Kemalizm, Mustafa Kemal’in görüşleri ve uygulamalarından teşekkül eden bir cereyandır. 1930’ların başlarında da bu cereyan ete kemiğe bürünmeye başlar. Kemalizm’den önce “Kemalist” tabiri de Mustafa Kemal’in muhitini belirleyen bir tanımlama olmuştur. Bazı kaynaklar da Millî Mücadele hareketini “Kemalist bir hareket” olarak adlandırmıştır. Biri, “ideolojik bir kimlik” üzerine inşa edilirken, diğeri bunun haricinde, daha çok şahıs etrafında halkalanan bir “muhit” görünümündedir. Neticede her ikisinin merkezinde “Mustafa Kemal” vardır. Kemalizm, tarihsel bir zeminde Mustafa Kemal’in düşüncelerine bir “merbutiyet” olarak belirmiştir. Mustafa Kemal’in yakın çevresinde bulunan şahıslar da bu bağlılıklarını Kemalizm fikrî içinde canlı tutmuşlardır. Bu şahıslardan biri de Mustafa Kemal’in iki defa Genel Sekreterliğini yapmış olan Hikmet Bayur’dur. Millî Mücadele yıllarından başlayan bu yakınlık, Mustafa Kemal’in ölümüne kadar devam etmiş, sonra da fikrî bir bağlılık olarak varlığını sürdürmüştür. Bayur, Mustafa Kemal’in yaşamında birçok hadiseye tanıklık etmiş, bunlardan bazılarını da makalelerinde aktarmıştır. Bayur, sonraki yıllarında Mustafa Kemal’in fikir ve görüşlerinden hiç ayrılmamış ve onun getirdiği kazanımların da savunucusu olmuştur. 1950’li yıllarda çıkmaya başlayan “İnkılâp Gençliği” dergisinde Mustafa Kemal ve Kemalizme dair fikirlerini dile getirmiştir. Bayur’un nazarından Kemalizm; getirdiği kazanımlarla mazinin “menfi” yüklerinden kurtulmanın, “yeni Türkiye”nin şekillenmesinin bir veçhesidir. Bu fikrîn taşıyıcılığı da belli teşekküllerle -Kadro Dergisi- sürdürülmüştür. Bayur, Mustafa Kemal ve Kemalizme olan koşulsuz bağlılığını her daim takdis etmiş, ömrünün sonuna kadar da bu bağlılıktan vazgeçmemiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Haziran 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Sayı: 9 |
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sosyal ve beşeri bilimler alanında yapılan özgün çalışmalara zemin hazırlamayı esas alan disiplinler arası bir akademik dergidir. Sosyal ve beşeri bilimler alanında farklı disiplinlerdeki bağımsız bilim insanlarının birlikteliğiyle 2018 Yılında kurulmuş olan derginin bütün sayılarının elektronik formda yayımlanması kararlaştırılmıştır. Derginin resmi ya da resmi olmayan herhangi bir kurum, kuruluş veya grupla bağı yoktur. Derginin yayımlanması için fikirleri ve emekleriyle destek veren bütün bilim insanlarının ortak maksadı sosyal ve beşeri bilimler sahasında çalışanların akademik gelişimlerine katkıda bulunmakla beraber sosyal ve beşeri bilimlerin topluma daha fazla fayda sağlamaları için yeni imkanlar aramaktır.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi”nin (J-SCS) yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sadece elektronik ortamda www.toplumvekultur.com ve dergipark.org.tr üzerinden yayımlanır, açık erişim politikasını benimser. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkar.
Yayınlar için eser sahiplerinden herhangi bir ücret alınmaz, editörlere, yayın kuruluna ve hakemlere ve eser sahiplerine herhangi bir ücret ödenmez. Dergide yayımlanması için iletişim adresine makale gönderen yazarların telif hakkı ile ilgili bu açıklamayı okuyup onayladığı kabul edilir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip bütün araştırmacıların çalışmalarına açıktır. Birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” olan makalelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü yazarlarının “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip olması zorunlu değildir. Bir makalede en fazla dört yazar ismi bulunabilir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan makaleler editör incelemesinden geçtikten sonra hakem incelemesine sunulur. Hakemler makalede düzeltme isteyebilir, doğrudan ret veya kabul edebilir. Hakem değerlendirmesi sonu ret edilen makaleler için yazarı tarafından üçüncü bir hakem değerlendirmesi istenebilir, editör bu talebi uygun görürse makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki hakemden birinin kabul, diğerinin ret verdiği durumlarda ise editör makaleyi kabul ya da ret edebilir yahut üçüncü bir hakemden değerlendirme isteyebilir.
Daha önce başka bir yazılı kaynakta yayımlanmış veya değerlendirme aşamasında olan eserler “Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” yayın sürecine kabul edilmezler. Yayımlanan yazılar ile ilgili bütün etik ve yasal sorumluluk yazarlarına aittir.