Cilt: 11 Sayı: 1, 4.02.2024

Yıl: 2024

DERLEME MAKALELER

Derleme

32. Chitosan, Its Derivatives, Sources, Preparation Methods, and Applications: A Review

ARAŞTIRMA MAKALELERİ

Araştırma Makalesi

10. Degradation of glycerol to ethanol using x/Y zeolite (x=H, Ni, Mo, NiMo) catalyst by sonication method

Araştırma Makalesi

18. Adsorptive Removal of Volatile Organic Compounds from Industrial Effluent Using Synthesized ZnO-CA Composite Base Adsorbent

Erratum

Journal of the Turkish Chemical Society, Section A: Chemistry (JOTCSA), Türk Kimya Derneği'nin açık erişimli ve hakemli bir yayınıdır. Amacımız, sayfa ücreti, makale işleme ücreti vb. şeklinde herhangi bir ücret talep etmeden kimya camiasına yüksek kaliteli, açık erişimli bir dergi sunmaktır.

Dergimiz kimya alanında olmak kaydıyla tüm makaleleri değerlendirmeye kabul etmektedir. Alanlar, analitik kimya, biyokimya, hesaplamalı kimya, elektrokimya, inorganik kimya, organik kimya, polimer kimyası ve fiziksel kimyayı içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir. Kimya eğitimi makalelerinin https://dergipark.org.tr/jotcsc adresinde bulunan Chemistry Education dergisine (JOTCS-C) yönlendirilmesi rica olunur.

JOTCSA için makale yazım kuralları oldukça basittir ve aşağıdaki makale şablonunda açıklanmıştır. Makale şablon dosyasının indirilmesi önemle tavsiye edilir. Sorunların çoğu şablon dosyasında özetlenmiştir.

Lütfen 10(1)'den başlayarak sayılarla yeni bir başlık sistemi benimsediğimizi unutmayın. Lütfen aşağıdaki makale şablonunu kontrol edin.

03 TEMMUZ 2023 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLARAK TÜM JOTCSA KULLANICILARINA DUYURULAN BİR DEĞİŞİKLİK

JOTCSA editörlüğü, derginin ve kullanıcıların sağlığı için bazı önlemler almaya karar verdi.

1) Tüm şekil ve şemalar AYRI dosyalar halinde sunucuya (makalenizin Dosyalar menüsü) yüklenecektir. Etiketli görüntü formatı, TIF (LZW sıkıştırmalı) ve taşınabilir ağ grafikleri, PNG (maksimum sıkıştırma) arasından seçim yapabilirsiniz. “Şekil 1 buraya gelecek” gibi küçük notlar bırakacaksınız ve gerisini sayfa düzeni editörü halledecek. Lütfen resim dosyalarını inceleyenler tarafından görülebilir hale getirmeyi unutmayın. https://www.irfanview.com adresinde bulunan Irfanview adlı ücretsiz yazılım, sizin için TIF veya PNG görüntüleri oluşturacak kadar basittir. Öncelikle kelime işlemci dosyanızda bulunan bir görsele sağ tıklayıp, görsel dosyası olarak kaydetmeyi deneyin.
2) Tüm tablolar sunucuya (makalenizin Dosyalar menüsü) AYRI dosyalar halinde yüklenecektir. Microsoft Word .DOC sürümü ve Libreoffice Writer .ODT sürümü arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca “Tablo 1 buraya gelecek” gibi küçük notlar bırakacaksınız ve gerisini düzen editörü halledecek. Lütfen tablo dosyalarını inceleyenler tarafından görülebilir hale getirmeyi unutmayın.
3) Yaygın bir sorun: Lütfen makalenizdeki yazarların sayı ve sıralamalarının her zaman AYNI kalmasını sağlayın. Makalenizi göndermeye hazır olduğunuzda yazarlarınızı ve sıralamalarını bir kez daha kontrol edin. Çok fazla tartışma oldu ve lütfen yazarları eklemeyin veya çıkarmayın veya sıralamalarını değiştirmeyin.
4) Hakem öneri formlarınızı bildirmediyseniz lütfen çalışmalarınızı teslim etmeyiniz. Başvuru aşamasında hakem önermek herhangi bir şekilde mümkün değilse öneri formlarını Dosyalar sekmesine yüklemeyi unutmayın. Ayrıca önemli olan, yazarla aynı departmanda çalışan hakemlerin geçersiz olması ve bu nedenle önerilememesidir. Bir şey daha: Aynı departmanda çalışan iki hakemi seçemezsiniz.
5) Yazılarınızın durumu ile ilgili sorularınızı bölüm editörüne iletmenizi rica ederiz. Yalnızca giriş yaptığınızda ve kendiniz gördüğünüzde zaten görülen durum raporlarını sağlayabilen yönetici editörden çok daha bilgilidirler. Ayrıca bölüm editörünün yanıt vermeyen bir hakem üzerinde ısrar etmeyi bırakıp başka bir hakemi görevlendirmesi de mümkündür; böylece sorgunuz daha iyi sonuç verebilir.

