Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YÖRESEL YEMEKLERİN YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANIM DURUMU; ISPARTA İNCELEMESİ

Yıl 2020, Sayı: 4, 41 - 50, 30.11.2020
https://doi.org/10.46236/jovosst.836468

Öz

Araştırma somut olmayan kültürel miraslar arasında gösterilen yöreselyemeklerin halen kullanım durumları üzerine yapılmıştır. Araştırmaya konu olan Isparta yöresel yemek reçetelerine ulaşılmış ve kültürün bir parçası olan bu yemeklerin günümüze ulaşılabilirliği irdelenmiştir. İç turizm ve dış turizm hareketlilik alanında olan Isparta ilinin gelen turistlere kültürel mirasın bir parçası olan ve güçlü çekim özelliği ile bilinen yöresel yemeklerin yapılan nitel araştırma yönetimi sonucunda yiyecek içecek işletmeleri menülerinde sınırlı sayıda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ürün tercih edilebilirliği açısından değerlendirilen menülerde daha güçlü sunumlarla hem var olan mirasın sürdürülebilirliği hem de destinasyon alanı özelliklerini güçlü kılma adına yöresel yemeklere daha fazla alanın ayrılması gerekliliği önerisi sunulmuştur

Kaynakça

  • Bertella,G.(2011).“Knowledge in food tourism: the case of Lofoten and Maremma Toscana” Current Issues in Tourism, 14 (4): 355-371
  • Durgun, A. (2006). “Bölgesel Kalkınmada Turizmin rolü: Isparta Örneği”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Erdem, Ö., Mızrak, M. ve Kemer, A. K. (2018). “Yöresel Yemeklerin Bölge Restoranlarında Kullanılma Durumu: Mengen Örneği”, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt:3 No:1, ss: 44-61.
  • Gökdemir, A. (2009). “Mutfak Hizmetleri Yönetimi”, Detay, Yayıncılık, Ankara
  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2017).” Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri ” Felsefe – Yöntem –Analiz, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Hatipoğlu, A., Zengin, B., Batman ve O.,Şengül, S. (2013).“Yöresel Yemeklerin, Kırsal Turizm İşletmeleri Mönülerinde Kullanım Düzeyleri: Gelveri Örneği”, International Journal of Social and Economic Sciences 3 (1): 06-11, 2013
  • Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2014). “Isparta Mutfağı Geleneksel Tatlarımızdan Seçmeler”, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları.
  • Kalkan, G., Çetin, A., (2020). “Türkiye’nin Yöresel Lezzetlerine Bakış”, SRA Academic Publising, ISBN:978-605-80062-3-2
  • Kızılırmak, İ.,Albayrak ve A., Küçükali, S. (2014). “Yöresel Mutfağın Kırsal Turizm İşletmelerinde Uygulanması: Uzungöl Örneği”, International Journal of Social and Economic Sciences 4 (1): 75-83, 2014
  • Lopez-Guzman,T.ve Sanchez-Canizares, S. (2012). “Gastronomy, Tourism and Destination Differentiation: A Case Study in Spain”Review of Economics& Finance, 1, 63-72.
  • Özleyen, E., Tepeci, M., (2017).“Manisa’da Yöresel Yemeklerin ve Lezzetlerin Turizmin Gelişimine Katkısının Belirlenmesi”, Turizm Akademik Dergisi, 02 (2017) 139-152
  • Şen, A. ve Aktaş, N. (2017). “Tüketicilerin Seyahatleri Sırasında Besin Seçimleri, Yöresel Gastronomi Davranışları ve Destinasyon Seçiminde Gastronomi Unsurlarının Rolü: Konya-Karaman Örneği”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 19 (32): 65-72, 2017
  • Şengül, S. ve Türkay, O. (2016). “Akdeniz Mutfak Kültürü Gastronomi Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi”, Journal of Tourism and GastronomyStudies 4 (Special issue1), s: 86-99.
  • Şengül, S. ve Türkay, O. (2017). “Türkiye’nin Yöresel Mutfakları”, Detay Yayıncılık.
  • Zağralı, E.ve Akbaba, A. (2015). “Turistlerin Destinasyon Seçiminde Yöresel Yemeklerin Rolü: İzmir Yarımadası’nı Ziyaret Eden Turistlerin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma”, Journal of Yasar University, 2015, 10/40, 6633-6644
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gürkan Kalkan 0000-0002-0414-8649

Mehmet Anıl Küçükyaman

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2020
Gönderilme Tarihi 5 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kalkan, G., & Küçükyaman, M. A. (2020). YÖRESEL YEMEKLERİN YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANIM DURUMU; ISPARTA İNCELEMESİ. Türkiye Mesleki Ve Sosyal Bilimler Dergisi(4), 41-50. https://doi.org/10.46236/jovosst.836468