ekimlerden daha yüksek tohum ve yağ verimi elde edilebileceği ve diğer çeşitlere nazaran linoleik tiplerden Balcı ve Linas çeşitleri ile oleik tiplerden Olas ve Asol çeşitlerinin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Aspir Tohum verimi Yağ oranı Ekim dönemi Yağ asitleri kompozisyonu
Bu çalışma için etik kuruldan izin alınmasına gerek yoktur.
The aim of this study was to determine the effects of winter and spring sowing on seed yield and quality traits of some oleic and linoleic safflower cultivars in the 2019-2020 and 2020-2021 growing seasons in the research and application field of Tekirdağ Namık Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. For this purpose, 9 cultivars (Dinçer, Balcı, Linas, Olas, Göktürk, Olein, Asol, Hasankendi and Koç 42) were used as material in the research, and the experiments were carried out winter and spring, according to the Randomized Complete Block Design with 3 replications. In study to determine the agricultural and technological traits, plant height (cm), branch number (pcs), head number (pcs), seed number per head (pcs), head diameter (cm), 1000 seed weight (g), days to maturity (day), seed yield (kg da-1), oil content (%), oil yield (kg da-1), linoleic and oleic fatty acids (%) were investigated. According to the results of the analysis of variance, the effects of sowing period and cultivars were found to be statistically significant for all characters examined. According to the research results, seed yield and oil content values of safflower varieties sowing in winter were determined as 147.78 kg da-1 and 32.76%, respectively, while these values in spring sowing were 79.88 kg da-1 and 34.90%. The oleic acid content varied according to winter and spring sowing, and was 28.32% in winter sowing, while this ratio was 31.45% in spring sowing. When the results of the research were examined as a whole, it was concluded that safflower can be grown in winter and spring in Tekirdağ ecological conditions, higher seed and oil yield can be obtained from winter sowing and linoleic type Balci and Linas and oleic type Olas and Asol cultivars are more suitable is more suitable than other cultivars.
Safflower Seed yield Oil content Sowing period Fatty acid composition
There is no need to obtain permission from the ethics committee for this study.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Endüstri Bitkileri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Eylül 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 24 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 16 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 3 |