Makalenizin yayınlanmasıyla ilgili merak ettiğiniz her şey için lütfen jotcsa@turchemsoc.org adresinden yönetici editörle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Türk Kimya Derneği Dergisi Yazar Rehberi Ek Bilgisi, Bölüm A: Kimya (JOTCSA)

Dergi yönetimi, tüm yazarların (yalnızca sorumlu yazarın değil) https://orcid.org/register adresinden ORCID'ye kaydolmasını ve ücretsiz bir ORCID ID almasını tavsiye etmektedir. Kayıt işlemi yalnızca bir dakika kadar sürer. Sorumlu yazar, editoryal kullanım için ORCID ID ve e-posta adresleri belgesini dolduracaktır. Yazar adının yanındaki ORCID resmine CTRL tuşuna basarak tıklamak, okuyucunun söz konusu yazarın ORCID profilini görüntülemesini sağlayacaktır.
Yazarların "Zotero" (https://www.zotero.org/, ücretsiz) veya "Endnote" (https://www.endnote.com/, ticari) veya Mendeley gibi benzer çevrimiçi yazılımları kullanmasını tercih ediyoruz. (https://www.mendeley.com/?interaction_required=true, ücretsiz), bibliyografik liste ve alıntıların oluşturulması için. Yukarıda belirtilen tüm yazılımlarda bulunan "Vancouver" alıntı stilini kullanıyoruz. Makaleyi hazırladıktan sonra lütfen kullandığınız referans yöneticisinin "alıntıları metne dönüştür" özelliğini kullanın.
iThenticate intihal çözümünü kullanıyoruz ve belge için izin verilen maksimum puanımız %30'dur. Daha yüksek puanlara izin verilmeyecek, yazara intihal raporu ulaştırılacak  ve makale yazarlara iade edilecektir. Mümkün olduğunda yazarın puanı düşürmek için makale düzenleme firmalarıyla çalışması önerilir.
Lütfen makalelerinizin PDF kopyalarını ön kontrole göndermeyiniz. Microsoft DOC, Microsoft DOCX ve LibreOffice ODT'yi kabul ediyoruz. Doğrudan taslak üzerinde çalışarak izlenebilir değişiklikler oluşturuyoruz.

Yönetimin bir revizyon hazırlamanızı talep etmesi durumunda lütfen çalışmanızı en baştan tekrar göndermeyin. Mevcut gönderiminize göz atın ve daha yeni sürümü yüklemek için yükleme modülünü kullanın. Eğer takılıp kalırsanız, lütfen gözden geçirilmiş makaleyi jotcsa@turchemsoc.org adresinden sorumlu editöre bir e-posta ile gönderin.

Dergimiz 10(1)'den başlayarak 1. GİRİŞ vb. gibi rakamlarla manuel başlık esaslı bir sistem kullanacaktır.

