Yazım Kuralları


Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi (Journal of Public Health Nursing) çift-kör hakemlik ilkeleri doğrultusunda yayın yapan ve açık erişimli bilimsel bir dergidir. Halk Sağlığı Hemşireliği Derneğinin Yayın Organıdır. Nisan, Ağustos ve aralık aylarında olmak üzere bir yılda 3 sayı yayınlanır. Dergi Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapmaktadır. Dergide Halk Sağlığı Hemşireliği alanları ile ilgili bilimsel araştırma, derleme, olgu sunumu ve editöre mektup yazılarına yer verilir.
Derginin amacı etik kurallara uyumlu hazırlanmış klinik ve deneysel çalışmaları, derleme, olgu sunumu, editöre mektup türündeki yazıları yayınlayarak Halk Sağlığı Hemşireliği Literatürü ve uygulama alanına katkı sağlamaktır.
Makalelerin değerlendirilmesi ortalama 3 ayda tamamlanmaktadır. Kabul edilen makaleler ortalama 6 ayda yayınlanmaktadır. Derleme makaleler için bu süre 1 yıla kadar uzatılabilir.
Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi  Türkiye Atıf Dizini (www.atifdizini.com) tarafından dizinlenmektedir.



Açık Erişim
Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi açık erişimli bir dergidir. Derginin tüm içeriği ücretsiz olarak okuyucuya sunulmaktadır. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi'ne makale gönderimi ve makale işlemleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.


Hedef Grup
Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi'nin hedef kitlesi Halk Sağlığı/Halk Sağlığı Hemşireliği ve Hemşirelik alanında tüm disiplinlerde görev yapan ulusal ve uluslararası sağlık profesyonelleri, akademisyenler ve öğrencilerdir.

Akran Değerlendirme Süreci

Dergiye gönderilen yazılar öncelikle yazı işleri tarafından derginin yazım kurallarına uygunluğu açısından teknik olarak değerlendirilir. Dergi kurallarına uymayan yazılar, teknik düzeltme talepleriyle yazara iade edilir.
Teknik değerlendirme sürecinden geçen yazılar çift-kör hakemlik sürecine tabi tutulur. Alanda uzman olan en az iki harici bağımsız hakem yazıları inceler. Makalelerin nihai karar yetkisi Baş Editör’ e aittir.
Makale dosyalarında anonimlik sağlanmalıdır (başlık sayfası ve editör mektubu hariç). Makalenin hiçbir bölümünde yazarların isimleri ve çalıştıkları kurumla ilgili bilgiler yer almamalıdır.


Telif Hakkı

Yazarlar, telif hakkı da dahil olmak üzere makalenin tüm patent ve diğer mülkiyet haklarını saklı tutar ve Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi'ne çalışmayı yayınlama konusunda münhasır olmayan bir hak verirler.
Makaleler, Creative Commons Attribution-Noncommercial (CC BY-NC) 4.0 International License koşulları altında yayınlandıkları andan itibaren ücretsiz olarak okunabilir, indirilebilir ve paylaşılabilir.
Sorumlu yazar Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisine makalenin ilk gönderiminde “Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Onay Formu”nun imzalı ve taranmış bir versiyonunu göndermelidir.

İntihal
Gönderilen makale daha önce başka bir elektronik veya basılı dergide, kitapta veya başka herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
Yazarlar, intihal yazılım program (iThenticate, intihal.net gibi) kullanarak benzerlik yüzdesini kontrol etmelidir.
Benzerlik oranı %20’nin altında olan makaleler teknik kontrol ve hakem değerlendirme sürecine girebilir.


Makale Hazırlamada Yapay Zekâ Destekli Teknoloji Kullanımı

Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi, makale hazırlamada yapay zekâ ve yapay zekâ destekli teknolojinin kullanımına ilişkin Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) tarafından belirtilen önerileri (Ocak 2024'te güncellenmiştir) takip etmektedir. Yapay zekâ ve yapay zekâ destekli teknolojiler makalenin doğruluğundan, bütünlüğünden ve orijinalliğinden sorumlu tutulamaz. Bu nedenle yazarlar, yapay zekâ ve yapay zekâ destekli teknolojileri yazar veya ortak yazar olarak listelememeli veya yapay zekaya atıf yapmamalıdır. Yapay zekâ destekli teknolojilerin kullanımını içeren gönderilen tüm materyallerden insanlar sorumludur. Yazarlar, gönderilen çalışmanın hazırlanmasında Yapay Zekâ destekli teknolojiler (Geniş Dil Modelleri -Large Language Models-, sohbet robotları -chatbots- veya görüntü oluşturucular -image creators- gibi) kullanmışsa hem ön yazıda hem de gönderilen çalışmada bunu nasıl kullandıklarını uygun bölümde/bölümlerde açıklamalıdırlar.

