Bu araştırmada Ankara, Beypazarı’nda bulunan İncili Camii’nin tanıtımı yapılacaktır. Caminin malzemesi ve süslemesi detaylı bir şekilde incelenerek hem kendi bölgesindeki hem de Türk-İslâm Sanatı içerisindeki yeri ve önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. XIII. yüzyılda inşa edildiği rivayet olunan ve muhtelif yıllarda onarım geçiren cami, günümüzde ibadete açıktır. Yaptığımız araştırma, geç Osmanlı döneminde inşa edilen bu yapıdan yola çıkarak dönemin yazı sanatını ve sonrasında süsleme anlayışını ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır. Yapılan literatür taramasında bu yapıyla alakalı yalnızca bir araştırmaya rastlanılmıştır. Cami, Ankara’nın Beypazarı ilçesinde eski çarşı olarak adlandırılan sokakta bulunmaktadır. Kitabesinden anlaşıldığına göre H. 1319/ M. 1901 yıllarında Sultan II. Abdülhamid döneminde çıkan bir yangında tamamen yok olmuş ve aynı dönemde Abbas Zade Hacı Mehmed adlı bir hayırsever tarafından yeniden yaptırılmıştır. Hazırlanan bu çalışmanın Türk-İslâm mimarîsi araştırmalarına katkı sağlamasını umarız
In this research, İncili Mosque in Beypazarı, which is located in Ankara will be introduced. By examining the material and ornamentation of the mosque were examined in detail and tried to reveal the place and the importance both in its own region and in the Turkish-Islamic art. The mosque, which is said to have been built in the XIII. Century, has been repaired in various years, is now open for worship. The research that we do is important in terms of revealing the art of writing and the ornamentation of the period after the way of this structure built in the late Ottoman period. In the literature survey, only one research related to this structure was found. The mosque is located on the street named as the old bazaar in Beypazarı district of Ankara. According to his inscription, in the years of H. 1319 / M. 1901, It was totally destroyed in a fire during the period of Sultan II Abdulhamid and it was rebuilt by a philanthropist named Abbas Zade Hacı Mehmed in the same period. We hope that this work will contribute to the research of Turkish-Islamic architecture
Mosque Turkish-Islamic architecture Beypazarı inscription decoration
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 1 |
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sosyal ve beşeri bilimler alanında yapılan özgün çalışmalara zemin hazırlamayı esas alan disiplinler arası bir akademik dergidir. Sosyal ve beşeri bilimler alanında farklı disiplinlerdeki bağımsız bilim insanlarının birlikteliğiyle 2018 Yılında kurulmuş olan derginin bütün sayılarının elektronik formda yayımlanması kararlaştırılmıştır. Derginin resmi ya da resmi olmayan herhangi bir kurum, kuruluş veya grupla bağı yoktur. Derginin yayımlanması için fikirleri ve emekleriyle destek veren bütün bilim insanlarının ortak maksadı sosyal ve beşeri bilimler sahasında çalışanların akademik gelişimlerine katkıda bulunmakla beraber sosyal ve beşeri bilimlerin topluma daha fazla fayda sağlamaları için yeni imkanlar aramaktır.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi”nin (J-SCS) yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sadece elektronik ortamda www.toplumvekultur.com ve dergipark.org.tr üzerinden yayımlanır, açık erişim politikasını benimser. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkar.
Yayınlar için eser sahiplerinden herhangi bir ücret alınmaz, editörlere, yayın kuruluna ve hakemlere ve eser sahiplerine herhangi bir ücret ödenmez. Dergide yayımlanması için iletişim adresine makale gönderen yazarların telif hakkı ile ilgili bu açıklamayı okuyup onayladığı kabul edilir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip bütün araştırmacıların çalışmalarına açıktır. Birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” olan makalelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü yazarlarının “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip olması zorunlu değildir. Bir makalede en fazla dört yazar ismi bulunabilir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan makaleler editör incelemesinden geçtikten sonra hakem incelemesine sunulur. Hakemler makalede düzeltme isteyebilir, doğrudan ret veya kabul edebilir. Hakem değerlendirmesi sonu ret edilen makaleler için yazarı tarafından üçüncü bir hakem değerlendirmesi istenebilir, editör bu talebi uygun görürse makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki hakemden birinin kabul, diğerinin ret verdiği durumlarda ise editör makaleyi kabul ya da ret edebilir yahut üçüncü bir hakemden değerlendirme isteyebilir.
Daha önce başka bir yazılı kaynakta yayımlanmış veya değerlendirme aşamasında olan eserler “Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” yayın sürecine kabul edilmezler. Yayımlanan yazılar ile ilgili bütün etik ve yasal sorumluluk yazarlarına aittir.