Kelime işlemcinize göre makale şablonlarını aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Şimdilik herhangi bir LaTeX şablonumuzun bulunmadığını lütfen unutmayın:
*Makale şablonu (Microsoft Word için)

*Makale şablonu (LibreOffice Writer için)
Reaksiyonlar ve ilgili materyaller için genellikle kullanılan şemalarda şekillerin içinde tercihen 9 veya 10 nokta büyüklüğünde Verdana kullanılacaktır. Çizim uygulamasından kelime işlemci yazılımına doğrudan yapıştırma yapılması ÖNERİLMEZ. PNG veya TIF biçiminde bir resim olarak yapıştırmak için lütfen "özel yapıştır" özelliğini kullanın ve resim dosyasını Dosyalar sekmesine yükleyin.

Atıf: Dergimizde sayı bazlı referans sistemi kullanılmakta olup, sayı (17) gibi normal parantez içinde verilmektedir. Diğer örnekler arasında (1-3, 17), (1-3, 17, 19-21) vb. yer alır. Yukarıda belirtilen referans yöneticileri, metinde alıntı oluşturmak için gerekli araçlara sahiptir. Yeni bir paragraf eklerken yönetici, sayıları yenileyerek alıntıları güvenli bir şekilde yeniden düzenleyecektir.

Proton veya karbon nükleer manyetik rezonans verilerinin sunulması için lütfen yukarıdaki makale şablonuna bakın.

Şema 1, Şekil 1 vb. sözcükleri başlığın sonunda nokta olacaktır. Altyazı metni sayfada ortalanacaktır.

Ek bilgiler: Yazarların, çalışmayı spektral verilerle, kristal yapı iyileştirme verileriyle ve dahil etmenizi tavsiye ettiğiniz diğer materyal türleriyle detaylandırmak için ek bilgileri kullanması teşvik edilir. Her türlü sentetik prosedür ana metinde yer alacaktır. Editörler tarafından makale dosyasının yanına ek dosyalar eklenecektir.

Birimlerin kullanımı: Birimler mümkün olduğunca SI bazlı olacak ve g.mL-1 yerine g/mL stili tercih edilecektir. Lütfen bu ikisini karıştırmayın ve birimlerin kullanımı konusunda yazı boyunca tutarlı olun.
Reaksiyonlar ve ilgili materyaller için genellikle kullanılan şemalarda şekillerin içinde tercihen 9 veya 10 nokta Verdana kullanılacaktır. Çizim uygulamasından kelime işlemci yazılımına doğrudan yapıştırma yapılması ÖNERİLMEZ. Lütfen bunu PNG veya TIF biçiminde bir görüntü olarak yapıştırmak için "özel yapıştır" özelliğini kullanın ve görüntü dosyasını Dosyalar sekmesine yükleyin. Genellikle tepkiler ve ilgili materyaller için kullanılan şemalarda, tercihen 9 veya 10 nokta Verdana kullanılır.

Şekiller. Çizim uygulamasından kelime işlemci yazılımına doğrudan yapıştırma yapılması ÖNERİLMEZ. PNG veya TIF biçiminde bir resim olarak yapıştırmak için lütfen "özel yapıştır" özelliğini kullanın ve resim dosyasını Dosyalar sekmesine yükleyin.

Bu dergide yayın yapan yazarlar aşağıdaki şartları kabul etmektedir:

Creative Commons Atıf Lisansı: Dergimizde “CC BY-NC-ND 4.0” veya “Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International” lisansı kullanılacaktır. Bu lisans, yeniden kullanıcak olan kişilerin  yaratıcıyı anması (kredi vermesini) gerektirir. Yeniden kullanacak olan kimselerin herhangi bir ortamdaki veya formattaki materyali uyarlanmamış biçimde ve yalnızca ticari olmayan amaçlarla kopyalamasına ve dağıtmasına olanak tanır.
Lisanstaki kısaltmalar şu anlama gelir:
BY: Yaratıcı olarak size kredi verilmeli.
NC: Çalışmanızın yalnızca ticari olmayan kullanımına izin verilmektedir. Ticari olmayan, öncelikle ticari avantaj veya parasal tazminat amacı gütmeyen veya buna yönelik olmayan anlamına gelir.
ND: Çalışmanızın hiçbir şekilde türetilmesi veya uyarlanmasına izin verilmez.