Etik İlkeler
Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi, bilimsel yöntemler ve etik ilkeler doğrultusunda özgün çalışmaların değerlendirildiği ve yayımlandığı bir dergidir. Bilimsel etik ilkeler dergimizin yayın politikasında önemli bir yere sahiptir ve yayın politikamız gereği katılan tüm taraflar (yazar, editör, hakem, yayıncı ve okuyucu) etik ilkelere uymak zorundadır. Dergimizin editör, hakem ve yazarlar için uyguladığı etik ilkeler, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından hazırlanan kılavuzlar dikkate alınarak oluşturulmuştur.
Detaylar için lütfen bu bağlantıyı takip ediniz: Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yazarlık

Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi yazarlık için ICMJE kriterlerini onaylamaktadır. ICMJE yazar olmak için aşağıda belirtilen 4 kriteri karşılamasını önermektedir:
1. Çalışmanın fikrine veya tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına veya analiz edilmesine, yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmak,
2. Makale taslağını hazırlamış ya da eleştirel incelemesini yapmış olmak,
3. Makalenin son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmak,
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmek.
Yazar olarak belirlenen herkes, yazarlık için dört kriteri de karşılamalıdır ve dört kriteri karşılayan herkes yazar olarak tanımlanmalıdır. Yukarıdaki yazarlık kriterlerinin 4'ünden daha azını karşılayan ancak çalışmaya katkıda bulunanlara teşekkür bölümünde teşekkür edilmeli, yazar olarak listelenmemelidirler.


Finansal kaynakları
Finansman kuruluşunun adı ve hibe numarası, Kapak Sayfasında 'Fon Kaynağı' başlığı altında verilmelidir. Finansman yoksa, şu ifade kullanılmalıdır: "Bu araştırma, kamu, ticari veya kar amacı gütmeyen sektörlerdeki herhangi bir finansman kuruluşundan özel bir hibe almamıştır."

Çıkar çatışması
Yazarlar olası çıkar çatışmalarını başlık sayfasında Çıkar Çatışması alt başlığı altında açıklamalıdır. Yazarların herhangi bir çıkar çatışması yoksa, aşağıdaki ifadeyi ekleyin: "Yazar(lar) tarafından herhangi bir çıkar çatışması beyan edilmemiştir."

Tablo 1. Makale türleri için sınırlamalar

Makale Türü
Kelime Sınırı
Kaynak Limiti
Tablo Limiti
Şekil Sınırı
Araştırma makalesi
Ana metin 5000, özet 250 kelime
40
42
Derleme
Ana metin 6000, özet 250 kelime
5542
Olgu sunumu
Ana metin 1500, özet 200 kelime
1523
Editöre mektup
Ana metin 1000 kelime
500


Makalenin Hazırlanması
Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi'nin (ICMJE) tavsiyelerine uygun olarak hazırlanmalıdır.
Mayıs 2022'de güncellenen Tıp Dergilerinde Akademik Çalışmaların Yürütülmesi, Raporlanması, Düzenlenmesi ve Yayınlanmasına İlişkin Önerilere ulaşmak için bu linke tıklayınız. https://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf


Tablo 2. Makale Biçimlendirme

Program
Yazılar Microsoft Word belgesi olmalıdır. 
Sayfa boyutu
A4
Sayfa kenar boşlukları
Normal kenar boşluğu kullanılmalı (üst, alt, sağ ve sol kenar boşlukları: 2,5 cm)
Satır aralığı
1.5
Yazı tipi
Times New Roman ve 12 punto
Hizalama
Sola hizalı
İstatistik analizler 
Metin içinde p değerleri .001'den küçükse, p <.001 olarak; .01'den küçük ise p <.01 olarak; .05'ten küçük ise p <.05 olarak yazılmalıdır.
Tablolarda p değerleri gerçek p değeri olarak yazılmalıdır (p = .04)
Ondalık gösterimi 
Ondalık ayırıcı olarak virgül (,) değil nokta (.) kullanılmalıdır.
Kısaltmalar ve akronimler
Makalede kullanılan tüm kısaltmalar ve akronimler ana metinde ilk kullanımda tanımlanmalıdır. Tanımın ilk kullanımından sonra kısaltma parantez içinde verilmelidir.
Öz

Araştırma makalelerinin Öz’ü alt başlıklar (Amaç, Yöntemler, Bulgular ve Sonuç) ile yapılandırılmalıdır. Olgu sunumları ve derleme makalelerinin özetleri yapılandırılmamalıdır. Editöre mektup için öz gerekmez. Kelime sayısı için lütfen Tablo 1'i kontrol edin.


