Araştırma Makalesi

Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi

Cilt: 8 Sayı: 2 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi

Öz

Bu çalışma; fen ve teknoloji öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik algılarını ve tutumlarını belirlemek amacıyla 2020-2021 yıllarında yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, seçkisiz uygun örneklem yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışma Türkiye’nin farklı illerinde fen ve teknoloji derslerini yürüten 159 fen ve teknoloji öğretmeni ile yürütülmüştür. Ölçme aracı, google anketler uygulaması kullanılarak hazırlanmış ve katılımcılara online olarak uygulanmıştır. Çalışma anketi Gök ve K. Çakmak (2020)’ın hazırladığı “Uzaktan Eğitim Algı Ölçeği”, Ağır (2007)’ın “Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği” ve demografik özellikleri içeren 3 bölüm, 50 sorudan oluşmaktadır. Verilerin analizinde frekans ve yüzde değerleri, normallik testleri, bağımsız t-testi, tek yönlü varyans analizi ve basit doğrusal korelasyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre fen ve teknoloji öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik algı ve tutumlarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet, mesleki kıdem, mezun olunan bölüm ve çalıştıkları kurum faktörleri bakımından uzaktan eğitime yönelik algı ve tutumlarda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Aynı şekilde katılımcıların büyük kısmı, uzaktan eğitimin, eğitim kalitesine katkı sağlamadığını ifade etmişlerdir. Araştrımada; televizyonun en kolay ulaşılabilir uzaktan eğitim teknolojisi olduğu; internetin en etkili uzaktan eğitim iletişim yöntemi olduğu; uzaktan eğitimin en önemli avantajının ise bilgi iletişim teknolojilerinin eğitimde kullanılması olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ağır, F. (2007). Özel okullarda ve devlet okullarında çalışan ilköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumlarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  2. Anderson, T. (2010). “Interactions affording distance science education”. Teaching Science Online and at a Distance , Chapter 1, Athabasca University Press.312 pp.
  3. Aslan Efe, H., & Baysal, Y. E. (2017). Fen bilgisi öğretmenlerinin eğitim teknolojilerini kullanmaya yönelik motivasyon ve öz düzenleme stratejileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (63), 1391-1399.
  4. Atik, A. D. (2020). Fen bilimleri öğretmen adaylarının uzaktan eğitim algısı: bir metafor analizi. International Journal of Scholars Education, 3(2), 148-170.
  5. Ayvacı, H. Ş., Ürey, M., Bebek, G., & Bülbül, S. (2015). Öğretim yazılımlarının önemi ve uygulanabilirliğine ilişkin fen bilgisi öğretmenlerinin görüşleri. Journal of Instructional Teknologies& Teacher Education, 4 (1), 19-26.
  6. Bakioğlu, B., & Çevik, M. (2020). COVID-19 pandemisi sürecinde fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşleri. Electronic Turkish Studies, 15(4).
  7. Bal, H. (2015). Fen eğitiminde teknoloji kullanımı değerlendirme raporu. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü. https://yegitek.meb.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 12/10/2022)
  8. Ballıel Ünal, B. (2017). Web tabanlı uzaktan eğitimin fen bilimleri konularında öğrenci başarısına etkisi. International Journal of Turkish Education Sciences, (9), 481-490.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Informal Öğrenme, Okul Dışı Öğrenme, Fen Bilgisi Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

13 Temmuz 2023

Kabul Tarihi

30 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Aksoy Kökosmanlı, P., Dönel Akgül, G., & Kenan, A. (2023). Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi. Journal of Research in Informal Environments, 8(2), 103-133. https://izlik.org/JA43XE44YD
AMA
1.Aksoy Kökosmanlı P, Dönel Akgül G, Kenan A. Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi. jrinen. 2023;8(2):103-133. https://izlik.org/JA43XE44YD
Chicago
Aksoy Kökosmanlı, Pınar, Güldem Dönel Akgül, ve Adem Kenan. 2023. “Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi”. Journal of Research in Informal Environments 8 (2): 103-33. https://izlik.org/JA43XE44YD.
EndNote
Aksoy Kökosmanlı P, Dönel Akgül G, Kenan A (01 Aralık 2023) Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi. Journal of Research in Informal Environments 8 2 103–133.
IEEE
[1]P. Aksoy Kökosmanlı, G. Dönel Akgül, ve A. Kenan, “Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi”, jrinen, c. 8, sy 2, ss. 103–133, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43XE44YD
ISNAD
Aksoy Kökosmanlı, Pınar - Dönel Akgül, Güldem - Kenan, Adem. “Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi”. Journal of Research in Informal Environments 8/2 (01 Aralık 2023): 103-133. https://izlik.org/JA43XE44YD.
JAMA
1.Aksoy Kökosmanlı P, Dönel Akgül G, Kenan A. Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi. jrinen. 2023;8:103–133.
MLA
Aksoy Kökosmanlı, Pınar, vd. “Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi”. Journal of Research in Informal Environments, c. 8, sy 2, Aralık 2023, ss. 103-3, https://izlik.org/JA43XE44YD.
Vancouver
1.Pınar Aksoy Kökosmanlı, Güldem Dönel Akgül, Adem Kenan. Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Algı ve Tutumlarının İncelenmesi. jrinen [Internet]. 01 Aralık 2023;8(2):103-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43XE44YD