*Telif hakkı: Lütfen telif hakkı devir formunu doldurun.

Derginin Etik İlkeleri ve Etik Kuralları

Dergimiz uluslararası standartlara ve COPE (Committee on Publication Ethics) standartlarına bağlı kalmakta ve makaleleri bunlara atıfta bulunarak yayınlamaktadır.

ETİK KURALLAR

Editörler için Yönergeler: Bir editör (editörler, yardımcı editörler, vb.), yayınlanmak üzere sunulan tüm makaleleri ırk, din, milliyet, cinsiyet, kıdem veya kurumsal bağlantıya bakmaksızın her birini kendi özelliğine göre değerlendirerek tarafsız bir şekilde incelemelidir. Bir editör, yayınlanmak üzere gönderilen bir makaleyi makul bir hızla incelemeli ve ele almalıdır. Editör, bir makaleyi yayınlanmak üzere kabul etme veya reddetme konusunda tek sorumluluğa sahiptir. Editör, uzmanlıkları ve adil muhakemeleri nedeniyle seçilen uzmanlardan (hakem) makale üzerinde yardım isteyebilir. Değerlendirme süreci tamamlanana kadar, incelenmekte olan yazı hakkında herhangi bir bilgiyi yazar ve atanmış hakemler dışında kimseye açıklamamalıdır. Yazarların entelektüel bağımsızlığına saygı göstermelidir.

Yazarlar: Dergimiz, eserin en azından bir kısmından sorumlu olan kişiyi yazar olarak kabul eder. Yazarlar çalışmadaki sorunu derinlemesine açıklayabilmelidir. Dergimiz için tüm yazarlar gönderdikleri içerikten sorumludur. Sorumlu yazar, makalenin ilk gönderiminden itibaren tüm yazarların yayını göndermeyi kabul etmesinden ve gönderim süreci hakkında onları bilgilendirmekten sorumludur. Kabul edilmesi halinde tüm yazarlar adına yayımlama lisansını vermekle yükümlüdür. Dergimiz, makalenin gönderilmesinin tüm yazarların tam bir mutabakatı olduğunu varsayar. 8'den fazla yazarlı makalelerde, tüm yazarlar makaleye katkılarının ne olduğunu belirten bir beyanda bulunmalıdır. JOTCSA dergimiz daha önce tamamen veya kısmen başka dergilerde yayınlanmış herhangi bir çalışmayı yayınlanmak üzere değerlendirmeye almamaktadır. JOTCSA'ya ve diğer herhangi bir dergiye eşzamanlı gönderimler, büyük bir davranış kusuru olarak kabul edilir ve tüm yazarlar kesinlikle yasaklanır ve JOTCSA'daki önceki tüm yayınları kamuya açık bir şekilde geri çekilir. İntihal ve kendinden intihal aynı şekilde ele alınacaktır. Tek bir makalede yer alabilecekleri sürece, yakından ilgili konuları ve/veya değişkenleri ele alan birden fazla makale önerilmez.

Hayvanlardan ve insanlardan alınan biyolojik materyalleri içeren çalışmalar için, yazarlar makalelerinde (tercihen Teşekkür bölümünde) kurumlarının yetkili kurulundan ve ayrıca biyolojik materyal bağışlayan kişilerden veya yakınlarından çalışmayı Helsinki deklarasyonu'na göre yaptıklarına dair beyan vermeli ve etik kuruldan elde edilmiş “bilgilendirilmiş onam formlarını” sunmalıdır.