Anahtar Kelimeler                                                                  
Öz’ün sonunda konu indekslemesi için en az üç ila en fazla beş anahtar kelime yazılmalıdır. Anahtar kelimeler kısaltma yapılmadan tam olarak listelenmelidir. Anahtar kelimeler National Library of Medicine, Medical Subject Headings veri tabanından seçilmelidir ( https://w ww.nlm.nih.gov/mesh/MBr owser .html).
Başlıklar
Birinci düzey başlıklar (Bölüm başlıkları) (örn. ÖZ, GİRİŞ, YÖNTEMLER, SONUÇLAR, TARTIŞMA, SONUÇ, KAYNAKLAR) kalın ve büyük harflerle yazılmalıdır.
İkinci düzey Başlıklar: İkinci başlıklar koyu harflerle yazılmalı; alt başlıktaki her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır.
Üçüncü düzey Başlıklar: Üçüncü başlıklar koyu ve italik olarak yazılmalı; başlıktaki her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır.
Dil
Çalışmanızı teslim etmeden önce doğru Türkçe veya İngilizce olarak yazdığınızdan emin olunuz.
Raporlama Rehberleri

Yazılar aşağıdaki rehberlere göre hazırlanmalıdır.

* Gözlemsel çalışma için STROBE ( http://strobe-statement.org/ )

* Randomize çalışmalar için CONSORT (https://www.equator-network.org/reporting-guidelines/consort/)

* Sistematik incelemeler ve meta-analizler için PRISMA (http://prisma-statement.org/)

* Randomize olmayan kontrollü çalışmalar için TREND ( https://www.cdc.gov/trendstatement/index.html )

* Nitel çalışmalar için COREQ ( https://www.equator-network.org/reporting-guidelines/coreq/ )

* Çalışma protokolü için SPIRIT (http://www.spirit-statement.org/publications-downloads/

Daha farklı çalışma türlerinin raporlama yönergeleri için Equator Network'u ziyaret ediniz (https://www.equator-network.org/ ).

Kaynaklar

Kaynaklar American Psychological Association (APA)-7 yazım kılavuzuna uygun yazılmalı ve asılı (1,25 cm) olarak alfabetik listelenmelidir.

Örnekler
1. Makale
Kaynaklarda:
Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185
Metin içinde:
Cümle sonunda: ……………(Grady ve ark., 2019)
Cümle başında: Grady ve ark. (2019)……

2. Kitap
Kaynaklarda:
Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000
Sapolsky, R. M. (2017). Behave: The biology of humans at our best and worst. Penguin Books.
Svendsen, S., & Løber, L. (2020). The big picture/Academic writing: The one-hour guide (3rd digital ed.). Hans Reitzel Forlag. https://thebigpicture-academicwriting.digi.hansreitzel.dk/
Metin içinde;
Cümle sonunda: (Jackson, 2019; Sapolsky, 2017; Svendsen & Løber, 2020)
Cümle başında: Jackson (2019), Sapolsky (2017), and Svendsen and Løber (2020)

3. Kitap Bölümü
Kaynaklarda:
Aron, L., Botella, M., & Lubart, T. (2019). Culinary arts: Talent and their development. In R. F. Subotnik, P. Olszewski-Kubilius, & F. C. Worrell (Eds.), The psychology of high performance: Developing human potential into domain-specific talent (pp. 345–359). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000120-016
Dillard, J. P. (2020). Currents in the study of persuasion. In M. B. Oliver, A. A. Raney, & J. Bryant (Eds.), Media effects: Advances in theory and research (4th ed., pp. 115–129). Routledge.
Thestrup, K. (2010). To transform, to communicate, to play—The experimenting community in action. In E. Hygum & P. M. Pedersen (Eds.), Early childhood education: Values and practices in Denmark. Hans Reitzels Forlag. https://earlychildhoodeducation.digi.hansreitzel.dk/?id=192
Metin içinde:
Cümle sonunda: (Aron ve ark., 2019; Dillard, 2020; Thestrup, 2010)
Cümle başında: Aron ve ark. (2019), Dillard (2020), and Thestrup (2010)

4. Resmi Raporlar
Kaynaklarda:
National Cancer Institute. (2019). Taking time: Support for people with cancer (NIH Publication No. 18-2059). U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. https://www.cancer.gov/publications/patient-education/takingtime.pdf
Metin içinde:
Cümle sonunda: (National Cancer Institute, 2019)
Cümle başında: National Cancer Institute (2019)

5. Yayınlanmamış Tez
Kaynaklarda:
Harris, L. (2014). Instructional leadership perceptions and practices of elementary school leaders [Unpublished doctoral dissertation]. University of Virginia.
Metin içinde:
Cümle sonunda: (Harris, 2014)
Cümle başında: Harris (2014)