Hakemler: JOTCSA, meslektaşlarını uzmanlıklarına, müfredatlarına ve gönüllü olarak gözden geçirme isteklerine dayanarak sunumlarını gözden geçirmeye davet eder. Hakem bir taslağı gözden geçirmeyi kabul ederek, bunu zamanında yapmayı taahhüt eder. Gecikmeler inceleme süreci için son derece olumsuzdur ve sürecin olması gerekenden çok daha uzun sürmesine neden olur. Bir hakemden davet e-postasını yanıtlaması istendiğinde, makaleyi incelemeye istekli olup olmadıklarını bildirerek nazik bir şekilde davet e-postasını yanıtlamaları arzu edilir. Bu bir nezaket göstergesidir ve gecikmeleri de önler. Bir taslağı incelemeyi kabul ederek, hakem herhangi bir çıkar çatışması olmadığını ve incelemelerini bilimin zenginliği ve ilerlemesi için yaptıklarını beyan eder. Taleplerimizi kabul edip etmemekle birlikte yanıtlayan ve son teslim tarihlerine saygı duyan hakemler olumlu olarak puanlanır ve JOTCSA'ya gönderebilecekleri nihai gönderimlere öncelik verilir.

Derginin Açık Erişim Politikası: Dergimiz açık erişim olup, Dergipark'ın açık erişim bildirimlerini kullanmaktadır. Makale yayınlanır yayınlanmaz açık erişime açılır ve herkes herhangi bir ücret ödemeden ulaşabilir.

Bu konuda Budapeşte Açık Erişim Beyanı (BOAI) şöyledir:


“Bu literatüre 'açık erişim' ile, herhangi bir kullanıcının bu makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bağlantı vermesine, indekslemek için taramasına izin veren, halka açık internetteki ücretsiz kullanılabilirliğini kastediyoruz. Bunlar veri olarak yazılıma aktarılamaz veya başka herhangi bir yasal amaç için, internete erişim elde etmenin ayrılmaz bir parçası olan mali, yasal veya teknik engeller dışında kullanılamaz. Çoğaltma ve dağıtım üzerindeki tek kısıtlama ve bu alandaki telif hakkının tek rolü, yazarlara çalışmalarının bütünlüğü üzerinde kontrol ve uygun şekilde kabul edilme ve alıntı yapma hakkı vermek olmalıdır.”