6. Bir dergide basılmış genişletilmiş konferans özet metni (proceeding)
Kaynaklarda:
Duckworth, A. L., Quirk, A., Gallop, R., Hoyle, R. H., Kelly, D. R., & Matthews, M. D. (2019). Cognitive and noncognitive predictors of success. Proceedings of the National Academy of Sciences, USA, 116(47), 23499–23504. https://doi.org/10.1073/pnas.1910510116
Metin içinde:
Cümle sonunda: (Duckworth ve ark., 2019)
Cümle başında: Duckworth ve ark. (2019)

7. Resmi bir kurumun web sitesi
Kaynaklarda:
National Institute of Mental Health. (2018, July). Anxiety disorders. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
Metin içinde:
Cümle sonunda: (National Institute of Mental Health, 2018)
Cümle başında: National Institute of Mental Health (2018)

Ek örnekler için bu bağlantıyı ziyaret edin https://apastyle.apa.org/style-grammarguidelines/references/examples 

Tablolar
Tablolar, Referans listesinden sonra ayrı sayfalarda yer almalıdır. Tablolar, “tablo ekle” işlevi kullanılarak düzenlenebilir Microsoft Word belgelerinde olmalıdır. Tablolar ayrı ayrı numaralandırılmalı, örneğin Tablo 1, Tablo 2 ve her biri için bir başlık verilmelidir. Tablo başlıkları ilk kelimenin ilk harfi büyük, diğer harfler küçük olacak şekilde yazılmalıdır. Tablolara ana metin içinde atıfta bulunulmalıdır. Sütun başlıklarının altında ve üstünde ve tablo altında birer adet olacak şekilde yalnızca yatay çizgiler kullanılmalıdır. Tüm kısaltmalar dipnotta tanımlanmalıdır.
Şekiller
Şekiller Kaynaklar listesinden sonra ayrı sayfalarda yer almalıdır. Şekiller ayrı ayrı numaralandırılmalı, örneğin Şekil 1, Şekil 2 ve her biri için bir başlık verilmelidir. Şekil başlığı, ilk kelimenin ilk harfi büyük, diğer harfleri küçük olacak şekilde yazılmalıdır. Şekillere ana metin içinde atıfta bulunulmalıdır.



Gönderi Dosyaları


Ön yazı (Cover Letter)
Ayrı bir “Ön Yazı” dosyası yüklenmelidir.
Kapak sayfası (Title Page)
Ayrı bir “Kapak Sayfası” dosyası gönderilmelidir.
Şablon için lütfen bu bağlantıyı takip edin
Yayın Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Onay Formu 
Sorumlu yazar Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisine makalenin ilk gönderiminde “Yayın Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Onay Formu”nu imzalı ve taranmış bir versiyonunu göndermelidir.

Benzerlik Raporu

Benzerlik raporu sisteme yüklenmelidir.
Etik Kurul Onay Belgesi
İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılacak çalışmalar için etik kurul onayı alınmalıdır. Etik kurul onay belgesi sisteme yüklenmelidir.
Ana Metin
Ana metin boyunca yazarlardan veya kurumlarından herhangi bir şekilde bahsetmemelidir, çünkü bu, çift kör inceleme sürecini potansiyel olarak tehlikeye atabilir.
Ana metin aşağıdakileri içerir:
Araştırma makalesi: Araştırma makalelerin ana metni başlık, öz (Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç, Anahtar Kelimeler), abstract (Objective, Methods, Results, Conclusion, Keywords) giriş, yöntemler (Araştırmanın Türü, Araştırma Soruları/Hipotezleri, Araştırmanın Değişkenleri, Araştırmanın Yeri ve Zamanı, Araştırmanın Evren Örneklemi, Veri Toplama Yöntemi ve Araçları, Araştırmanın Etik Yönü, Verilerin Değerlendirilmesi), bulgular, tartışma, sonuç, kaynaklar ve tablo/şekil sıralamasına göre yapılandırılmalıdır.  
Derleme: Derleme makalelerinin ana metni şu şekilde yapılandırılmalıdır: Başlık, öz, anahtar kelimeler, abstract, keywords, giriş, derlemenin amacı, başlıklar ve alt başlıklar ile yapılandırılmış makalenin gövdesi ve sonuç.
Olgu Sunumu: Olgu sunumunun ana metni şu şekilde yapılandırılmalıdır: Başlık, öz, anahtar kelimeler, abstract, keywords, giriş, olgu sunumu, tartışma ve sonuç.
Editöre Mektup: Metin yapılandırılmamış olmalıdır.

Gönderim

Tüm yazılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/jphn sistemi üzerinden gönderilmelidir.





























Son Güncelleme Zamanı: 13.04.2024 17:28:41