Derginin Yayın Politikası: Dergimiz sayfa ücreti, makale işlem ücreti vb. herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergi, makaleleri değerlendirmek için çift-kör hakemlik politikası kullanır. Yazar materyalini sunar ve bir sekreter bunun ilk değerlendirmesini yapar ve makalenin daha fazla işlem için uygun olup olmadığına veya bir ret kararı verilip verilmediğine karar verir. Aynı durum, iThenticate tarafından benzerlik puanı %30'dan yüksek olan tüm makaleler için de geçerlidir. Yazar, önemli ölçüde gözden geçirdikten sonra materyali yeniden göndermeye karar verirse memnuniyetle karşılanır. Makale hakem değerlendirmesi için kabul edildiğinde, bölüm editörünün kim olacağına baş editör karar verir ve makale dosyasını kendisine iletir. Bölüm editörü, alanında uzman en az iki hakem çağırır ve değerlendirmelerini bekler. Bölüm editörü, hakemlerden gelen değerlendirmeleri toplar, hakemlerin önerilerine ilişkin kısa bir liste yapar ve makale hakkındaki kararı (kabul, küçük düzeltme, büyük düzeltme, ret) ile birlikte yazara gönderir. Bu işlemler Dergipark’ta bölüm editörü için hazırlanır, dolayısı ile büyük vakit kazanılır. Yazar raporu alır ve çalışmaya başlar, sorulara cevaplar verir ve düzeltilmiş makaleyi ve işlenmiş raporu gönderir. Bazı durumlarda, bölüm editörü bunu yeterli bulur ve gözden geçirilmiş materyali hakemlere tekrar göndermeye gerek duymaz. Aksi takdirde, hakemlere tekrar gönderir, hakemler yazarın gerçekleştirdiği revizyon hakkında yorum yapar ve nihai kararlarını verir. Gözden geçirilmiş bir taslağın ek düzeltme seanslarına ihtiyaç duyduğu ve sürecin yeniden başladığı ender durumlar vardır. Revizyonlardan sonra, makale büyük olasılıkla kabul edilir ve İngilizce kullanımını inceleyen ve makalede düzeltmeler yapan kopya editörüne iletilir. Kopyalanan makale, taslağın son görünümünü ve son PDF dosyasını oluşturan Mizanpaj Düzenleyicisine iletilir. Nihai PDF dosyası son okuyucuya aktarılır ve gerektiğinde düzeltmelerin bir listesi ya da doğrudan PDF üzerinde işaretleme olarak alınır. PDF dosyası düzeltilir ve yayına hazır olarak sunulur, PDF dosyasının kısa adı ayarlanır, referans listesi kontrol edilir, yazar listesi kontrol edilir ve ORCID ID'leri girilir. Son adım olarak başlık, özet, yayın tarihi ve sayfa aralığı kontrol edilerek Crossref'ten DOI adı istenir. Her şey başarılı olursa, dergi sistemi başvuranın bir DOI adına sahip olmasına izin verir, ardından makale bir dergi sayısına kaydedilir, sıralama belirlenir ve süreç onaylanır. Makale yayınlanır ve derginin web sitesinde görülebilir. Hâlâ düzeltilmesi gereken bir şey varsa, yukarıda anlatılan adımlar tekrarlanır ve düzeltilmiş makale PDF'si eskisinin yerine geçer. Sayı yayınlandıysa, değişiklik yapmak için fazladan beş gün olduğu unutulmamalıdır. Bu süreden sonra herhangi bir değişikliğe izin verilmez ve Düzeltme (Erratum) belgesi düzenlenip bir sonraki sayıda yayımlanmalıdır.

Bir makalenin değerlendirilmesi için gereken süre makaleden makaleye değişir; ancak sonuç almak ortalama iki ile dört ay sürer. Bir hakem hızlı bir şekilde yanıt verdiğinde veya yazar raporu aldıktan birkaç gün sonra hazırladığında istisnalar meydana gelir. Bu durumlarda, değerlendirme sadece bir veya iki ay sürer. Öte yandan, hakem ve yazarların gecikmeleri de olabilir, bunun bir nedeni e-postanın önemsiz posta filtreleri tarafından yakalanması ve gelişmeden haberdar olamamalarıdır; bu nedenle istenmeyen gecikmeler yaşanır. Benzer bir sebep de hakemin veya yazarın e-posta adresinin engellenmiş veya kotayı aşmış olmasıdır, bu nedenle mesaj asla kullanıcıya ulaşmaz.
Yazar, makalesini yalnızca ön kontrol aşamasında geri çekmekte özgürdür.

Çıkar çatışması: Yazarlar (varsa) çıkar çatışmalarını makalenin sonunda beyan etmelidir. Çıkar çatışması olmaması da beyan edilmelidir.

Bir çıkar çatışması varsa, yazar veya yazarlar belirgin bir şekilde bunu ifade etmeli ve makalenin tüm yazarlarının herhangi bir sponsor kuruluşla ve kuruluşun temsil ettiği kâr amacı güden çıkarlarla veya kâr amacı güden herhangi bir ürünle olan herhangi bir mali ilişkisini belirtmelidir.

Geri Çekme: Dergipark tarafından editörlerin geri çekme sorunları ile ilgili olarak doldurabilecekleri bir form bulunmaktadır ve bu formu doldurarak ve süreci takip ederek Dergipark'a bilgi verilecektir.


Gereği için bilgilerinize rica ederim,
Prof. Dr. Hasan KÜÇÜKBAY
Baş editör, JOTCSA

Dergimiz herhangi bir ücretlendirme politikası uygulamamaktadır.